Kajas tips til å sove godt utendørs nå

Kaja Raa Storaker, daglig leder i Tursenteret, gir deg hennes beste tips til en god natts søvn utendørs i vinter.
Kaja Raa Storaker, daglig leder i Tursenteret, gir deg hennes beste tips til en god natts søvn utendørs i vinter. Foto: Tone Helene Oskarsen/ Rogalands Avis

Har du lyst å prøve en overnatting ute i vinter, på hotellet med over 1000 stjerner? Her får du Kaja Raa Storaker sine tips til en best mulig overnatting under åpen himmel!

Hengekøyetrenden tok av i sommer og Tursenteret jobbet iherdig med å få tak i nok hengekøyer til alle de som hadde lyst å sove ute. Selv om det nå er vinter og kaldt ute, så er det ingen grunn til at du ikke kan ta med deg hengekøya på tur og overnatte under stjernene.

– Det er kanskje ekstra magisk å ligge ute i kulden. Du føler deg ekstra frisk. Og litt modig, for det er jo utenfor komfortsonen. Samtidig er man spent på hvordan det kommer til å gå. Men det går jo alltid bra, forteller Kaja.

Hennes beste tips er å ikke sette lista for høyt, da blir dørstokkmila ikke så lang. Finn et koselig sted ikke langt fra der du bor, eller fra der du parkerer bilen. På denne måten er det kort vei hjem, og du har også muligheten til å ta med deg ekstra klær, isolasjon eller ved, i og med at du ikke skal gå så langt. Redd for å fryse? Da er det bare å ta med mer klær og isolasjon. Dersom du ikke har reinskinn, underquilt eller dyre liggeunderlag kan du ta med det du har, som ullpledd, sitteunderlag eller yogamatte for å isolere mot den kalde vinden nedenfra.

– Ikke tenk at du må gå superlangt, for det kommer til å bli magisk uansett. Av og til er det kanskje det som stopper oss, at vi tror vi må reise så langt, og da blir terskelen høyere og man utsetter det heller til april.

Kajas beste tips er å senke terskelen og velge et overnattingssted ikke langt fra der du bor.
Kajas beste tips er å senke terskelen og velge et overnattingssted ikke langt fra der du bor. Foto: Tone Helene Oskarsen/ Rogalands Avis

Kajas 10 hengekøyetips og utstyrsliste:

  1. Hengekøye: Den kan du låne, leie eller kjøpe. Her er trikset å stramme køyen opp slik at den blir hengende med ca. 30 graders vinkel fra treet. Da blir man liggende flatt og ikke som en banan.
  2. Liggeunderlag: Hvis du synes liggeunderlaget ditt er litt tynt er det ingenting i veien for å ta med ullpleddet fra sofaen eller en ekstra sovepose slik at du kan bygge litt opp under deg. Det kan fort bli kaldt på rumpe og rygg, så tenk heller at du kan legge flere lag dersom du ikke har ett tjukt. 
  3. Sovepose: Gjerne en tjukk sovepose som tåler minusgrader. Hvis ikke funker det også med to sommerposer tredd utenpå hverandre.
  4. Klær: Ull. Men ikke for mye, og ikke for lite. Ikke start med alt du har, men kle heller på deg i løpet av natten. Husk også lue og hals eller en balaklava.
  5. Varmeflaske eller en flaske med varmt vann som du kan ha i posen.
  6. Husk å spise før du legger deg. Sleng gjerne i deg noen nøtter eller en sjokolade – selv om det er tirsdag. Da har kroppen noe å jobbe med, og du blir litt varmere.
  7. Ikke legg deg kald. Få opp blodsirkulasjonen med noen spensthopp eller floke før du kryper nedi posen. 
  8. Gå på do før du legger deg. Er du tissetrengt blir du også kald. 
  9. Velg et sted i nærheten hvis det er første gang du skal ligge ute. Da er det kort vei hjem og du kan ta med deg flere ting som vil gjøre overnattingen mer komfortabel
  10. Inviter med en venn og fordel gjerne litt på oppgavene. En ordner med kveldsmat, den andre har pakket med frokost. Dobbelt så enkelt og dobbelt så koselig!
Et godt liggeunderlag er godt og isolerende å ha i hengekøya, gjerne med en varm skinnfelle på toppen.
Et godt liggeunderlag er godt og isolerende å ha i hengekøya, gjerne med en varm skinnfelle på toppen. Foto: Tone Helene Oskarsen/ Rogalands Avis

Husk å rydde godt opp etter deg

Husk på det gode ordtaket «Jeg var her , men det ser ikke du". Det er nemlig viktig å rydde godt opp etter deg. Ta med alt av papir og søppel. Også bananskallet. Det bruker lang tid på å brytes ned og det er ikke så hyggelig å komme til et sted der det ligger rester. 

– Akkurat som på hyttene, forlater vi stedet gjerne litt bedre enn det vi fant det, avslutter Kaja.

Nyt en magisk natt utendørs og kjenn på den gode avkoblingen til hverdagen.
Nyt en magisk natt utendørs og kjenn på den gode avkoblingen til hverdagen. Foto: Tone Helene Oskarsen/ Rogalands Avis

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 22. februar 2021