Turtips fra våre frivillige: Oddveigs fire nærturfavoritter

Foto: Agnethe Larsen

– En perfekt nærtur for meg er å gå et sted jeg klarer å koble ut hverdagen litt, sier Oddveig Michelle Apeland Torland. Her gir hun deg fire favoritter på Jæren du kan teste i påsken. 

Oddveig Michelle Apeland Torland står i spissen for vårt turtilbud STF Turvenn, der hun og flere andre frivillige jobber for å koble sammen nye turvenner. Jærbuen bruker det nære friluftslivet som fristed, og deler gjerne svært personlige tanker og historier på sin Instagram-konto Friluftslivinspirasjon

– En perfekt nærtur for meg er å gå et sted jeg klarer å koble ut hverdagen litt, om det er å utforske en bunkers med lommelykt eller å gå opp på en topp med utsikt. I sekken har jeg da både noe varmt å drikke, gjerne et stormkjøkken og pannekakerøre, selfiestang på stativ til å ta bilder, hengekøye til å ligge i og liggeunderlag til å sitte på på bakken eller i hengekøya (jeg bruker ofte liggeunderlag fordi da kan man ha beina oppi også uten å fryse). Steiker sola i ansiktet så er det et pluss! Nærtur kan jeg trives på både alene og med andre som liker å være ute, sier hun. 

Vi har bedt henne plukke noen av sine nærturfavoritter. Her er de!


#1 Melsvatnet

– Melsvatnet liker jeg fordi det er en relativ kort runde. Her kan man gå med både vogn, rullestol og sykkel, noe som gjør at man kan ha med seg flere mennesker i forskjellige livssituasjoner på tur! Her er det også mange fine plasser å henge opp hengekøye på tur, sier Apeland Torland.

Melsvatnet ligger mellom Bryne og Ålgård. Her kan du enten nøye deg med turen rundt vannet, eller du kan ta den ca. 600 meter lange avstikkeren til Melsnuten og nyte en formidabel utsikt 215 meter over havet. 

Gradering: Enkel

Lengde: 4,2 km

#2 Sælandsskogen

– Det jeg liker med Sælandsskogen er at det er en rundtur i forskjellig terreng, på vei, i ur, og på sti. Her er det også mange fine steder å sove i både telt og å henge opp hengekøyer - noe som er gøy både for barn og voksne! forklarer Oddveig. 

Turen er en rundtur rundt Sælandsfjellet, og tar deg blant annet forbi den gamle husmannsplassen Bjødnalia. 

Gradering: Middels

Lengde: 7,2 km

#3 Bursfjell

– Bursfjell liker jeg fordi man føler man er langt inne på fjellet når man egentlig ikke er det. Og det å sitte å se utover Jæren på siden av den store varden gir meg alltid et godt øyeblikk! fastslår hun. 

I overgangen mellom slettelandskapet på Låg-Jæren i vest og det markerte dal- og heilandskapet i øst finner vi et landskap med karakteristiske høydedrag og nuter. Her er et vell av turløyper hvor både Time og Gjesdal kommune har vært aktive tilretteleggere. Bursfjellet er én av disse. Turen kan gås fra flere startsteder, for eksempel fra Eikeland. 

Gradering: Middels

Lengde: 7,6 km (rundtur)

#4 Åslandsnuten

– Åslandsnuten er en fin kort tur hvor man får en nydelig utsikt! Jeg liker denne turen fordi den gir meg mye for lite, jeg får et godt øyeblikk uten å ha brukt så mye energi på å komme dit, sier Apeland Torland. 

Åslandsnuten ligger i grenseland mellom Sandnes og Time kommune. Toppunktet ligger i Time kommune og er 302 meter over havet. Her er det faktisk også en bygdeborg! Under siste verdenskrig hadde tyskerne anlegg på toppen av nuten, men Åslandsnuten har også i tidligere ufredstider hatt stor betydning. Der det er lettest å komme opp i sør, kan en enda finne flere, opptil 60 meter lange, steinmurer fra en bygdeborg. Det er grunn til å tro at denne borgen spilte en sentral rolle i et militært kommunikasjonsnettverk på Jæren under folkevandringstiden.

Gradering: Enkel

Lengde: 1,5 km (én vei)

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 11. april 2022