Oppskriftene som løfter turmaten til nye høyder!

Trenger du inspirasjon til god turmat som både er enkel å lage og som smaker fortreffelig? Hilde Grøtte, turkokebokforfatter og turleder i Stavanger Turistforening, gir deg sine beste oppskrifter som garantert blir et høydepunkt på turen.

FROKOST:

Pannebrød med krønsj!

    Grunnoppskrift pannebrøddeig:

    • 4 dl mel
    • 2 ts bakepulver
    • 2 ss olje
    • 1,5 dl vann 
    • Provence krydderblanding eller andre gode urteblandinger

    Hva må med i sekken?

    Ingredienser:

    • Pannebrøddeig
    • Valgfri smøreost
    • Salami
    • Olje til steking

    Utstyr:

    • Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
    • Stekespade

    Hvordan går du frem?

    • Ha olje i panna og klem ut en bit med pannebrøddeig slik at deigen blir rund og flat.
    • Stek brødet på begge sider til det er gjennomstekt. Pass på at brødet ikke blir for tykt.
    • Legg salamiskiver i panna etterpå, stek de til salamien blir sprø.
    • Ha smøreost og sprøstekte salamiskiver på brødet og nyt frokosten.

    Tips: 

    • Du kan lage deigen ferdig hjemme eller ha med alt det tørre i en pose og blande det i en beholder, for eksempel i en gryte på tur.
    • Andre varianter: Scones med nøtter, honning og tørket frukt eller foccacia med soltørket tomat og fetaost.

    LUNSJ:

    Pad Thai med superkål

    Hva må med i sekken:

    Ingredienser:

    • Ingefær finhakket (ca 1-2 ss)
    • 2 gulrøtter i tynne biter
    • 1 chili, finhakket
    • ¼ hodekål, finsnittet
    • 2 egg
    • 1 pose pad thai saus (eller annen asiatisk saus som du liker)
    • Peanøtter eller cashewnøtter
    • Lime i båter

    Utstyr:

    • Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
    • Wokpanne
    • Røreredskap

    Hvordan går du frem?

    • Stek ingefær og gulrøtter litt først, før du har i kål og steker dette sammen.
    • Lag plass i woken til eggene og rørestek de i litt olje før du blander det med resten av grønnsakene. 
    • Ha i saus.
    • Strø på litt cashewnøtter, eller peanøtter.
    • Server med en limebåt eller to som skvises over.

    Tips:

    • Kutt ingrediensene hjemme og ha dem i små bokser.
    • Legg eggene i en egen liten boks med papir rundt slik at de ikke knuser.
    • Tilsett gjerne flere grønnsaker i woken, som for eksempel grønnkål eller bønner.
    • Kål er supermat!
      • Inneholder mer c-vitamin enn appelsin.
      • Har kostfiber som er bra for tarmfloraen og gir metthetsfølelse.
      • Inneholder kalium som er blodtrykksnedsettende.
      • Inneholder også folat som er et viktig b-vitamin.
      • Kål kan ersatte kaloririk mat som pasta.
      • Har god holdbarhet.

    MIDDAG:

    Fastfood fra vidda

      Hva må med i sekken:

      Ingredienser:

      • Reinskav
      • Viltkrydder (eller kebabkrydder)
      • Salatblanding eller ruccola
      • Agurk i tynne strimler
      • 1 grønt eple i tynne skiver/staver
      • Paprika eller cherrytomater
      • Vårløk
      • Sopp
      • Wraps
      • Olje til steking
      • Tyttebærrømme:
        • 2 dl rømme
        • 1 dl tyttebærsyltetøy
        • Litt salt og pepper

      Utstyr:

      • Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
      • Stekepanne
      • Stekespade
      • Fjøl
      • Kniv
      • Liten kopp/bolle til tyttebærrømmen

      Slik går du frem:

      • Lag tyttebærrømmen først.
      • Del opp grønnsakene.
      • Stek litt kjøtt om gangen på god varme, krydre og ha i soppen.
      • Legg kjøttet på en lefse, ta på de grønnsakene du vil og ta på godt med tyttebærrømme.

      Tips: 

      • Du kan bruke pitabrød eller lompe som ersatatning til wraps.
      • Barnevennlig variant av denne retten; ta med tacorestene, varm opp og ha de i en wraps.

      DESSERT:

      Hildes epledrøm

        Hva må med i sekken:

        Ingredienser:

        • Lompe
        • Eplemos
        • Vaniljekrem
        • Mandelflak
        • Ingefær (pulver, fersk eller flytende)
        • Kanel
        • Smør til steking
        • Krem til topping

        Utstyr:

        • Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
        • Stekepanne
        • Stekespade

        Slik går du frem:

        • Lag et snitt i lompen inn mot midten.
        • Smør vaniljekrem på halvparten av lefsen.
        • Legg eplesyltetøy på 1/4 av lompen
        • Strø over kanel og ingefær
        • Brett sammen lompen, ¼ om gangen. 
        • Stek den i panne med smør til lompen er blitt gyllen.
        • Strø over mandelflak og topp det hele med litt krem.

        Tips:

        • Du kan lage denne retten med andre typer frukt eller syltetøy.

        • Du kan bruke potetlompe eller speltlompe. Speltlompe ligner mest på en pannekake når de blir stekt, så derfor anbefales speltlompe til denne retten.

        RETTEN BARNA VIL ELSKE:

        TikTok-wrap

          Hva må med i sekken:

          Ingredienser:

          • Wraps
          • Tacosaus
          • Skinke eller annet kjøttpålegg
          • Revet ost
          • Smøreost
          • Paprika og/eller mais

          Utstyr:

          • Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
          • Stekepanne
          • Stekespade

          Slik går du frem:

          • Lag et snitt i lefsen inn mot midten.
          • Legg paprika på ¼.
          • Legg skinke på den neste ¼. 
          • Legg tacosaus på den tredje ¼. 
          • Legg ost på den siste ¼.
          • Klem over litt smøreost.
          • Brett ¼ om gangen, start med den delen med paprika.
          • Stek den i panne med litt olje til osten har smeltet og lefsen er passe stekt.

          TIPS SOM GJØR TURMAT ENKLERE:

          • Bruk små tette bokser til å frakte ingredienser.
          • Små ziplock-poser er fine til krydder og kan brukes flere ganger.
          • En liten kjølebag er fin til å holde mat kald og samlet.
          • Ta gjerne med frossent kjøtt som kan tine på veien, og samtidig holde resten av maten kald.
          • Ta med en slikkepott til grovvask
          • Kok ut panner og kjeler med vann, før du legger dem tilbake i sekken.
          • Ha alltid med søppelpose, gjerne en rull med hundebæsjeposer som tar liten plass. 

          Alle foto: John Petter Nordbø

          Flere oppskrifter finner du i Hildes turmatbok "Ete ute", som du får kjøpt på Tursenteret.

          Annonse

          Skrevet av Agnethe Larsen 16. mars 2021