Nyheter  -  DNT TilrettelagtSeptember 2019

Ikke helt tilrettelagt enda på Nilsebu!
Ikke helt tilrettelagt enda på Nilsebu! Foto: STF

Klart det gikk til Nilsebu!

I august arrangerte vi "Klart det går" tur til Nilsebu turisthytte der vi brukte dagene til tur, fisking, kanopadling, god mat og løsning av verdens problemer! 

Per i dag er Nilsebu langt fra universelt utformet og under planleggingen fant vi ut at ingen av soverommene hadde dør bred nok for rullestoltilgang. Så en av våre fantastiske frivillige byttet den ut, og snekret flere løsninger som rampe og håndlister slik at deltagere kunne forflytte seg trygt rundt. 

I 2020 vil Nilsebu gjennom en stor rehabilitering og STF satser på å gjøre den tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelse. Les mer i denne artikkelen.

Zipline ved Preikestolen Basecamp
Zipline ved Preikestolen Basecamp Foto: Marius Vervik

Aktivitetsdag for ungdom / unge voksne

Er du mellom 16 og 26 år med funksjonsnedsettelse? Og klar for litt adrenalin?!  Se her.

Søndag 22. september blir en superkjekk dag på Preikestolen Basecamp. Vi skal ut i båt og trekke garn, lage varm lunsj på bål (inkl. egenfanget fisk) og kjøre Zipline. Tør du være med?

Du kan lese mer om dagen og melde deg på her.

Vi har lagt eget høstprogram for ungdom / unge voksne. Bruk gjerne vår Aktivitetskalender hvis du vil se på andre tilrettelagte aktiviteter.

Innendørs klatring
Innendørs klatring Foto: Marius Dalseg Sætre

Paraklatring for alle

DNT tilrettelagt har opprettet et nytt og spennende samarbeid med Bratte Rogalands Venner (BRV). I høst inviterer vi til 2 prøvekvelder med paraklatring på Sørmarka Arena, 14. oktober og 25. november. Tilbudet er åpent for alle med funksjonsnedsettelse i alle aldre.

Klatring er en aktivitet som både er spennende, utfordrende og i tiden. Med god tilrettelegging og tilpasninger, er det en flott aktivitet for mennesker med funksjonsnedsettelser.

Kom og prøv! Alt du trenger av utstyret kan du låne, og du trenger ikke å ha klatret før. Du vil få veiledning og hjelp av dyktige instruktører fra BRV.  Mer informasjon her.

Bålkos
Bålkos Foto: Kristine Tofte

FTU i høst

Vi har mye kjekt på programmet til FTU - Friluftsliv Tilrettelagt for Utviklingshemmede i høst. Vi er så heldig å få besøk av Norske Redningshunder igjen i år. Disse dyktige hunder kan redde liv ved å finne mennesker som har gått seg bort. Vi har også kanopadling, refleksløype, natursti og muligens geocaching i planene. Og selvfølgelig, tur og kveldsmat rundt bålet!


___________________________________________________________________________________________

Juni 2019

Vakre Nilsebu fra lufta
Vakre Nilsebu fra lufta

Unge voksne søkes til spennende sommertur!

Vi har fortsatt ledige plasser på sommerturen "Klart det går til Nilsebu" fra 23. - 25. august. Turen er tilrettelagt for unge voksne med fysisk funksjonsnedsettelse og man velger aktivitetsnivå selv! Det blir båttransport inn og valg av aktiviteter som kanopadling, fisking, garntrekking, tur, og matlaging på bål eller slapp av i hytteveggen! 
Les mer og meld deg på her.

Sommeraktiviteter

Vi gleder oss alle til sommerferie! DNT tilrettelagt og Stavanger Turistforening ellers har flere aktiviteter i løpet av sommermånedene. UNG på TUR skal til Grautheller i juni og til Bjerkreimsheiene i august. Hjelmeland Turlag arrangerer den populære Sankefestivalen i Hjelmelandsvågen 10. - 11. august. Her er det mye kjekt for alle. Se alle aktiviteter både i sommer og fremover som passer godt for deg med funksjonsnedsettelse i aktivitetskalenderen.

Turglede på Gramstad
Turglede på Gramstad

130 fornøyde skoleelever på Gramstad

Gjennom et samarbeid med Bergeland vgs har vi i løpet av skoleåret 2018-19 hatt besøk av over 130 skoleelever på tilrettelagte aktivitetsdager på Gramstad. Elever fra Barne- og ungdomsarbeiderlinja står for gjennomføring av uteaktiviteter tilpasset elevenes funksjonsnivå, og tilbakemeldingene har vært svært positive.
Har din skoles tilrettelagt / forsterket avdeling lyst å delta på en aktivitetsdag kommende skoleår, ta kontakt med Helen (helen@stf.no, 51840219) for mer informasjon.

Tur med hest og kjerre på Gramstad.
Tur med hest og kjerre på Gramstad.

Varierte FTU friluftskvelder i vår

FTU - Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede har hatt mange kjekke aktiviteter i vår. I tillegg til turer i skogen og på heia har vi hatt hest og kjerre på besøk, kanopadling og opplæring i førstehjelp! Nå nærmer det seg sommerferie og det er kun én friluftskveld igjen. Oppstart etter sommeren er tirsdag 27. august og alle tirsdager i oddetallsuker frem til 3. desember.
Les mer og se flere bilder av vårens aktiviteter.

Bli med som frivillig

Vi trenger flere frivillige til FTU friluftskvelder. Gjerne du som er friluftsinteressert, utadvendt og glad i folk, og kan bli med 1-2 ganger i måneden (tirsdagskveld) sammen med utviklingshemmede i alle aldre. 
Vi søker også noen som kan stille som veileder for en person med utviklingshemming på andre dugnader - f.eks. torsdagskafe på Gramstad (dagtid). Ta kontakt med Helen hvis du er interessert (helen@stf.no, 51840219)

Kom med innspill!

Etter sommerferien begynner vi allerede å planlegge for 2020. DNT tilrettelagt prosjektet er i sitt tredje år og vi har bygd opp et bredt aktivitetstilbud. Mange aktiviteter er veldig populære, mens for noen opplever vi at det kan være vanskelig å rekruttere deltagere. Har DU innspill vil vi gjerne høre fra deg! 
Klikk på den røde knappen under:

___________________________________________________________________________________________

Mars 2019

Brosjyrer med DNT Tilrettelagt turprogram for 2019
Brosjyrer med DNT Tilrettelagt turprogram for 2019

Turprogram 2019

Brosjyrene med turprogram for 2019 for hele DNT tilrettelagt er trykket og kan hentes i Tursenteret eller på Gramstad. Her finner du informasjon om alle aktiviteter som er planlagt for året. En veldig grei oppsummering av de ulike tilbudene for folk som ikke kjenner oss fra før. Du kan også ta kontakt med Helen helen@stf.no hvis du vil ta med en bunke for videre utdeling!
Turprogrammet finnes også digitalt.

"Klart det går" turgruppa ved Steinkjerringa
"Klart det går" turgruppa ved Steinkjerringa

"Klart det går" i vekst

Lørdagsturene med "Klart det går" har i det siste ønsket velkommen flere nye turdeltagere og ledsagere. Dette er vi veldig glade for! Så langt i år har turgjengen gått både i bynære strøk, langs kysten og nylig på Høg-Jæren i tåke og sludd. Turene passer for voksne med fysisk funksjonsnedsettelse - om det er nedsatt syn, balanse, koordinasjon, eller om man bare trenger å gå litt saktere enn folk flest. Les mer på nettsidene våre og bli gjerne med på tur!

Hundespann foran slede i snødekket vinterlandskap
Hundespann foran slede i snødekket vinterlandskap

Vintertur på Hardangervidda

Pr. i dag har ikke DNT tilrettelagt i STF egne vinterturer, men det er noe vi vurderer for 2020. Den gode nyheten er at turer arrangert av andre medlemsforeninger er åpne for alle! Og i april arrangeres det tilrettelagt vintertur til Mårbu turisthytte med hundesledetur, truger- og skitur på programmet. Prosjektleder for DNT tilrettelagt i STF, Helen, reiser som turleder for å lære av DNT Drammens erfaring. Kanskje dette er en tur for deg også? Påmeldingsfrist 12. mars.

Preben Falck og Helen Adamson (STF) mottar Tilgjengelighetspris fra fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal
Preben Falck og Helen Adamson (STF) mottar Tilgjengelighetspris fra fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal

DNTs inkluderingsår

I DNTs strategidokument for 2019-2023 er året 2019 pekt ut som et år med fokus på mangfold og inkludering. DNT tilrettelagt i Stavanger Turistforening mener det er viktig at denne tankegangen ikke bare gjelder tilrettelagte aktiviteter, men alle aspekter av vår virksomhet - dugnad, store arrangement, og hyttene våre. Les mer...

Kursdeltagere med munnbind samarbeider om å lage et bilde av naturmaterialer
Kursdeltagere med munnbind samarbeider om å lage et bilde av naturmaterialer

Lær om tilrettelegging av uteaktiviteter

Torsdag 4. april arrangerer vi kveldskurs "Klart det går - kurs i friluftsliv for voksne med ansvar for barn med funksjonsnedsettelse" i samarbeid med Dalane Friluftsråd. Kurset holdes på Gramstad og vil gi inspirasjon og nye ideer for inkluderende aktiviteter som passer ulike funksjonsnivå.
Det blir både teori og praktiske øvelser og kurset passer for alle som jobber med barn (eller utviklingshemmede) med funksjonsnedsettelse. Mer info og påmelding på våre nettsider.

En turgruppe i skogen, gående og i rullestol/vogn.
En turgruppe i skogen, gående og i rullestol/vogn.

Er du vår nye turleder?   Familieturene trenger deg!

DNT tilrettelagt i STF sitt nyeste tilbud er søndagsturer for familier med barn med nedsatt funksjonsevne. Turene er lettgåtte og til turområder med trillbare stier. Med stort fokus på det sosiale, er bålkos et viktig element! Turleder Håvard koser seg masse på tur med hyggelige og ivrige deltagere, men vil gjerne ha flere med på (turleder)lag. Er du interessert i å bli med som turleder ta kontakt med Helen helen@stf.no, 51840219 for en prat.

___________________________________________________________________________________________

Desember 2018

Bilde: Ungdomsgruppa sittende på trappa til Jonstølen turisthytte.
Bilde: Ungdomsgruppa sittende på trappa til Jonstølen turisthytte. Foto: Margaret Åsly

Turprogram for 2019

Alle aktiviteter for 2019 er nå publisert på nettet i Aktivitetskalenderen. I januar kommer det også en brosjyre med årets turprogram og informasjon - i både trykt og digitalt format. Hent din kopi fra Tursenteret eller på en DNT tilrettelagt tur. Dersom du ønsker å få en bunke med brosjyrer til å dele ut til potensielle deltagere eller andre interesserte vennligst fyll ut bestillingskjema.

Foto av Nilsebu turstisthytte tatt oven i fra.
Foto av Nilsebu turstisthytte tatt oven i fra. Foto: Erik Gram Kverneland

Nytt i 2019 - Klart det går for unge voksne!

Etter henvendelser fra flere interesserte prøver vi noe nytt i 2019 - nemlig en fjelltur for unge voksne med fysisk funksjonsnedsettelse. Turen går 6. - 8.september til Nilsebu i Lyseheiene og er fortsatt under planlegging. Det blir gode fjelltur- og fiskemuligheter med fokus på en sosial helg, og turen vil passe for folk med ulik funksjonsnivå. Les mer.

Bilde: Ådneram turisthytte.
Bilde: Ådneram turisthytte. Foto: Anne Katrine Lycke

Tilgjengelighet på utleiehytter

STF ønsker å gjøre flere av våre hytter mer tilgjengelige slik at enda flere kan ha gleden av å bruke dem. I høst har tre ergoterapistudenter fra VID Vitenskapelig Høgskole i Sandnes kartlagt tilgjengeligheten på to av våre utleiehytter - Nodhagen og Ådneram. Les mer.

Bilde: tovet sitteunderlag med rød T samt gavelapp.
Bilde: tovet sitteunderlag med rød T samt gavelapp. Foto: Marius Vervik

Julegavetips

Trenger du noen lure julegavetips? Hva med å kjøpe medlemskap til noen du kjenner? Eller ta en tur innom Tursenteret der du som medlem får gode rabatter på alt av turbekledning og turutstyr. Her har de mange gode forslag til fine julegaver og til og med egne STF gavelapper.


Bilde: Bøtte og klut
Bilde: Bøtte og klut

Julerengjøring av nettsidene

Er du klar over alle de ulike turer og aktivitetene vi arrangerer? DNT tilrettelagt sine nettsider har hatt en skikkelig gjennomgang og er oppdatert med informasjon om alle våre aktiviteter.  Ta en kikk og sørg for at du også er oppdatert!
 
Feil og mangler meldes til Helen (helen@stf.no, 51840219).

Bilde: en gruppe som steker pinnebrød på bålet.
Bilde: en gruppe som steker pinnebrød på bålet. Foto: Kristine Tofte

Her er det plass til flere rundt bålet

Annenhver tirsdag møtes en stor gjeng for å kose seg ute med tilrettelagte friluftsaktiviteter på Gramstad. Til tross for at tilbudet er i Sandnes, er det flest deltakere fra nabokommunene. Nå håper Stavanger Turistforening å få med flere lokale deltakere. Les mer