Her er sju nærturer med ypperlige badeplasser

FRYD DEG: Vi er utrolig heldige som har så mange fine steder å bade i distriktet! Som her i Grønnavigå på Buøy.
FRYD DEG: Vi er utrolig heldige som har så mange fine steder å bade i distriktet! Som her i Grønnavigå på Buøy. Foto: John Petter Nordbø

Endelig er sommeren her! Sleng badebukse, håndkle, solkrem og noe kaldt å drikke i sekken og legg i vei. Her er sju nærturer der du kan få deg en dukkert underveis.

Stekende sommersol, lukt av grillmat og nyslått gress. Unger som hoier i nabolaget til sent på kveld. Saltvannshår og følelsen av lykke når du akkurat kommer under tak før en av sommerens varme, men intense regnskurer dundrer mot asfalten og sender den velkjente duften i neseborene. Det er digg å reise bort, men sommeren hjemme er ikke så verst den heller. 

Nærturer hører hjemmesommeren til, og et badestopp passer som hånd i grillhanske på mange av turene våre. Her er et utvalg favoritter der du attpåtil kan få oppdatert badetemperatur døgnet rundt gjennom hele sommeren, takket være Badetassen, en tjeneste som vår partner Lyse setter ut her i distriktet. 

God tur! 

#1 Tre av våre fineste strender på rappen: Sola - Ølberg - Vigdel

SENKVELDSBADING: Solastranden er populær på finværsdager. Tar du turen litt senere på kvelden er det mer plass til deg.
SENKVELDSBADING: Solastranden er populær på finværsdager. Tar du turen litt senere på kvelden er det mer plass til deg. Foto: Odd Inge Worsøe

Rogaland har strender i verdensklasse, og vi starter med noen av de diggeste! Solastranden kan med rette kalles Stavangers riviera, og her er det et yrende folkeliv på fine sommerdager. Sjelden finner du friskere badevann enn her, der Nordsjøen ruller inn i frådende bølger. Men bademulighetene er ikke over når du har passert Solastranda! Både Ølberg og Vigdel byr på bading av ypperste klasse. Her er det altså bare å velge og vrake underveis på turen! Her finner du Badetassen som måler badetemperaturen Solastranden. 

#2 Storhaug rundt med bading og grilling i Godalen

VELKJENT: Deilige Godalen på Storhaug i Stavanger!
VELKJENT: Deilige Godalen på Storhaug i Stavanger! Foto: John Petter Nordbø

Storhaug rundt er en skikkelig langtur midt i byen. Turen går midt i Stavanger, og tar deg rundt hele Storhaug-halvøya i løpet av sine snaue 9 km. Dette er en tur der det urbane møter fjorden og fjellene: grafitti og gress, høyblokker og hav, take-away og tare. Langs de praktfulle turstiene helt i sjøkanten i sørøst passerer du en rekke idyller som er velkjente rekreasjonssteder for mange i Stavanger. Vi lander på det kanskje mest kjente stedet av dem alle: Godalen. Sleng ut badehåndkle på de irrgrønne plenene, fyr opp en av de fastmonterte grillene og dypp tærne i Gandsfjorden mens du nyter utsikten mot Ryfylke-fjellene i øst. Her finner du Badetassen med dagens temperatur. 

#3 Topptur til Hjelmen med avstikker til Sandebukta

SOMMERIDYLL: Sandebukta på Hjelmeland ligger like ved sentrum i bygda, og byr på både fine svaberg og en lang sandstrand.
SOMMERIDYLL: Sandebukta på Hjelmeland ligger like ved sentrum i bygda, og byr på både fine svaberg og en lang sandstrand. Foto: John Petter Nordbø

Hjelmeland er en skikkelig sommerkommune! Her kan du bestige høye fjell, vandre over vidstrakte vidder og tøffe rundt i ei gammel snekke på fjorden på én og samme dag. Denne nærturen starter midt i Hjelmeland sentrum, og tar deg opp på Hjelmen, fjellet som har gitt navn til bygda og kommunen. Fra toppen har du orkesterplass til Hjelmelandsvågen, Ombo og fjordene bak. Turen er merket som en rundtur, og når du kommer tilbake til bygda, er det bare å rusle de få hundre metrene vest for ferjeleiet til Sandebukta, én av de fineste badestrendene i kommunen. Her finner du Badetassen med dagens temperatur. 

#4 Dobbeltturen – forbi to badefavoritter ved Gandsfjorden

MANGES FAVORITT: Vaulen badeplass en blikkstille sensommerdag.
MANGES FAVORITT: Vaulen badeplass en blikkstille sensommerdag. Foto: John Petter Nordbø

Vaulen badeplass er en nærturfavoritt hele året. De behagelige turveiene langs Gandsfjorden er kun en kort avstikker fra langt mer stressende og trafikkerte områder. Denne turen er fin å starte ved Vaulen badeplass eller Hinnastranda, på den måten kan du ta deg en dukkert når du har kommet tilbake fra den 11,2 km lange turløypa! Her finner du Badetassen med dagens badetemperatur på Vaulen.

#5 Buøyturen med en dukkert i Grønnavigå

Det er kanskje ikke så overraskende at det finnes mange fine steder å bade på byøyene? Den ene vika etter den andre dukker opp innimellom på de tett bebodde øyene. Buøyturen tar deg med til de små lommene med herlig bynær natur. Én av disse er Grønnavigå, en deilig badeplass på selve Buøy. Kanskje kommer du fra motsatt kant av byen, og har holdt deg til «ditt» faste badested? Da kan du utvide horisonten med denne turen! Her er Badetassen med dagens badetemperatur. 

#6 Havvandring på Tananger med en dypp i sjøbadet

RAMSALT: Sjøbadet på Myklebust er eid av Sola kommune. Stier, trapper, badebrygge og ramper sikrer adkomst til bassenget for alle. Her kan du ligge på ryggen mens bølgene slår utenfor.
RAMSALT: Sjøbadet på Myklebust er eid av Sola kommune. Stier, trapper, badebrygge og ramper sikrer adkomst til bassenget for alle. Her kan du ligge på ryggen mens bølgene slår utenfor. Foto: Morten E. Hansen

Storhavet står inn fra vest og gir Tananger en umiskjennelig eim av tang og saltvann. Tanangerturen er en nærtur som tar deg med til noen av de fineste stedene på Tananger. Her får du påfyll både av kultur og natur underveis, og et stopp innom Monsenhuset fra 1723 er obligatorisk. Det er det eldste huset i Sola kommune. Høydepunktet for oss badenymfer er likevel Sjøbadet Myklebust! Her skvulper havet over bergene, og selv om brottsjøene står utenfor kan du bade trygt i det tilrettelagte og lune bassenget innenfor. Her finner du Badetassen med dagens badetemperatur. 

#7 To av byens mest kjente vann på én gang

LEKKER BADEPLASS: Det er flere steder å stupe uti Store Stokkavatn. Her er Stavanger kommune ute med båt for å sjøsette Badetassen ved pumpehuset.
LEKKER BADEPLASS: Det er flere steder å stupe uti Store Stokkavatn. Her er Stavanger kommune ute med båt for å sjøsette Badetassen ved pumpehuset. Foto: John Petter Nordbø

Litle og Store Stokkavatn er to av de mest brukte utferdsområdene i Stavanger. Turruta Stokkavatnet+, én av byens turfavoritter fra 52 hverdagsturer kombinerer de to i en flott vandring gjennom en rik kulturhistorie, og svært interessant natur. Visste du for eksempel at du kan se den rødlistede sothøna ved Store Stokkavatn? Vi stopper ved den flotte badeplassen ved pumpehuset, der Badetassen dupper i vannet noen meter utenfor og gir deg oppdatert badetemperatur

Badetassen så først dagens lys i Lyse-konsernet, og tjenesten leveres nå over hele landet gjennom partnerskapet til Altibox. Nå finner du Badetasser fra Finnmark i nord til Agder i sør. Her i Sør-Rogaland er det fremdeles Lyse som setter ut Badetassen.

Denne artikkelen er publisert i samarbeid med vår partner Lyse.

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 21. juni 2022