Til topps på Sikvalandskulå

Mat med utsikt.
Mat med utsikt. Foto: Arne Dale

Nydelig turvær med ca. 15 gr og mye sol lokket 25 deltakere med på søndagens tur til Sikvalandskulå.

Les turleder Arne Dale sitt referat: 

Lettgått terreng med tydelig sti, men stedvis svært vått etter fredagens styrtregn. Vi hadde god tid på en relativt kort tur, og kunne nyte den flotte jærnaturen med sauer på beite. Turleder sørget for en liten rast før vi startet på den bratte og litt krevende oppstigningen til selve "Kulå". Med moderat tempo og litt småstopp underveis, greide alle å henge på. 

​​​​​​​Etter ca.1,5 t fra starten av turen var vi oppe under toppen og slengte fra oss sekkene ved en flott og lun rasteplass rett sør for toppen. De ivrigste ville opp på selve Kulå, som byr på litt klatring de siste meterne. Når turleder tok frem klatretauet, ble det flere som kom seg helt opp og fikk nyte den fantastiske utsikten i alle retninger, og ikke minst ble det mye tryggere å komme ned igjen. 

Nå steikte sola skikkelig godt på den lune rasteplassen, så det ble en lang rast med flott utsikt og et godt drøs med sidemannen. 

Tilbaketuren gikk samme vei, og var uten uhell av noe slag, selv om det var bratt og vått i terrenget. 

Tilbake til bilene etter ca. 3,5t. En fornøyd turgjeng etter en fin tur i ekstra fint turvær.

Takk for turen.

 Fra Viglesdalen til Lysebotn

Superblid gjeng samlet for fotografering.
Superblid gjeng samlet for fotografering. Foto: Guro Waksvik

På denne midtuketuren sto opplevelsene i kø. først innom STFs nye hytte i Viglesdalen. Neste dag over Klinkehorten til Stakken for overnatting. Deretter på lettgått sti langs Stakkavatnet til Nilsebudammen og skyss til Hauane B&B. Varm suppe og mye lokalhistorie fikk opp temperaturen i kropp og sjel. Senere gikk turen til Lysefjorden turisthytte for overnatting, oppsummering og tre retters middag. Neste morgen var det hjem med hurtigbåten. 

Les deltakere Len Duevel sitt begeistrede referat (som også er oversatt til engelsk). 


Kajakkpadling fra Nodhagen

Hele gjengen samlet.
Hele gjengen samlet. Foto: Helge Storhaug

Sol og vind, sjø og strandhogg for de åtte deltakerne på padletur fra Nodhagen onsdag til torsdag i denne uken.

Det var mange dystre spådommer om været før avreise, men de fleste slo heldigvis feil. Det var for det meste sol og god temperatur under hele oppholdet.

Etter innstallering onsdag formiddag dro på padletur nordover og ut sundet mot Ådnøy. Stille og fint på fjorden. En rådyrbukk krysset kajakkene på svømmetur over fjorden. Stilig syn, syntes alle. Ved Ådnøy ble det rast og bading før hjemtur. Kvelden ble vakker med måneskinn og bål og stemningsfull utsikt innover mot Forsandfjellene.

Neste dag var det meldt økende vind, og det stemte godt. Turen gikk igjen til Ådnøys lune viker, men på hjemturen blåste det opp med kvasse bølger. Alt gikk fint med turfølget, og alle kom seg vel tilbake til Nodhagen.

Flott tur med masse fine naturopplevelser, var fasiten fra alle deltakerne. Takk til turleder og fotograf Helge Storhaug.

SANKTHANS PÅ NODHAGEN

Sankthansbålet lyste opp og var synlig både fra vei og sjø.
Sankthansbålet lyste opp og var synlig både fra vei og sjø. Foto: Njål Vadla

Tidenes sankthansvær lokket nærmere 100 deltakere til Nodhagen for å nyte kvelden, bålet, maten og samværet.

Som vanlig hadde STF 60+ med primus motor Njål Vadla og Kari Sværen i spissen lagt alt til rette for en minnerik sankthansfeiring. Grillene var varme fra kl 18, men folk kom sigende til stedet lenge før. Hå trekkspillklubb rigget seg til og spilte og sang til glede for store og små. Klokken 21 tentes bålet, og glørne lyste inn i de sene nattetimer for dem som ikke ville legge seg denne flotte kvelden.

FRA FJELL TIL FJORD VIA SKÅPET

Hele gjengen samlet på tunet på Skåpet.
Hele gjengen samlet på tunet på Skåpet. Foto: Odd Inge Worsøe

Populær tur til populær hytte ble en suksess selv om været ikke var på deltakernes side.

Etter både bil, ferje og buss var alle 25 deltakerne klar til første etappe fra Vinddalen til Skåpet onsdag 19. juni. Turen gikk unna på 1,5 time, og snart kunne en skimte Skåpet-hyttene øverst i dalen. Soveplasser ble fordelt og selvoppnevnt kjøkkengjeng gikk i gang med middagen. 10 av deltakerne ville bli med på en ekstratur ut til Lysefjorden til tross for regn og dårlig sikt.

Etter middag ble det sosialt samvær i peisestua med flott utsikt til Soddatjørna.

Dagen etter startet turen i oppholdsvær den første timen. Men etter Kvernavatnet kom skodda sigende. Først forsiktig, men etter hvert tjukk som graut. Og så kom regnet, riktignok som byger. Sikkert ikke så mange som fikk inntrykk av naturen i dette flotte området på grunn av været. Men folk var sporty og klaget ikke, selv om nedstigningen mot Flørli nok var utfordrende for mange.

Turledere: Odd Inge Worsøe og Arne Dale. Fotograf Odd Inge Worsøe.

Langs bredden av Hommersåk

Foto: William C Wilhelmsen

Tirsdagsturen startet på den rommelige P-plassen ved Riska kirke. Derfra gikk de 45 deltakerne på gode stier nordover til Skjølvik kai.  Da hadde vi passert Heståvann, en idyllisk perle med regulering og utløp rett i Hommersåkfjorden.  Videre forbi Søylevågen hvor to 6. klasser fra Kyrkejvolden skole hadde friluftsliv med fiskekonkurranse og krabbefangst som fag, og videre frem til naustet i Skjølvigå (eller Skjølviga som det står på kartet). 

300 meter oppover på den solide veien fra det gamle kaianlegget i Skjølvigå, før vi tok nordover og forserte en myr.  En utfordring og en fin balansetrening for alle. Ved en anleggsbrakke med solide sitteplasser rundt, ble det pause og mat. Her utvekslet vi også erfaringer med to par som lette etter poster i SkogsGauken 2019 i regi av Sandnes Idrettslag. 

Etter en solid matpause gikk turen videre på en fin traktorvei anlagt for rydding av beiteområdet.  Vi rundet gårdene på Lauvås i strålende sol og snirklet oss vestover gjennom hytteområdene og ned til Heståvann igjen, før en kort sjarmøretappe førte oss tilbake til nybyggerstrøket ved Hommersåk, til kirken og bilene. 
​​​​​​​
Ca. 9 km ble turen.  Takk til turdeltakerne fra Odd og Frederik, som gikk hhv sist og først på denne turen.

Hellandsniba i Gjesdal

Hele gjengen samlet.
Hele gjengen samlet. Foto: Helge Storhaug

Turen startet fra Madlandsvegen mot Helland. herfra gikk turen på god traktorvei til en nådde terrenghøyden i Brekkos vestkant. Her gikk rundturen om hellandsniba 570 moh. og Hagatjørnene. 32 personer var med på turen i kjølig, men godt turvær med solgløtt og stilt vær av og til. 

Turledere var Helge Storhaug og Barbro Frøisland. 

Brimse rundt

Foto: Odd Inge Worsøe

Brimse rundt byr på mer enn havutsikt! De nærmere 50 personene som var med fikk oppleve flott hasselskog, knudrete og spennende svaberg, kupert kulturlandskap, smale veier, små teiger og steingarder. Øyas areal er på 1,2 km2, og høyeste punkt er 38 meter over havet. Den merka løypa rundt øya er 5 km lang. 

Turledere var Hans Gornitzka og Jan Knudsen. Foto Odd Inge Worsøe og Dorrit Kyed.

Liarvatnet - rundtur med utsikt

Les turreferatet fra turleder Hans Gornitzka:

På dagen 12. mai med mange arrangementer blev vi 10 + 2 turledere på denne tur i flot vejr med sol og næsten ingen vind. Fra parkeringspladsen fulgte vi stien på nordvest siden op Jørpelandlia gennem de endnu ikke tætte trækroner med fuglekviddder op til Terneskaret og en kort vaffelpause før det gik videre brat op til Ternebrekka og fantastisk udsigt. Stien fører videre i højden lidt op og ned før nedturen mod Grimsli. Undervejs er der et dårligt merket stidele, hvor den til høje kan være en ny lidt kortere løype. Den gamle sti fører os lidt mere mod nord, før den drejer ned med skiltning til Grimsli, på nedturen lunch med flot udsigt. Ned og ned går det før vi i bunden af Grimsliane krydser elven på en hængebro. Returen langs Liarvatnet er en fint tilrettelagt sti, der også gennem ur området er jevnet ud, som at gå stien til Viglesdalen. Sidste stykke følger vi lysløypen forbi spejdergården, over dammen til bilerne.

Tak til deltagerne.

Turledere var Hans Gornitzka og Guro Waksvik.

Kystlandskap med høyfjellspreg

Foto: Bjørg Flatabø

Hei- og fjellområdet nord og øst for Holta representerer et godt bevart kystlandskap. På søndag 28. april fikk de 17 deltakerne anledning til å bli bedre kjent med turterrenget. Turen startet på Mjåland. Herfra gikk en videre til Dritland og vestover mot Bjørkestølen, Tjelmavatnet, Leitevatnet mot Holtastølen og videre til Holta der bussen ventet. Turen var merket som sprek tur, og det stemte godt i hht. oppstigning og antall timer. Turleder var Oddvar Flatabø og Frederik Hansen.

Klikk her for å skrive tekst.

Vårdugnad i Nodhagen

Veden varmer flere ganger.
Veden varmer flere ganger. Foto: Njål Vadla

Flotteste dugnadsvær møtte den ivrige gjengen som var med på våronn på Nodhagen torsdag 11. april. Tørt og fint i bakken gjorde utearbeidet enkelt. Rusk og rask ble samlet og lagt på sankthansbålet, mens ugress gikk samme veien. Ny bark i bedene skal få blomster og busker til å trives. Og veden som ble hogd og stabelt får liv i ovnen til høsten. 

Takk til alle som deltok!

Dugnad i Lysebotn

Hele bøtteballeten samlet utenfor Lysefjorden turisthytte
Hele bøtteballeten samlet utenfor Lysefjorden turisthytte Foto: Tor Erik Ree-Pedersen

Flittige hender fikk fart på sakene under dugnaden i Lysebotn 8/4-9/4. Mye godt arbeid ble gjort.  Ny trampoline ble montert, hagen stelt, veggen malt, rommene vasket og sengene redd opp og mye, mye mer. Kokken Anne sørget for god forpleining og vaktmester Kåre holdt i tømmene.

Tusen takk til alle som deltok.

Øykjafjellet i Sandnes

Foto: Grppebilde, så klart!

Tirsdag 9. april var det tur til Øykjafjellet med 22 deltakere og turleder Jan Knudsen i spissen. Turen startet fra parkeringen ved Nordland Bygdahus. Vi begynte på god traktorvei før stigningen med noen bratte partier tok oss opp Sveahauane til varden på 372moh.

Etter en lang kaffepause og fotografering av den fantastiske utsikten, bar det nedover mot Nordlandstjønna. Vi gikk på vestsiden av tjørna utenom den merkede stien som går på østsiden. Siste etappe tok oss på bro over Nordlandsåna og tilbake på traktorvei til parkeringen.

SENIORSKIFERIE PÅ HAUKELISETER

Strålende tur til Haukeliseter med 60+.
Strålende tur til Haukeliseter med 60+. Foto: Hans Gornitzka

Et lite jubileum er over. Vi kan feire fem år med Seniorskiferie til Haukeliseter. Og aldri før har ønsket om å få være med på turen vært større. Lang venteliste vitner om at turtilbudet kan fortsette fem år til.

Kort oppsummert var turen strålende. Velkomsten og vertskapet på Haukeliseter fortjener ros for utmerket service og supergod mat. Stampen var klar onsdag ettermiddag for støle skikropper. Turlederne Ingvild og Ingvild hadde selvfølgelig noe godt i sekken ved første pause. Det flytende innholdet fikk blodet til å bruse og humøret opp til nye høyder. Skiturene var mange og lange nok, ingen uhell og bare fornøyde deltakere. Til sammen var det 26 deltakere og fire turledere med på turen.

SKOGAFJELLET I TIME

På toppen av Skogafjellet 327 moh.
På toppen av Skogafjellet 327 moh. Foto: Odd Inge Worsøe

Herlig søndagstur til Skogafjellet i Time. 34 personer nøt turen og oppholdsværet.

Turen startet fra Homslandsvatnet via Røssetjørna til Skogen. Til dels ulendt langs Røssetjørna og svært bløtt i myrene. Fra Skogen bratt opp til det lille tjernet Døbelen hvor det var satt opp en minneplate over en lokal mann som omkom i 1912. Videre bratt opp til Skogafjellet og familiefoto. Derfra bratt ned og langs Homslandsvatnet tilbake til bilene. Ingen uhell bortsett fra en dame som begge sålene løsnet på fjellskoene. Det fikset turleder med sportstape. Regnet holdt seg unna helt til turen var slutt og en kom tilbake til bilene.

SKIPARADISET ÅDNERAM

Glad gjeng på tur med STFs ungdomsbil!
Glad gjeng på tur med STFs ungdomsbil! Foto: Marie Nøkling

For første gang arrangerete STF 60+ skitur til Ådneram. Det ble en suksess. 12 deltakere og to turledere koste seg på den store hytta, drog på korte og lengre skiturer, spiste god mat og hadde det kjempekjekt.

Les turleder Hans Gornitzka sitt referat:

Efter ankomsten til hytten uden turleder to, der var på kvistetur inde i fjellet, arrangerede Marie rundtur fra parkeringen oppe ved Bergetjødn og ned Lyseveien forbi Sirekrok, rundt Skuggeknuten og ind dalen til hytten. Kokken var tilbage fra fjellet og serverede lidt sent ovnstegt ørred med behørigt tilbehør. Brit havde bagt brownie og serverede denne som flot anrettet dessert. Flot stemning og sen læggetid for de 12 deltagere og 2 turledere.

Dag to startede kl. 10 ind på venstre side af Flatstøldalen til selve Flatstøl. Her deltes op i de som ville gå den umerkede løype over fjellet til Reinskvæven og rundt til bilen på Bergetjødn, og de som ønskede at rusle samme vei tilbage. Der skal tages med at vi havde indtil flere plusgrader, så skiføret var ikke i top, men alle fik frisk luft og blev mætte af turen. Aftens med Dansk bøf, behørigt tilbehør og is til dessert. I den stille mørke aften blev der fælles trugetur fra hytten med pandelygte. Og igen en dejlig stemning i hytten før sen læggetid.

Sidste dag druknede desværre i regn, men alle var godt tilfredse med det de havde fået ud af turen og en udsigt til tidlig hjemkomst var heller ikke så dumt endda. En særlig tak til Christian og Kåre, der kom helt fra Arendal for at deltage og et på gensyn til næste år. Tak for lån af STF bussen, det var helt perfekt.

Tak siger turledere Hans Gornitzka og Marie Nøkling, der har takket ja som vinterturleder igen til næste år.

Hils på Steinkjerringå

Foto: Jan Knudsen

Tirsdag 12. mars var planen å gå til Steinkjerringå på Høg-Jæren. 10 optimistiske turdeltakere startet med friskt mot fra Holmavatnet, men etter vel en kilometer måtte en bare snu. Rennedrev med snø på tvers gjorde forholdene utrivelige. Vel tilbake søkte de ly i gapahuken. Her smakte varm drikke og god skjeva ekstra godt. Som plaster på såret for at en ikke fikk hilse på Steinkjerringå, ble historien og Mor Norge fortalt muntlig. Turledere var Kjell Asgautsen og Jan Knudsen.

Blåtur i mildt vintervær

Naturens eget amfi med panoramautsikt.
Naturens eget amfi med panoramautsikt. Foto: Helge Storhaug

Søndagens blåtur 24. februar gikk på grønne stier til Bjødnalia og Lauvlia. Etterhvert letta tåka, og det ble en deilig vårtur i februar. 36 personer var med på tur sammen med turleder Helge Storhaug og Hans Gornitzka.

Tungenes rundt

Vått, men godt, å være ute i all slags vær!
Vått, men godt, å være ute i all slags vær! Foto: Hans Gornitzka

Tungenes er Stavangerhalvøyas nordligste punkt, hvor det både kan være blåsende og vått. Men også utrolig vakkert, og det var sikkert det som lokket de 25 deltakerne med på tur tirsdag 12. februar.

Les turleder Hans Gornitzka sitt referat: 

25 deltagere og 2 ledere trodsede en våd vejrmelding for at gå Tungeneset rundt. Vi startede fra Sande stranden og gik over land mod Byfjorden. Og på den side sker der ting: der bygges og planeres og den hyggelige campingplads er fortid. På denne første del holdt det sig stort set tørt. På fjorden så ænderne ud til at få de første vårfornemmelser. Det gik fint over svaberget ud til havnen, selvom det var regnglat. Sidste stykke på stien ud til Fyret blev der mere vind og mere regn. I læ under fyret blev det matpause og lidt historsk info om Tungenes fyr fra 1828 til i dag.

Vel ude på sidste del tilbage mod bilerne langs kysten, meldte vinden sig mere og også regnen blev vådere. I læ af flere nausthuse undervejs, blev der opsamling af tropperne og et alle mand alle billede.

Turlederne Hans Gornitzka  og Odd Godal siger tak for godt selskab og på gensyn.

Ut i det blå med 60+

På flaten før oppstigning til Skrussfjell.
På flaten før oppstigning til Skrussfjell. Foto: Helge Storhaug

Uværsnatt med stengte veier på Jæren gjorde at blåturen søndag 27. januar gikk i lavlandet ved Alsvik i Sandnes. Målet var Skrussfjellet 303 moh., men i siste bakken opp til toppen blåste flere overende i den sterke vinden, og følget valgte å snu. Kun tre personer trosset vinden og gikk opp. 24 deltakere var allikevel svært fornøyde med turen til tross for mye vind og tidvis glatt underlag. Takk til turlederne Helge Storhaug og Oddvar Flatabø. Foto Helge Storhaug og Else Nygård.

HANATUR MED ULVUNGER

Hele gjengen samlet.
Hele gjengen samlet. Foto: Knut Sellevold

Fruktbart samarbeid mellom STF 60+ og Sandnes turlag drog 65 personer med på åpning av første nærtur i Sandnes tirsdag 15. januar. Hanaturen er skiltet, er 8 km lang og går gjennom variert Sandnesnatur. 

Sandnes kommune og Sandnes turlag jobber tett om å merke nærløyper i Sandnes. Føreløpig er målet en tur i hver av de ni bydelene. Hanaturen var den første nærturen som ble gått med turleder, og her kan du få en oversiokt over de andre nærturene:  https://bit.ly/2Cntq4f 
Det er utviklet gode kart for alle nærturene, og her kan du laste ned kartet for Hanaturen: https://bit.ly/2FpgApn 

Turledere for dagens tur var Knut Sellevold og Barbro Frøisland. De fikk også tid å ta noen bilder.

2019

Vistevika med minner fra Steinalderen

En glad gjeng foran Vistehåla
En glad gjeng foran Vistehåla Foto: Jan Knudsen

Blikkstille, blå himmel og barfrost lokket 25 personer med på tirsdagstur langs Vistestranda. 

Les turleder Jan Knudsen sitt turreferat:

Årets siste tirsdagstur ble gjennomført i flott vintervær med 25 deltakere .

Vi startet fra parkeringsplassen ved Hålandsvatnet. Turen gikk over broen på Kverneviksveien videre på turvei gjennom skogholtet til Moloveien som leder ned til sjøen ved Viste strandhotell. Vi fortsatte langs stranden i Vistevika til Raustein i Randaberg hvor det sies at «våren» i Norge kommer først. Vi gikk så til Vistnesvågen og til fyrlykta på Vistnestangen. Her på toppen av Vistnestangen tok vi matpausen i fantastisk vær og med vakker utsikt over et flatt hav.

Turen tilbake gikk via «Vistnestunet» hvor turleder fortalte om gården som er fra 1897 og driftes i dag av Jærmuseet. Så fortsatte vi til «Svarthåla» (Vistehålå) hvor det ble tid til tanker om boforholdet til våre forfedre. Herfra gikk turen ned til stranden og tilbake via Viste strandhotell, Karistø og tilbake til Hålandsvatnet.

Turen ble ca.10 km lang. Alle var fornøyde med en fin tur på en fantastisk dag.                             

Turledere: Jan Knudsen og Anne-Grete Godal.          

Bursfjell, Nonsfjell og Neseskogen ned

I strålende vær og vindstille vaglet alle seg på toppen av Bursfjellet for å nyte medbrakt og utsikten.
I strålende vær og vindstille vaglet alle seg på toppen av Bursfjellet for å nyte medbrakt og utsikten. Foto: Finn Strand

De 39 deltakere på søndagens tur til Bursfjellet og Nonsfjellet ante ikke hvor heldige de var før de kom hjem igjen og fikk høre at skodda aldri lettet i byen. Strålende sol fra skyfri himmel var fasiten på hele turen!
Kaffirast på toppen av Bursfjell i herlig sol og absolutt vindstille. Turledere var Helge Storhaug og Knut Sellevold. Foto Helge Storhaug og Finn Strand.

Fjøløy rundt

Utenfor STF sin hytte med utsikt mot Rennesøy
Utenfor STF sin hytte med utsikt mot Rennesøy Foto: Oddvar Flatabø

Med nattas uvær som bakteppe var turleder Oddvar Flatabø og Helge Øglænd spente på om noen ville være med på tur til Fjøløy tirsdag 23. oktober. Men det var det. Til sammen var de 12 personer som dro på tur.

Les turreferatet fra Oddvar Flatabø:

Me var 12 stykk som møttest på Eiganes for å køyre til Fjøløy, Helge og eg var nokså spente på om nokon ville stille slik som været hadde vore om natta.

Etter å ha parkert bilane tok me på motbakkane opp mot observasjonsbua, på øyas høgste punkt. på veien opp stansa me ved informasjonssøyla som var sett opp då kommunen overtok området frå forsvaret.

Svein I. Svela frå Fjøløy's forts vener bad oss stikke innom lagerbygget ved havna når me kom ned mot sjøen.

Maten tok me på STF-hytta, og eg trur nok at dei som var med vart imponerte. På veien ned mot havna stansa me og såg på ein del av dei anlegga som ligg der.

Nede ved havna venta Svein Inge på oss og gav oss først ei fengande innføring i fortet's historie, før han tok oss med til ein kanonstilling nær bygget der me fekk kome inn. Avslutta så med bvesøk i bunkeren med utstilling av utstyr og eit fantastisk innreda rom for møte/festlege anledningar.

Stor takk til Svein Inge for fantastisk avslutning på turen.

Helge Øglend og Oddvar Flatabø (turleiarar)


Klikk her for å skrive tekst.

Synesvarden og Steinkjerringå

Med litt godvilje går det an å se Steinkjerringå i skoddeheimen.
Med litt godvilje går det an å se Steinkjerringå i skoddeheimen. Foto: Finn Strand

Skodde og sorpe er vel rette karakteristikken for søndagens tur til Steinkjerringå og Synesvarden. 28 deltakere tok det hele med godt humør, var fornøyd med å komme ut på tur og hadde en fin opplevelse alt i alt.

Les turreferatet fra Jan Knudsen:
Totalt 28 personer stilte opp til turen trass dårlige værmeldinger. Vi startet fra Holmavatn, men her var det «grauttjukk» skodde, og vi ble enige om å forsøke å gå til Steinkjerringå og eventuelt snu eller gå tilbake samme vei. Turen til Steinkjerringa gikk greit på sørpeføre, til tross for dårlig sikt. Her ble historien om monumentet «Mor Norge» eller «Steinkjerringå» fortalt.

Etter kafferasten loddet vi stemningen for om vi skulle returnere samme vei eller gå til Synesvarden og så tilbake til Holmavatn. Resultatet ble at vi gikk til varden 359 moh. Oppe ved Synesvarden så vi ikke de syv kirkesogn som det er beskrevet. Vi så knapt hverandre. Fra varden bar det tilbake til Holmavatn i samme tette skodda og sørpa.

Etter ca.3,5time var turen over. En positiv og fin turgjeng hadde det bare fint i skodda.

Turledere var Jan Knudsen og Barbro Frøysland. Fotograf Finn Strand

HØSTDUGNAD PÅ NODHAGEN

Skråningen ned mot huset sikres med plank og bark for å unngå at bakken raser ut under kraftig regnvær.
Skråningen ned mot huset sikres med plank og bark for å unngå at bakken raser ut under kraftig regnvær. Foto: Njål Vadla

Strålende vær og vakre høstfarger spredde arbeidsglede under dugnadsarbeidet på Nodhagen torsdag 11. oktober. Tradisjonen tro stilte primus motor-ekteparet Njål og Kari med trøndersodd og vafler som dugnadsmat, slik at de 20 frammøtte ildsjelene fikk fornyet arbeidslyst mellom måltidene. Takk for innsatsen til alle!

MELLOM ØST OG VEST 1000 MOH.

Fin gjeng på tur!
Fin gjeng på tur! Foto: Bjørg Flatabø.

Tradisjonen tror ble det en vellykket høsttur til Haukeliseter. Sol, regn, tur, vind, god mat, latter, hygge, samhold, prat og gilde høstfarger. Turen hadde alt i seg - neste høst blir det kanskje din tur til å være med?
Foto: Bjørg Flatabø.

DEN STORE FAMILIEDAGEN

Ved Frisklivssentralen sin stand kunne en forsøke seg på boksekasting og styltegåing. En utfordring begge deler.
Ved Frisklivssentralen sin stand kunne en forsøke seg på boksekasting og styltegåing. En utfordring begge deler. Foto: Finn Strand

Rekordoppslutning på Den store familiedagen 23. september. Mellom 2500 og 3000 personer fant veien til Mosvatnet og deltok med liv og lyst på alle aktivitetene rundt vatnet.

- Kjempekjekt, var det ordet som gikk igjen for å beskrive stemningen på Den store familiedagen.

Det vrimlet av store og små langs vatnet. Alle ville prøve de ulike aktivitetene, og køene var lange. Fugletitting, pil og bue, malerverksted, styltegåing, hoppetaulaging og mye, mye mer tiltrakk de besøkende. Populære innslag var også smak av internasjonal mat, kaffe og vafler og pinnebrødsteiking. Dessverre gikk de fleste tomt for mat en time før arrangementet var slutt.

Disse organisasjonene var med og bidrog til en vellykket dag:

Stavanger Turistforening sammen med Frivilligsentralene på Storhaug, Tasta-Eiganes og Hinna, Svithun husflidslag, Nasjonalforeningen for folkehelse, Norsk ornitologisk forening Stavanger og omegn lokallag, Naturvernforbundet i Rogaland, 2. Stavanger speidergruppe, Open Hands For You, Stavanger kunstmuseum.

TIL NYBYGGERSTRØK I SANDNES

Sandnes har mange fine turområder ikke langt fra sentrum. Her fra et av utsiktspunktene.
Sandnes har mange fine turområder ikke langt fra sentrum. Her fra et av utsiktspunktene. Foto: Knut Sellevold

Tirsdagsturen 18. september gikk på nye stier i Sandnes, dvs. på en av de nye nærturene i Sandnes – Bogafjellsturen. Starten var fra Tronsholen, via Stokkelandsvatnet, over Stokkelandsfjellet og ned gjennom Buggelandsområdet. Etter rasten gikk turen over Håbafjell via Høyland kirke til Tronsholen. 

Turleder var Knut Sellevold. Fotografer var Knut Sellevold og Dorrit Kyed. 

Klikk her for å skrive tekst.

Over Snøvassdfjell fra Runarskaret til Nedrebø

Foto: Gro Roalkvam

Regnfull søndag samlet 14 personer til søndagstur 16. september. Tross dårlig vær og minimal sikt fra toppen av fjellet, klarte ingen å rokke ved det gode humøret og den deilige følelsen av å komme seg ut på tur, uansett vær.

Les referatet fra turleder Hans Gornitzka:

Søndag morgen grå, regn og vind, hvor mange møder op til en sådan rigtig høsttur?

I Sandnes kl. 10 var vi 9 og på samlingspunktet Søylandskiosken var vi blevet til 14 regnklædte turgåere.

3 biler blev parkeret ved Fuglested før hele processionen startede turen kl. 11 i regn fra toppen af Runaskaret. Regn ned bakken, regn over E39, regn hele vejen op til toppen af Snøvassfjellet 439 moh., hvorfra der normalt er en flot udsigt 360 grader rundt. Regn og til tider stærk kuling fra siden videre ind over Holmafjellet. I læ bag lidt fjell var det stadig regn til en lyn hurtig brødskive, regn til kaffen blev det meget lidt af, for ingen ville have tynd kaffe. Og regn videre hele vejen ned til bilerne på Fuglestad.

Om vi var våde? Ja – gennemblødte, men for et højt humør. Alle glæder sig nu til de på egen hånd skal opleve turen – måske med sol?

Tak til Helge Storhaug for tilrettelægningen af turen, som han selv måtte afstå for at gennemføre, og tak til alle jer turgåere, der trodsede vejr og vind.

Turleder Hans Gornitzka bistået af sin hustru Gro Roalkvam som sveeper. Foto ved Gro Roalkvam

Høsttur til vakre Stranddalen

Alle deltakerne samlet utenfor Stranddalshytta.Første rekke: Arnfinn Livastøl, Per A. Svanes, Inger Johanne Svanes og Henry Moore. Bakre rekke: Marit A. Bokneberg, Len Duevel, Sølve Ims Ottesen, Olaug Alice Johannesen og Dag Jostein Heggland.
Alle deltakerne samlet utenfor Stranddalshytta.Første rekke: Arnfinn Livastøl, Per A. Svanes, Inger Johanne Svanes og Henry Moore. Bakre rekke: Marit A. Bokneberg, Len Duevel, Sølve Ims Ottesen, Olaug Alice Johannesen og Dag Jostein Heggland. Foto: Stranddalshytta

En svært vellykket tur til Stranddalen er over. Ikke så mange som var med denne gangen, men desto mer tid fikk de til å bli kjent med hverandre, både på tur og ved middagsbordet.

Turleder Len Duevel har skrevet et flott referat fra turen. Referatet er skrevet på engelsk da dette er hans mormål, men vi håper allikevel at de fleste klarer lese referatet (og ikke minst kose seg med bildene). 

Les referatet her.

Jonstølen med topptur til Snønuten

Turfølget samlet på trappa på Jonstølen
Turfølget samlet på trappa på Jonstølen Foto: Knut Sellevold

Turfølget kom nesten til Snønuten denne fine tirsdagsettermiddagen, men valgte å snu før toppen da returen var lang og mørket ville falle på. Neste dag lå skodda i bakken, og det ble en nærtur til stølene i området.

Les referatet fra turleder Knut Sellevold:

Tirsdag 21. august ankom vi Jonstølen ved middagstid. Det var en strålende dag. Værvarslet for onsdag var skodde og regn. Skulle vi få et glimt av Snønuten, måtte det bli en ettermiddags- og kveldstur.

Etter innkvartering og lunsj la vi i vei. Noen gikk et lite stykke på veien, andre en del lengre før de valgte å følge merket rute tilbake til Jonstølen. Men en gjeng kom seg opp til ca 1350 moh. før en nådde avtalt tid for start på returen.  Fra en høyde var det flott utsikt mot siste del av ruta mot toppen og nedover mot Suldalsvatnet. Det ble en sein middag, men langt unna «nattmat».

Neste dag kom regnet og turen ble lagt i stølsområdet rundt Mosvatnet og innover stien mot Bleskestadmoen. Kjell Herikstad fortalte om den lange prosessen fram mot byggingen av Jonstølen der den ligger i dag. Vi var innom Håvestølen, Gaukstølen og Skitstølen før vi returnerte til Jonstølen igjen. God middag og kveldshygge med prat, en liten quiz og allsang avsluttet dagen.

Torsdag var finværet tilbake, så vi kunne sette oss rimelig tørrskodde inn i bilene for hjemturen.

Turledere var Knut Sellevold, Toralf Hebnes og Vera Irene Johansen. 14 deltagere var med.

Gramsfjell rundt

Alle deltakerne samlet.
Alle deltakerne samlet. Foto: Oddvar Flatabø

Flott turvær lokket mange med på tirsdagsturen. Flere av deltakerne hadde aldri gått Gramsfjell rundt, så det ble en fin opplevelse for alle. Turen var lettgått og ca. 4 km lang. Ved å runde Gramsfjellet fikk deltakerne flott utsikt mot Ryfylkebassenget/ Holtaheia, Reinaknuten, Tiberg, Regnarvatnet, Jørpeland, Høgsfjorden, Stavanger og Tau

 Turledere var Oddvar Flatabø og Arne Dale. Fotografer var Oddvar Flatabø og Dorrit Kyed.

Fra Madland til Veen

En glad gjeng på tur.
En glad gjeng på tur. Foto: Finn Strand

Søndagensturen 19. august fra Madland til Veen ble en flott opplevelse for de 34 deltakerne som var med. Turen startet i gråvær, men endte i sol og god temperatur. Spennende stedsnavn som Gloppeåna, Vinjavotna og Vargastlølen ble passert på den seks timers lange turen. Takk til Jan Knudsen og Oddvar Flatabø for turledelse, og Finn Strand og William Wilhelmsen for bilder.

Kajakkpadling fra Nodhagen

11 blide deltakere på kajakktur.
11 blide deltakere på kajakktur. Foto: Helge Storhaug

Et svært vellykket opphold på Nodhagen er over. Strålende vær, stødige kajakker, super turledelse og spreke deltakere gjorde 60+ sin første kajakktur til en minnerik opplevelse.

Morgenen startet med kameratredning og trygghet i kajakken. Sjøen var varm og sola skein, så et velt i havet var bare forfriskende. Siden gikk turen til Åmøy, Ims og Høleneset.

Om kvelden var det grill og kos på terrassen på Nodhagen med flott utsikt over Høgsfjorden. Neste dag ble det tid for en liten padleøkt før deltakerne dro hver til sitt.

Sommerdugnad på Langavatn

Et skikkelig arbeidslag!
Et skikkelig arbeidslag! Foto: Bjørn Gabrielsen

Ikke en krok eller muselort slapp unna vaskefilla på den årlige sommerdugnaden på Langavatn. Den 10 manns- og kvinnesterke gjengen var overalt med bøtte og klut, hammer og spiker.

Den driftige dugnadsgjengen var overalt. Til og med sauene levde et farlig liv. Her gjaldt det å holde seg unna mens sauegjerdet ble satt opp etter vinterens kneling. All sauelort som de firbeinte hadde greid å slippe fra seg rundt hytta, ble resolutt lempet over gjerdet. Med rengjort uteplass var det bare å lempe ut madrasser og sofaputer før bøtteballetten inntok hytta. Til og med fjølene i sofabrisken ble fjernet så vaskefilla skulle komme skikkelig til.

Finværet og de lyse kveldene gjorde arbeidsdagen lang, men heldigvis hadde dugnadsgjengen tid til både kaffepauser og tur til Strålausheia. Om kvelden vanket det god mat og drøs med mye humor.

Tusen takk for innsatsen alle sammen.

Sankthansfeiring på Nodhagen

Stort bål og god stemning i Nodhagen under sankthansfeiringen.
Stort bål og god stemning i Nodhagen under sankthansfeiringen. Foto: Njål Vadla

Store og små storkoste seg under sankthansfeiringen på Nodhagen. Varme pølser og varmt bål satte fart i litt kjølig vær. Takk til STF 60+, hagelaget og speiderne for atter en flott sankthansaften. Foto: Njål Vadla.

Tur til Bø og Knott

Lydhøre deltakere får med seg turleder Jan Knudsen sitt budskap.
Lydhøre deltakere får med seg turleder Jan Knudsen sitt budskap. Foto: William C Wilhelmsen

Fin gjeng, flott tur og fantastisk vær er fasiten etter gårsdagens tur til Bø og Knott. 29 deltakere fikk med seg det beste Rennesøy har å by på: utsikt, kulturminner og et vakkert kulturlandskap.

Les turreferatet til turleder Jan Knudsen:
Tirsdagsturen 5. juni samlet totalt 29 deltakere i et strålende vær. Turen startet fra parkeringsplassen ved Bø nordvest på Rennesøy. Vi gikk på traktorvei og god sti langs Mastrafjorden med utsikt over mot Mosterøy.  Ved Hesthammaren så vi på restene av det som i jernalderen var en gård med hus, jordbruk, dyrehold og gravrøyser. Turen fortsatte bratt opp til Knott 110 m.o.h. Her fant vi en perfekt rasteplass med panoramautsikt. Etter god tid med kaffe, mat og god drøs bar det videre til Nibe 104 m.o.h. Her måtte vi skrive oss inn i turboka som lå der, før vi fortsatte nedover kulturbeite til Bø og parkeringen.

Turledere var Jan Knudsen og Odd Godal. Fotograf var William C. Wilhelmsen og Jan Knudsen.

Ytterst ved havet

Fargerik gjeng blant gråstein.
Fargerik gjeng blant gråstein. Foto: Barbro Frøisland

Populær tur langs Jærens kant fra Ølberg til Vigdel. Underveis fikk de 24 deltakerne med seg et yrende fugleliv, fargerik fauna og spennende geologi.

Les referatet fra turleder Barbro Frøisland:

Oppmøtet som vanlig ved Parkeringen på Eiganes. De fleste møtte opp her og ble fordelt i biler før det bar til Ølberg havn. Rundt ¼ del av deltakeren møtte opp her av praktiske grunner.

En kort orientering om turen ble gitt her før vi startet opp. Vi fulgte Kyststien med blå merker til Vigdelstranden. Undervegs bar det opp og ned over steiner, sand, fjell og utmark. Et yrende liv var å skue, alt fra blomstrende fauna til fugler, kyr, sauer og tobeinte.  

Etter lunsj fulgte vi løypa videre forbi Kvernavik og Buvik før vi kom til Vigdelneset nedfor Vigdel fort. Terrenget var her stedvis kupert, beitemark og et langt parti med store flak/rullesteiner.

På dette stykket så vi helleristninger, gamle kanonstillinger etter 2. verdenskrig og så tilslutt Steinansiktet og «Presten».

Returen gikk opp via restene etter Vigdel fort, opp til parkeringsplassen og videre til venstre ned grusvei. Deretter til høyre langs jorder, til høyre forbi et lite bolighus før vi kom til en port og så over et jorde, gjennom siste port, før vi kom ned til Vigdelstranden igjen.

Siste del av returen gikk samme veg som da vi startet, til vi nådde to nye funkishytter. Her tok vi skarpt høyre og fulgte en sti langs gjerde og over på traktorveg før vi kom ut på veien ned mot Ølberg igjen.

Været var utmerket turvær, høyt skydekke ved start og temperatur rundt 14 grader stigende opp mot 20 grader og under siste del av turen kom solen frem også.

Alle takket for turen hvorpå noen også tok seg tid til en kald is i kiosken før hjemreise.

Turledere var Barbro Frøisland og Knut Sellevold. Foto Barbro Frøisland. 

Hatten i Lysefjorden

Foto: Finn Strand

Hatten av for fin tur til Hatten med fantastisk utsikt til Lysejorden. Sol, varmt og nytt turmål for mange lokket 26 personer med på tur.  

Les referatet fra turleder Hans Gornitzka:

Fra parkeringen ved RV 13 gik det stort set op og op og ud mod Lysefjorden over svaberg og lidt stier. Fra stidele fulgte vi den nye rundtursti, der fører ud mod Lysefjorden. På stykket langs fjorden bliver det smalt og til tider med høje forhindringer før man når frem til et nedhængende tov. Alle kom fantastisk fint gennem denne forhindringsbane ikke mindst fordi der hele tiden var en hjælpende hånd. Vel oppe fik vi en fin udsigt indover mod i fjorden og helt på toppen af Hatten også ud mod Stavanger og Jørpeland. Lunch og kaffe pausen blev lidt længere end vanlig, det var så godt bare at sidde der i det fine vejr. På nedturen til bilerne fulgte den gamle sti. Hele vejen var der godt humør og smil, det var en fornøjelse for de 2 turledere.

Tak for turen og gerne på gensyn.

Turledere Hans Gornitzka og Jan Knudsen. Fotograf Finn Strand.

Rykanfossen i Årdal

Fornøyde turdeltakere samlet for fotografering.
Fornøyde turdeltakere samlet for fotografering. Foto: Bjørg Flatabø

Strålende tur til Viglesdalen og den verna Rykanfossen. 15 personer møtte fram i finværet og fikk en flott tur sammen med kjentmann Magne Leirflåt.

Les referatet fra turleder Oddvar Flatabø:

Så la me i veg inn mot Åsebakkane og opp til Åse og ein kikk på Rykanfossen, med ein liten pause.

Når me kom opp til Åsestølen møtte me Njål, Kari og Helge som hadde gjort kaffien klar, og hadde med «turkake» til servering, Berit kom fram med vafler ho hadde steikt, så det vart nok enkelte som ikkje makta ete opp nista si.

Etter ei hyggestund på stølen tok me fatt på bakkane opp og forbi Svartavatn, passerte Geiren, Dukoll og Åsegarden på vei ned mot bilane. Hadde ein kort stans på Tjelflot før me kom inn på stien mot Viglesdalen, som me fulgte til parkeringsplassen på Nes.

Med det været me hadde, kjentmann som hadde mykje å fortelje om området og den flotte naturen så vart det ein fin tur.

Gaudland – en perle i Dalane

Foto: Hans Gornitzka

Strålende sol og glitrende vand, fantastiske turopplevelser og grilling og bål i kveldssola på Gaudland. En uforglemmelig tur for alle som var med.

Les turreferatet fra turleder Hans Gornitzka:

Start fra Stavanger mandag formiddag kl. 09.30 til Moi og veien ind mod Sogndal. Parkering ved stien op til Gursligruverne. Flot tur 230 hm. op den gamle post og færdselsvej, en del af Opplev Dalene stien, i sol og klart vejr, vi kunne næsten se bladene på træerne folde sig ud i varmen. Over skaret og ned til Gullvatnet, som vi fulgte langs kanten til gruveområdet. Lunch ved Pikehuset før vi fortsatte helt til enden af vandet. Fascinerende at se hvor stor bæver aktivitet, der er langs vandet med nedgnavede træer i alle tykkelser. Samme vej retur, men måtte have endnu en kaffepause i det fantastiske vejr, før vi kunne løsrive os. Vel ankommet til Gaudland blev der tændt op for grilling i bålhytten, kos og chips mm. i solvarmen ude, hvor vi også spiste dagens menü: grillet hvidløgsmarineret hval med bakepotet og frisk salat.

Relativt tidlig i seng, da vi havde aftale med Arild Aamodt ved kirken i Sogndal kl. 09.00 tirsdag morgen. Med en bil ved Blåfjellgruverne kørte vi mod Moi over Mydland til parkeringen ved Smørdalen og stien ned til Guddal. Endnu et fantastisk vejr med stille sol og Gjøkens ko-ko i dalen. Sidste stykke ned til Guddal blev alt dog brat ændret fra at være en middels tur til en svært sprek tur: I vinter var hundreder af trætoppe knækket, træer væltet på kryds og tværs af stien, så det tog sin tid og mange kræfter bare at komme sig ned. På et tidspunkt blev der spurgt om at vende om, men nei nu er vi kommet så langt!!! Vel nede fik vi da også belønning for vores færd: Guddal i sit bedste med sol og varme. Arild holdt forelæsning om stedets historie før vi gik helt ned til Guddalsvatnet og tufterne efter den sidste bebyggelse for at spise en velfortjent lunch.

På Guddal var der højtidelig uddeling af velfortjent Sjumilstøvelpins.

Og op igen samme vej, lidt enklere, nu da flere træer var blevet skåret og fjernet, også den bratte passage med tau gik fint. Videre ad meget lidt brugt sti mod Blåfejllgruverne. Typisk Dalene terræng: op og ned og op igen til Steinsland, hvor der var hyggelig grilling af pølser med brød og ketchup i solen på terrassen til hytten. Videre op og rundt de store nye vindmøller og ned til anlægsvejen ved Brombu, stadig Opplev Dalene stien. Herfra deltes selskabet, idet de 3 ledere gik til bilen for at køre op og hente de andre biler på fjellet. Det blev en lang og meget anstrengende dag, hvor vi først var tilbage efter kl. 18. Et måltid med grillet kylling, ris, fløtekarrysovs og frisk salat gjorde godt, før det igen blev tidlig sengetid.

Igen tidligt op for at være på Dalene Turlag sit mødested kl. 09.00, for at deltage i Arilds tur. Dog, 2 personer meldte fra til denne turen for at hvile og nyde dagen på Gaudland, hvilket de efterfølgende havde nydt i fulde drag.

Turen startede hvor vi slap dagen før, oppe ved Blåfjellgruverne ind forbi Veisdalsvatnet, forbi en flot lille hyttestøl og op til spejdersenteret ved Ytra Ronavatnet. For et fantastisk sted! Videre helt ind forbi Indra Ronavatnet og op over Svartaheia for at krydse Mydlandsånå ved Mydland og fin nisteplads. Videre over et stort fladt myrterræng ind mod Nonsknuden, forbi Ålkjertjørna over Brombuheia og ned skaret gennem granskog og til Brombu og anlægsveien tilbage til bilerne. For en tur på rundt 15 km i strålende sol og dejlig opfriskende vind. Det skal bemærkes at Dalene Turlag har et ganske højt tempo, hvor der er indlagt flere korte drikke pauser.

Tilbage på Gaudland kl. 15.30 for udvaskning af hytte, pakning og hjemtur medens solen efterhånden forsvandt som meddelt i vejrmeldingen. Ankomst Stavanger kl. 18.15 efter en tur med uendeligt mange flotte indtryk af, hvad Dalene har at byde os fjelltosser.


Vårdugnad på Nodhagen

Alle mann og kvinner i arbeid! Vårdugnaden på Nodhagen 19. april samlet 16 dyktige og arbeidsvillige personer som tøyde og bøyde, trillet og trallet, saget og stablet, spiste og drakk og storkoste seg i vårsola. Takk for innsatsen!

Seniorskiferie til Haukeliseter

Foto: Ingvild Høyland

Tradisjonen tru arrangerer 60+ ein tur til Haukelisæter, oftast i april månad. Turen i år vart kanskje i seinaste laget, men i slik høgde er det tilfeldig kva føre ein får på denne tida av året. Snøtilhøva kan gjerne vere like gode ut i mai, som i april månad.

Les referatet fra Toralf Hebnes:

Nokre dagar før avreisa møttest deltakarane i Kannik, der turen vart omtala, og samkøyringa ordna. Avreisedagen var dei fleste framme ved Haukelisæter ved 12.30-tida, og etter å fått i oss ein matbit, gjekk vi ei god sløyfe kring Ståvatn før middag. Det skorta ikkje på snø, men føret var bløtt. Likevel ikkje verre enn at snøen bar, med unntak av langs vasskantane, der vi måtte vise merksemd.

Dag to, onsdagen, gjekk vi og langs Ståvatnet, men då i motsett retning, vestover, over vegen til Ulevå, for så å drei nordaustover, opp til Lofsdokkhytta, bua som Nansen oppheldt seg i før han drog i polferd. Det var betre ver denne dagen, lettskya, og føret var fastare. Det synte seg å vere klokt å starte frå Ulevå, for då fekk vi vinden i ryggen. Framme ved hytta, fann vi le bak ein skavl, og kunne nyte sjølvpåsmurd matpakke og god drikke i solhellinga.

Underhaldninga er det Ingvildene som står for. På Haukeli med 60+ i fjor, drog dei på ein pulk, noko som slett ikkje uvanleg i fjellet. Årsaka til slepet, vart avslørd under hovudrasten. Då trylla dei to fram jordbær og sjampanje frå pulken, til stor glede og applaus frå deltakarane. Spenninga var derfor stor då vi skulle raste på onsdagen. Skjulte det seg noko i dei godt pakka sekkene deira i år tru?

Forventningane vart innfridd og vel så det. Vi hadde ikkje før sett oss ned før sjampanjekorkane spratt, og sprudlande, rosa væske vart fylte i glas med stett, og delt rundt blant turdeltakarane. Saman med sjokoladekake,  vart dette eitt av høgdepunkta på turen. Det var dei gode tre rettars middagane og som vi fekk servert om kveldane. Og tenk, to unge og blide oppvartarar spanderte kaffi på alle 29. Er ikkje livet herleg! 

Det aller beste veret fekk vi siste dagen. Då gjekk vi opp langs Godthol, opp til om lag 1100 høgdemeter, i retning Krekklingdyrnutane, same løypa som vi rann ned førre dagen. Og tru det eller ei, sjølv dei mest skeptiske fann glede i å renna bakkane ned att til Haukelisæter denne siste dagen. Kva årsaka enn kan vere; den friske lufta, og den framifrå maten i godt lag,  gir livskvalitet til spreke 60+arar i alle aldrar.

Rundtur fra Nordland til Alsvik

Pust i bakken!
Pust i bakken! Foto: Odd Inge Worsøe

Nydelig søndagsvær satte en fin ramme rundt turen fra Nordland til Alsvik. 38 personer fikk en fin tur med flott utsikt fra turens høyeste punkt, Skrussfjellet 303 moh.

Nydelig søndagsvær satte en fin ramme rundt turen fra Nordland til Alsvik. 38 personer fikk en fin tur med flott utsikt fra turens høyeste punkt, Skrussfjellet 303 moh.

Turleder Odd Inge Worsøe tok turdeltakerne med på en spennende tur i for mange ukjent terreng. Været var fint ved start og ble bare bedre og bedre. Turen var forholdsvis kuppert med mye opp- og nestigninger. Spisepausen var turens høyeste punkt Skrussfjellet 303 moh., samt på nylagte benker i Alsvik.

Turledere og fotografer var Odd Inge Worsøe og Arne Dale.

Idylliske Lauvåsvågen

Turleder Frederik Hansen orienterer om stedets mange perler.
Turleder Frederik Hansen orienterer om stedets mange perler. Foto: Finn Strand

Herlig vårvær med ukjent turmål lokket 62 personer med på tur tirsdag 10. april.

I dag gikk turen ytterst ved Riskafjorden, nærmere bestemt langs Lauvåsvågen til Stølsvik. For mange var dette et ukjent turmål, så totalt telte turfølget 62 personer.

Fra Lauvåsvågen fulgte en stien mot Johannesvatn, og videre opp til Spreiderhytta. Derfra på sti til Vier. Tilbake til Lauvåsvågen på traktorvei til Stølsvik og tilbake til utgangspunktet.

Turledere var Frederik Hansen og Anne-Grethe Godal. Fotograf var Finn Strand.

Dugnad ved Preikestolen fjellstue

Fornøyde deltakere på dugnad ved Preikestolen fjellstue
Fornøyde deltakere på dugnad ved Preikestolen fjellstue Foto: Torgunn Skrudland

Tidenes dugnadsinnsats ble utført ved Preikestolen fjellstue i går. 32 personer forvandlet området rundt fjellstua fra vintergrått til vårpryd.

Ikke en søppelbit var å se rundt fjellstua, ikke et vissent blad eller brukken kvist var å oppspore, flisekutteren gikk varm og vedsekkene fyltes opp. Etter flere timers innsats, inkludert herlig lunsj på fjellstua, kunne stolte deltakerne samle seg til fellesbilde for å dokumentere den gode innsatsen.

Et fruktbart samarbeid mellom elever fra Johannes læringssenter og pensjonister fra Stavanger turistforening ga mersmak for alle som var med. Med spett og spade viskes alle språklige og kulturelle skillelinjer ut. I stedet er det smilet, latteren og småpraten som driver arbeidet framover.

Vel blåst alle sammen!

Kajakkurs for 60+

Fornøyde deltakere på kajakkurs for 60+
Fornøyde deltakere på kajakkurs for 60+ Foto: Tron B Tjøstheim

Vått og kaldt, men du så kjekt, var gjennomgangsmelodien på det første kajakkurset for de over 60. Et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger kajakklubb og STF 60+ er over, og seks deltakere besto med glans.

Å padle kajakk er ingen sak når dyktige instruktører legger alt til rette for at du i løpet av 16 aktive timer får lære alle de grunnleggende tingene som trengs for å føle trygghet og glede ved kajakkpadling.

Eldstemann på 71 år mente dette var det beste kurset han noen gang hadde gått på, og det sier ikke lite!

Etter endt kurs har deltakeren nå lært å bruke kajakk, åre, trekk og vest. I tillegg er deltakeren kjent med enkle sikkerhetsrutiner og øvelser, samt hvordan effektivt manøvrere kajakken. Våttkort ble delt ut etter endt kurs.

Lyst til å være med på overnattingstur med 60+ på Nodhagen hvor padling av kajakk står på programmet?
Les mer her.

SMÅKUPERT OG SKOGKLEDD JÆRLANDSKAP

På god sti langs Ognaåna
På god sti langs Ognaåna Foto: Finn Strand

Herlig vårtur tirsdag 20. mars på flate Jæren og Ogna til mer kupert sti langs Ognaåni til naturreservatet Rabali. Totalt 45 personer nøt været, turen, naturen, rasten og hverandre. 

Les referatet til turleder Hans Gornitzka: 

42 personer + 3 turledere kørte i kortege over Jæren til Ogna og ind til Hetland Kraftstasjon.

Vejret viste sig fra sin bedste side under hele turen ind til Ualand. Først på skogssti gennem lerke- og granskog, der blev afløst af det flotte og til tider meget steinurete Rabalia Naturreservat med eikeskog, som endte ud i traktorvej det sidste stykke ind til Ualand. Hele tiden med Ognaåni på højre side. Får andre lyst til denne turen kan det anbefales at gå videre op til Bjørndalsniben 275 moh.

Ved Rabali blev det nistepakke på begge sider af elven i strålende sol.

Tak for turen og de mange dejlige solsmil!

Turlederne Hans Gornitzka, Anne-Grethe Godal og Guro Waksvik. Fotograf var Finn Strand.

TIL TOPPS PÅ UNDEKNUT

Både utsikt og matpakke nytes på toppen av Undeknut 440 moh.
Både utsikt og matpakke nytes på toppen av Undeknut 440 moh. Foto: Finn Strand

Strålende søndagsvær lokket 38 personer med på tur til Undeknut. Godt skodde kom alle til topps og fikk nyte matpakka og utsikten i en "jafs"! 

Turen startet på p-plass ved Tengelsdalsvatnet. Derfra gikk turen på traktorvei oppover Undedalen. Videre på merket sti over Undeknutsmyra før Undeknut 440 moh. ble nådd. Nedturen gikk om Hommeland tilbake til p-plassen. 

Reianes rundt

Alle ville til Rennesøy - hele 46 personer var med på tur.
Alle ville til Rennesøy - hele 46 personer var med på tur. Foto: Finn Strand

Rekordoppslutning på turen til Reianes på Rennesøy tirsdag 20. februar. Det strålende været og spennende turvalget fikk 46 personer med på tur.

Rennesøy er en frodig og kupert øy med mange synlige kulturminner. Flere av deltakerne hadde ofte tenkt at de skulle ta seg en tur til øya, og nå fikk de sjansen. Rekordoppslutningen på 46 personer fikk seg en super tur i det fine været. Løypa gikk på nordvestsiden av øya på en 5 km lettgått sti. Turleder var Jan Knudsen. Fotografer var Dorrit Kyed og Finn Strand.

Melsheia og Bogafjell

Glad gjeng på tur!
Glad gjeng på tur! Foto: Finn Strand

26 personer stilte til start 18. februar for å være med på månedens blåtur. Utrustet med gamasjer og staver tråkket de seg vei gjennom snøen i Melsheia og over til Bogafjell.

Turlederne Helge Storhaug og Knut Sellevold hadde på forhånd annonsert behovet for gamasjer på dagens tur. Snøen ligger ennå i låglandet, men med 26 deltakere til start ble det ikke problem å tråkke seg vei. Turen gikk i området Melsheia og Bogafjell med kafferast i skogen på Bogafjell. Været var delvis skyet med solgløtt. Etter endt tur kunne turleder Helge Storhaug opplyse om at alle hadde gått 14 000 skritt, 9,2 km og brukt 3,5 timer på turen. Inkludert var også 250 høydemeter med adskillige glipptak!

Fotograf var Finn Strand.

Blåtur til Bursfjell

Alle turdeltakerne samlet på ett brett.
Alle turdeltakerne samlet på ett brett. Foto: Finn Strand

Kom deg ut-dagen søndag 21. januar samlet 20 personer til turstart. Uten ski på beina tråkket de seg til topps på Bursfjell, og ble belønnet med en formidabel utsikt i et praktfullt vinterlandskap.

Les turleder Helge Storhaug sitt referat:

Søndagens blåtur på gikk på hvitt underlag til Bursfjell. 20 personer var med uten ski på beina! Den øverste delen av turen var krevende med dyp snø, kuling og 6 minusgrader. Vi måtte ett godt stykke tilbake før vi kunne ta kaffirasten. Praktfullt snølandskap og vinterlig høyfjell.

Turledere var Helge Storhaug og Arne Dale. Fotografer var Finn Strand og Helge Storhaug.


På nye stier langs Hafrsfjord

Glad gjeng på tur.
Glad gjeng på tur. Foto: Finn Strand

Herlig tur på nye stier langs Hafrsfjord! Årets første tur i 60+ tirsdag 16. januar samlet 32 fornøyde personer til turstart. turen gikk fra Ytraberget langs Hafrsfjord mot Sømmevågen i sør. Turen gikk gjennom variert terreng på sti og gjennom boligområder.

Les referatet fra turleder Barbro Frøisland:

Oppmøtet som vanlig på P-plassen mellom gamle stadion og Eiganes gravlund , hvor vi fylte opp bilene og kjørte sammen til Ytraberget i Sola. Her parkerte vi ved Våganes idrettsanlegg.

Turen gikk herfra forbi båthavnen og rundt på nordsiden av Indra-berget og så over til Ytra-berget. På toppen her så vi bautaen, signert «Olav V» i 1972 til minne om slaget ved Hafrsfjord i år 872. Et flott skue utover fjorden med flatt og stille vann. På grunn av springflo måtte vi gå over «Kongshaugen» og gjennom boligfeltet for å komme oss tørrskodd ned til fjorden igjen ved «Ormen Lange». Her ble det stor begeisting over de mange Vikingeskulpturene formet av trekunstneren Oliver Vogt.

Vi gikk så sør-over på oppsiden av husene som ligger langs vannet, før vi dreide ned på den nyanlagte stien som vi fulgte i retning mot Joa. Ved partiet som ikke er helt ferdig anlagt ennå, gikk vi i kanten av jordet og over på gårdsveien og videre opp og inn på Joa Alle som vi fulgte inn på Joavegen og fulgte denne til vi så fjorden igjen hvor vi fulgte traktorvei ned til stien igjen.

Stien her er anlagt med flotte rullesteinsgjerder. For å innta lunsjen slo vi oss ned på gode steiner til å sitte på like etter området med en molo og badebukt. Vintersolen tittet frem og det var bare å nyte det hele.

Stien videre bugtet seg frem langs fjorden og inn gjennom skogen ved «Duberget» før vi kom videre nedover retning Sømmevågen, hvor landskapet åpnet seg opp mot flyplassen. Ved kanalen og industriområdet dreide vi venstre og så inn på Joavegen igjen, hvor turen så gikk i retur til Våganes.

Været var grått og overskyet da vi startet ut, men klarnet opp etterhvert og hadde flott vintersol på returen. Temperaturen var rundt 2 grader og enkelte partier var svært glatte, spesielt på asfalten men tinte opp etterhvert og alle kom gjennom turen uten knall og fall.

Det var en kjekk og fornøyd gjeng å ha med seg på tur!

Turlederene som hadde gleden av å ta dere med ut på tur var: Barbro Frøisland og Knut Sellevold

Klikk her for å skrive tekst.

TURER 2018

Stor stemning på julemøte

Fullt hus på 60+ sitt julemøte.
Fullt hus på 60+ sitt julemøte. Foto: Finn Strand

Nærmere 100 personer var samlet til 60+ sitt tradisjonelle julemøte i desember. Som i fjor ble det allsang og film, grøt og saft, kaker og kaffe og et godt drøs over bordet.

Pianist og turleder Knut Sellevold satte stemningen med myke toner, mens folk strømmet opp trappa på Rosenkildehuset og fant sin plass ved det fint pyntede bordet.

Snart ljomet allsangen ut i lokalet, mens grøten ble øst opp i tallerkener og servert av hardtarbeidende styremedlemmer. Etterpå var det kåring av tre heldige vinnere av mandel i grøten, en liten marsipangris i premie.

Kvelden vekslet mellom drøs og sang før lyset ble slukket og filmkavalkaden startet. Styremedlem og fotograf Finn Strand hadde som vanlig anstrengt seg til det ytterste for å servere topp innhold basert på alle turene 60+ har hatt gjennom året. Selvfølgelig ispedd morsomheter og overraskelser!

Styreleder Frederik Hansen var kveldens toastmaster, og passet på å takke alle turdeltakerne for godt frammøte på turene gjennom året. Turlederne ble ropt opp og fikk en påskjønnelse for godt turlederarbeid i året som har gått.

Takk for et flott turår. Velkommen tilbake til nye turopplevelser i 2018!

Nå kan du også følge oss på Facebook http://bit.ly/2Bwa5jl ​​​​​​​

Juletur med någe attåt

Alle turdeltakerne samlet på ett brett!
Alle turdeltakerne samlet på ett brett! Foto: Njål Vadla

Aldri har vel tittelen «någe attåt» passet bedre enn på årets tur. Innrammet i hvit og uberørt snø viste Gramstadområdet seg fra sin beste side da 36 personer gikk på tur til Kubbetjørn og Fjogstadnuten.

Tradisjonen tro delte turgruppa seg i to. Ledet an av turleder Kjell Asgautsen gikk noen til Kubbetjørn, mens Frederik Hansen tok resten med seg om Fjogstadnuten og Revholstjørn. I strålende solskinn, behagelig vintertemperatur og snø på trær og bakken, ble turene en uforglemmelig opplevelse for alle.  

Juleturen med någe attåt ble avsluttet inne i huset på Gramstad. Her var det duket for smørbrød og kaffe. En herlig avslutning på et rikt turår.

Blåtur i blått novemberlys

Hele gjengen samlet.
Hele gjengen samlet. Foto: Hans Gornitzka

Himmelen bød på sol og regn da 15 personer var med på årets siste tirsdagstur. Turen gikk rundt Fjermestadvatnet på fin tursti.

Les referatet fra turleder Hans Gornitzka: 

Denne tirsdagen gikk turen til Fjermestadvatnet vest for Ålgård. Turen bød på sol i starten, regn til nisten og ophold næsten hele vejen tilbage ad den 6,5 km lange rute. 

Fra parkeringen ved Raudvigveien startede vi på stien over en liten glopp over bekken og tog stien til højre op mod åskammen, herfra en kort sidesti videre op til fint udsigtspunkt over Fjermestadvatnet og i det fjerne Edlandvatnet og tilbage til stien igen. Over første gjerdeklyver og ind på beitemark for storfe med mange våde partier ned fra åskammen, over til modsat side og ud til markvej. Tilbage ved vandet var det niste stop på turens eneste mulighed for at sidde ordentlig og dertil regn, men fin udsigt ud over vandet mod øst. Efter regn kom igen lidt sol og turen videre rundt langs en ospeallé, over endnu en gjerdeklyver for at følge langs vandet, nu over et sauebeite område og ind på Den gamle Prestvei, blå mærket, med flotte steingjerder på begge vejsider. Sidste stykke ind mod bebyggelsen med tilbageblik over vandet mod spisepladsen, en sidste gjerdeklyver før den flot anlagte tursti tilbage langs vandet tilbage til bilerne. 

Tak for os og tak for i år. 

Turledere var Hans Gornitzka og Arne Dale.

Klikk her for å skrive tekst.

Blåtur til Brekko

Glade smil i Brekko.
Glade smil i Brekko. Foto: Hans Gornitzka

Månedens søndagstur 12. november til Brekko gikk i snø og slaps, og det kom nok litt overraskende på mange av de 30 deltakerne. Den planlagte rundturen ble derfor lagt om.

Snømengdene var drøyere enn forutsatt, og gjorde rundturen i Brekko til en til tider strabasiøs opplevelse. Under snøen var det søle og vann, og det ble ikke lettere å fote seg. Den planlagte rundturen ble derfor gjort om til fram- og tilbaketur, og dermed fikk alle glede av den opptråkka løypa på hjemturen.

Turledere var Helge Storhaug og Hans Gornitzka.

Karten i Brekko

Alle samlet på toppen av Karten 511moh. Flott utsikt i det fine, men vindfulle været.
Alle samlet på toppen av Karten 511moh. Flott utsikt i det fine, men vindfulle været. Foto: Helge Storhaug

Hele 32 personer stilte til start på dagens søndagstur i 60+. Det var nok de gode værvarslene og at det endelig var slutt på regnet, som fikk folk ut. 

Vi startet fra øvre parkeringsplass i Brekko og gikk rundtur opp på vestsiden av Karten , 511 moh, og ned på østsiden i Stangabudalen. Bortsett fra et par korte myr- og sumpområder var det tørt og lettgått. Turleder påpekte at dette området egnet seg godt for skiturer også. 

​​​​​​​Men østavinden tar mye hardere i indre strøk, ikke minst i Brekko, så på toppene var det nok oppi sterk kuling. Men fem meter nedenfor høyeste punkt, og rundt hjørnet mot sydvest var det rimelig lunt for kaffirast. Fint vaglet i bratt skråning satt vi med praktfull utsikt mot Forevatnet og videre mot Stavanger. 

Svært få hadde vært på Karten før og ga uttrykk for at det var et flott og lettgått åpent terreng. 

Turledere var Helge Storhaug og Barbro Frøisland.