Tips til vading

Enkelte ruter krever vading eller at bekkene krysses på steiner. Som oftest er det snakk om enkle vad, men om det er flom kan de bli krevende. Her er noen tips til hvordan du kommer deg over bekken på en trygg måte.

Foto: Kjell Helle-Olsen

  • Vad aldri uten at du føler deg sikker på komme over. Der strømmen er sterk bør man ikke vade hvis vannet når over tjukkleggen. Selv der strømmen ikke er sterk bør man la vær å vade om vannet når over kneet.
  • Noen av steinene man går på kan ligge under vann, særlig når vannstanden er høy. Også ruter der det ikke er nevnt vad i rutebeskrivelsen, kan kreve vading. Det kan skyldes flomstore bekker eller ødelagte bruer. Forsøk ikke å hoppe eller steingå bekker dersom du ikke er sikker på å kunne holde deg på beina. Vandrestaver kan være til god hjelp når man steingår elver og bekker.
  • Det beste stedet å vade er der elva er grunnest og flyter langsomst. I tillegg må breddene være lette å komme opp og ned fra. Slik er det gjerne der elva er breiest og aldri der det er brusted. Der er elva gjerne smal og breddene høye. Der elva deler seg i mange løp er den ofte lettere å komme over.
  • Pass på så du ikke mister fotfestet. Ha alltid noe på beina når vannet er kaldt. Hvis bunnen er jevn og behagelig kan du vade med strømpene eller sokkene på. Lange nikkerstrømper bremser vannstrømmen rundt foten så du ikke så lett mister følelsen og dermed fotfestet. Ull gir også godt feste mot bunnen. Der bunnen er ujevn med skarpe steiner, er best å vade med støvlene på. Du kan ta av strømpene for å ha tørt skift, eller beholde dem på og eventuelt snøre regnbuksa stramt rundt støvelskaftene for ikke å bli så våt. Gamasjer gjør at vannet ikke trenger inn så raskt.
  • Vad på skrå opp mot strømmen. Beveg deg rolig og langsomt. Flytt bare en fot eller en stav av gangen. Vandrestaver eller en kjepp er effektivt å støtte seg til.
Snøbruer

Tidlig på sommeren kan elver og bekker krysses på snøbruer. Men vær oppmerksom på at snøbruene kan være overraskende tynne i noen partier. Forsøk å få sett brua fra siden før du legger utpå. Vær også oppmerksom på at det kan være vanskelig å få hjelp om du ryker igjennom på en stor snøbru.

Annonse