Tips til påskeaktiviteter for hele familien!

Lag påskegodt på bålet, hva med deilig appelsinkake?
Lag påskegodt på bålet, hva med deilig appelsinkake? Foto: Marius Dalseg Sætre

Her får du tipsene til uteaktiviteter i påsken som gir glede og moro til store og små.

Gi farge til eggene på primus

Pakk med egg i sekken, (frakt de i selve kartongen så unngår du søl) og kok de i en panne på primusen. Ha med skall fra en gul løk og legg det i vannet. La eggene koke sammen med skallet, dette farger eggene gule. (NB: Rødløkskall kan også brukes, resultatet blir brunt og ikke rødt eller rosa.) Spis dem og nyt, eller pynt de før dere spiser! 

Gå på påskeeggjakt i naturen

Gi barna i oppgave å tegne et kart over hagen, parken, eller en avgrenset del av skogen der du bor. Be de krysse av for hvor de har gjemt skatten (påskeegget) på kartet og få de til å plassere det ut. De andre i familien får i oppgave å finne egget. Du kan også gjøre en annen vri, med å gå en merket hverdagstur, be barna finne et visst antall T-er og så skal de finne skatten når de har kommet til målet. Les mer om denne aktiviteten her

Gjem påskeeggene et godt gjemt sted i skogen, tegn inn på kartet og legg i vei på påskeeggjakt.
Gjem påskeeggene et godt gjemt sted i skogen, tegn inn på kartet og legg i vei på påskeeggjakt. Foto: Knut Larsen

Lag hinderløype 

Dette kan du gjøre i skogen, på en strand, i hagene eller i en park. Har du litt plass og ork er dette også fullt mulig å få til inne. Bruk det du har og plassèr det ut formet som en løype. La barna ta seg over, under, rundt eller på frem til de er ved mål eller har tatt en runde. Her kan dere konkurrere på tid, utførelse, ståpå-vilje eller humør. Dere kan også lage en aktivitetsløype i nabolaget hvor eksempler på aktiviteter underveis i løypa kan være:

  • Smaksprøver med bind for øynene for dere skal gjette hva dere smaker
  • Bowling med tomflasker
  • Eggeløp
  • Lengdehopp i sandkassen
  • Treffsikker rumpe hvor man har en penn hengende i en tråd ned fra rumpa og skal treffe oppi flasketuten som står under deg.
Smaksprøver med bind for øynene er en morsom del av en aktivitetsløype for hele familien.
Smaksprøver med bind for øynene er en morsom del av en aktivitetsløype for hele familien. Foto: Agnethe Larsen

Grav ned og søk etter egget 

Dersom dere har skredutstyr og to stykk sender/mottaker, kan barna lære skredvett og lete etter påskeegg samtidig. Sett den ene skredsøkeren i send og grav den ned. Om det er bart der du er, kan du gjemme den på annet vis - i en tett busk eller under en rot i skogen. Legg påskeegget sammen med søkeren. Still den andre skredsøkeren i søk og bli med barna når de leter etter egget. 

Inviter til påskerenn 

Har dere gamle takrenner liggende eller noen planker? Bygg en rutsjebane for bob eller skihoppere. Velg hver deres skihopper og før opp poeng i skjema underveis. Dersom dere har snø, kan dere gjøre det samme, og da kan dere bygge banen så lang og vanskelig som dere vil i snøen og gjerne med et hopp! Barkebåtrenn kan også erstatte det tradisjonelle påskerennet. Pynt barkebåten med påskefjær eller fjær du finner i skogen. 

Påskeverksted ute 

Ta i bruk det du finner på turen. Gåsunger, kvister, kongler, stein og skjell kan bli til både påskehare og kyllinger. Pakk med deg det du måtte ha av sløyfer eller bånd og pynt konglene. Tegne og fargelegg runde steiner som påskeegg eller påskeharer. Om det er snø der du er – hva med å lage en snølykt der du farger noen snøballer med gul konditorfarge? 

Let etter skatter ute i naturen og lag fin påskepynt av dette.
Let etter skatter ute i naturen og lag fin påskepynt av dette. Foto: John Petter Nordbø

Vulkaneksperiment 

Lag et lite fjell av snø, grus eller sand med et hull på toppen slik at du kan sette en kopp der. Tilsett eddik og litt zalo i koppen. Til slutt har du i noen teskjeer natron og ta noen skritt bakover. For å få farge kan du helle i litt konditorfarge før natronen tilsettes. 

Skriv i sand eller snø 

Påskehare, påskeferie, påskefjellet, påskeegg... Hvor mange påskeord kommer dere på? Gå sammen to og to og tramp bokstavene i bakken. Har du sand eller en glatt jordflekk kan du skrive med en pinne. Dere kan også ta med tegnesaker ut og tegne alt som begynner på påske. 

Lag snøkylling 

Rull sammen baller av snø som om du skal lage en snømann. Form det til en hare eller høne. Fyll flasker med varmt vann, ha i konditorfarge og la kunstneren i deg få fritt utløp! 

Påskepinnebrød 

Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet er superenkelt å lage, smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter. Også i påskevariant! Tilsett gurkemeie i deigen. Den klassiske oppskriften finner du her. Er du mer glad i appelsin? Test denne søte oppskriften på grillen.

Ingenting er kjekkere enn glade påskebarn som har funnet skatten helt selv ute på tur!
Ingenting er kjekkere enn glade påskebarn som har funnet skatten helt selv ute på tur! Foto: Knut og Agnethe Larsen

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 23. mars 2021