Tre vintertur-perler på kvisteløyper fra Hunnedalen

Nyt turen på trygge kvisteløyper, men husk å ta med sunt fjellvett.
Nyt turen på trygge kvisteløyper, men husk å ta med sunt fjellvett. Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik

Hunnedalen i Sirdal er startstedet for en gullrekke av naturopplevelser på ski. Her får du tre tips til turer på flotte løyper som nå er kvistet hele veien frem. 

Tveitabrekka til Tomannsbu turisthytte

Det er en grunn til at denne hytta er populær for hele familien!

Turen til Tomannsbu starter bratt, og kanskje litt brutalt, opp Tveitabrekka. Men etter en god innsats opp bakken så blir du belønnet med et flott og variert skiterreng videre. Totalt sett er ikke turen veldig krevende og setter du av 2,5 time på den 7,1 kilometer lange skituren, så har du ok med tid. Legg alltid inn ekstra tid og gode Kvikk Lunsj-pauser om du har med deg barn på turen og la de gjerne vise vei fra kvist til kvist. Vel fremme ved Tomannsbu, som ligger ved Djupevatnet, så møter du en svært romslig turisthytte med både proviantlager, hele åtte soverom og 33 sengeplasser. Hytta passer derfor perfekt til barnefamilier og større turgrupper. 

Du kan også gå til Tomannsbu på kvistet løype fra Skreå. Trykk her for rutebeskrivelse fra Skreå.

TOMANNSBU: En romslig turisthytte med hele 33 sengeplasser og proviantlager som er som skapt for storfamilien.
TOMANNSBU: En romslig turisthytte med hele 33 sengeplasser og proviantlager som er som skapt for storfamilien. Foto: Picasa

Høgaleite til Blåfjellenden turisthytte

Finn roen og nyt utsikten over den vakre Fidjadalen

Denne turen starter ved Høgaleite som ligger like før du kjører inn i Vest-Agder fylke og inn i Sirdal kommune. Turen til Blåfjellenden er totalt ca. 8 km og det er ikke langt mellom kvistene som viser vei. Det er lurt å sette av ihvertfall 2,5 time på denne middels krevende skituren. Vel fremme ved målet, Blåfjellenden turisthytte, kan du virkelig nyte utsikten over Fidjadalen som er sentralt plassert i Frafjordheiene. Denne hytta er svært populær sommerstid og er et viktig knutepunkt for flere av turisthyttene i området. Det er også kvistet til Sandvatn fra Blåfjellenden, så ønsker du en ekstra overnatting, så kan du gjerne legge inn en stopp på Sandvatn. Trykk her for rutebeskrivelse fra Blåfjellenden til Sandvatn.

BLÅFJELLENDEN: Idylliske Blåfjellenden i sikte etter en flott skitur inn fra Høgaleite.
BLÅFJELLENDEN: Idylliske Blåfjellenden i sikte etter en flott skitur inn fra Høgaleite. Foto: Erika Berle

Lortabu til Sandvatn turisthytte

Et av de mest snørike områdene i Frafjordheiene!

Turen starter fra Lortabu, hvor det nærmest umiddelbart starter å stige, og det stiger bratt opp skaret ved Lysebekken. Først ved 850 moh. begynner terrenget å flate ut og man kan kjenne at pulsen synker. Det er en grunn for at Sandvatn er en av de mest populære hyttene til Stavanger Turistforening vinterstid, her er det nemlig ofte godt med snø og fantastiske forhold. Turen opp til Sandvatn tar ca. 2 timer og er nesten 8 km. Ved det store Sandvatnet ser du hyttene som ligger idyllisk til, sannsynligvis godt dekorert med snø rundt veggene. Hyttene har ikke proviantlager, så du må huske å ta med noe godt til middagen i sekken.

Du kan også gå kvistet løype til Sandvatn fra Høgaleite. 

Har du flere dager til rådighet, så er det også kvistet videre til Langavatn turisthytte som er en times skitur fra Sandvatn. Trykk her for rutebeskrivelse fra Sandvatn til Langavatn.

SANDVATN: Hyttene ved Sandvatn bader ofte i snø vinterstid og må bare oppleves.
SANDVATN: Hyttene ved Sandvatn bader ofte i snø vinterstid og må bare oppleves. Foto: Leif Rune Salte

Trenger du hjelp til planlegging av vinterturen?

Da kan du ta kontakt med Tursenteret vårt som hjelper deg med alt fra bestilling av hytter, planlegging av ruten, oppdaterer deg på føreforhold eller hjelper deg med utstyr til turen. De kan kontaktes på mail: tursenter@stf.no , eller på telefon: 51 84 02 00. Du kan også besøke dem i butikken som ligger i undergangen ved Rogaland Teater. 

Hele oversikten over kvistede løyper og tidspunkt disse er klare finner du i vårt kvistekart som du kan se her.  

PÅ VEI TIL SANDVATN: Nyt naturopplevelsene på ski fra Hunnedalen til en eller flere av turisthyttene.
PÅ VEI TIL SANDVATN: Nyt naturopplevelsene på ski fra Hunnedalen til en eller flere av turisthyttene. Foto: Stian Aarud

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 1. mars 2022