Trenger du ly? Her er åtte gapahuker du kan besøke

Gapahuken i Ritlandskrateret
Gapahuken i Ritlandskrateret Foto: Elin Dalen

Gapahuker og knøttsmå dagsturhytter gir deg akkurat det lille krypinnet du trenger på litt sure dager. Kanskje kan du også ta med soveposen og få ei magisk natt ute? Her er noen fine turmål! 

Høsten er definitivt en tid for å være ute! Kanskje du og familien skal teste noen nye turer? Her er et fint knippe turer med naturlige stoppesteder underveis. Husk at det kan komme snø ved kjølig vær. Det er lurt å lese seg opp på værmeldingen og kanskje titte innom føremeldingen vår på forhånd.

God tur!  

1. Dagsturhytta på Storafjellet

Foto: Berit Theresa Dawood

537 meter over havet, rett ovenfor Vikeså i Bjerkreim kommune kan du sitte lunt og tørt. Gjennom de store vinduene ser du til Ålgård, du ser havet på Jæren og store deler av Dalane og selvfølgelig «heila Bjerkrei». Dette er en av de mest populære turene i Bjerkreim, men det er ikke uten grunn. Her får du høyfjellsopplevelsen et steinkast unna barnehage og boligfelt. 

Les mer på Ut.no

2. Gapahuken ved Ritlandskrateret

Foto: Oddbjørn Fjelde Hultin

Det er ikke mange dagsturer som tar deg 500 millioner år tilbake i tid. Dette er turen der du kjenner deg liten i universets uendelige historie. Dette er turen for fascinasjon og undring mens du sitter tørt og trygt i gapahuken på toppen, og får utsyn over det gedigne meteorittkrateret. Mens du tar lunsjen i gapahuken leser du deg opp på informasjonsskiltet før du fortsetter rundturen ned i selve krateret. Ritlandskrateret ligger i Hjelmeland kommune, og er best tilgjengelig fra Kleivaland i Vormedalen.

Les mer på Ut.no

3. Fosstemmen på Jøsneset

Foto: Svanhild Hjorteland Gbada

I solbygda Jøsneset i Hjelmeland er det en gjeng med ildsjeler som har merket og tilrettelagt masse fine turer i sitt eget nærområde. Her er det plass til flere! Fosstemmen ligger 380 meter over havet, midt i hjertet av turriket Jøsneset. Her finner du gapahuken "Kalvagaren", med bålpanne, ved, bord, benker og til og med to kanoer som kan brukes når vannet er isfritt. De solide benkene fungerer også fint til overnatting.

Les mer på Jøsnesets egne hjemmesider.

5. Haugstadskogen i Hå – gapahuk i jærhusstil

Foto: Anne Katrine Lycke

Dette er turen for deg som vil reise kollektivt. Fra Vigrestad stasjon er det merket løype helt inn i Haugstadskogen. Dette er nærskogen for mange, og her er det godt tilrettelagt med stier og sitteplasser. Det er Jæren Friluftsråd som har ansvaret for tilretteleggingen i skogen. Turen varierer fra mørk granskog til åpent utsyn, og fra flat, dyrket mark til bratte skråninger i skogen. Det er to gapahuker å velge mellom. Én av de er bygget i ekte jærhusstil. 

Les mer på Ut.no.

6. Bjødnabu – like ved skiløypa på Hjelmeland

Foto: Svanhild Hjorteland Gbada

Bjødnabu er nummer én utfartsområde for hjelmelandsbuen vinterstid. Her har kommunen og idrettslaget gått sammen om en opparbeidet og preparert lysløype på vinteren. Bjødnabu ligger 450 meter over havet, og har som regel en god del dager med flott skiføre hvert år. Det er likevel ingen grunn til kun å dra til området på vinteren. Det er like fint året rundt, og et ypperlig utgangspunkt for korte og lange turer til skog, fjell og idylliske vann. Like ved skiløypa finner vi vårt mål for denne turen, en fin gapahuk med bålpanne og utsikt mot Furevatnet. 

Les mer på Ut.no og Mitt Hjelmeland.

7. Søk ly i skytestillingen på Fjøløy

Foto: Marius Vervik

Dette er ikke akkurat noen tradisjonell gapahuk. Likevel er det noe fint i at vi nå kan bruke et tidligere militært anlegg til friluftsliv. Her er det lett å sette seg inn i den lokale militærhistorien. Den gamle skytestillingen har enorm utsikt over havet. Her er det bare å ta med en god kikkert, sette seg godt til rette og studere båttrafikk og sjøfugler. Fjøløy er et lett tilgjengelig friluftsområde, med masse stier og grusveier. De mange grusveiene gjør området ideelt for både rullestolbrukere og barnevogner. I tillegg til skytestillingen er det også laget et lunt halvtak med benker og toalett langs turveien. 

Les mer på Ut.no.

8. Eggebøstemmen på Finnøy

Foto: Agnethe Larsen

Teigen er friluftsområdet som ligger på toppen av Finnøy. Her finner du både høydedrag med god utsikt, trilleturvennlige grusveier, stier og fine badevann. Ved Eggebøstemmen har Finnøy og Talgje KM-speidar laget et flott område med lavvo, benker og bålplass. Start gjerne ved Teigen for en fin rundtur, og ta turen opp til Bergevarden, før du raster nede ved Eggebøstemmen. 

Les mer på Ut.no.

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 26. september 2021