Opplev tre hytter på fire dager!

VINTERDRØM: Grautheller og de andre hyttene ligger og venter på deg, i vakker vinterdrakt. Dette bildet er helt ferskt.
VINTERDRØM: Grautheller og de andre hyttene ligger og venter på deg, i vakker vinterdrakt. Dette bildet er helt ferskt. Foto: Per Henriksen

Nå kan du oppleve en fantastisk rundtur og overnatting på hele tre turisthytter i Sirdal, med kvist som trygt viser deg vei.

Det er flotte forhold i fjellet, og nå er det også tryggere for deg å ferdes ved hjelp av kvisteløypene. Men husk å bruke sunt fjellvett selv om du går kvisteløypene og utrust dere godt for å gå i vinterfjellet. 

Vi ønsker å gi deg et flott turtips til en skitur med hele tre hytteopplevelser på ferden. Alle hyttene er utstyrt med proviant, slik at du slipper å bære for mye i sekken. Denne kvistede skituren består av flotte etapper på mellom 7 og 16 kilometer. Nå er det slutt på obligatorisk sengebooking på hyttene våre. Du kan likevel bestille senger på forhånd hvis du ønsker det. 

Den «klassiske lille-runden» , tre hytteperler på fire dager 

Dag 1 Ådneram til Grautheller

Midtvinterseventyret starter rolig fra Ådneram, langs kvisteløypene innover Flatstøldalen. Første overnatting er på Grautheller. Her har vi to ulike hytter i to forskjellige kategorier. Grautheller turisthytte er en stor selvbetjent hytte med proviantlager og 30 sengeplasser, mens utleiehytta Heiberghytta Grautheller er en liten sjarmbombe med fire senger. Hyttene ligger et godt steinkast fra hverandre. Husk at du må bestille Heiberghytta på forhånd. Til gjengjeld får du den helt for deg selv. 

Dag 2 Grautheller til Heibergtunet Storevatn

Neste morgen våkner våkner du til en flott skietappe på litt over 11 km. Vel fremme etter ca. 3,5 time kommer du frem til Heibergtunet Storevatn, en turisthytte som er proppet med historie og sjarm. Her gjelder det å ta seg god tid til å utforske hytta. Heibergtunet Storevatn består av tre hytter, som alle er jakt- og tjenerhytter fra perioden da rikmannssønnen Thorvald Meyer Heiberg drev kommersiell jakt for velstående i dette området. 

Dag 3 Heibergtunet Storevatn til Taumevatn

Tredje dagen går turen til Taumevatn, et yndet dagsturmål for mange skigåere. Denne etappen er turens korteste på ca. 6,5 km. Taumevatn er utstyrt med hele 40 sengeplasser og rikelig med plass.

Dag 4 Taumevatn til Ådneram

Nyt siste hytteovernattingen på Taumevatn og med litt flaks har du sola i ansiktet hele veien hjem igjen til Ådneram på dag fire. Du kan også ta denne flotte runden på kortere tid, alt etter hvor mye tid du har til rådighet og hvor lange etapper du ønsker for hver dag. Du kan også velge å besøke kun noen av hyttene. Du kan for eksempel gå fra Grautheller til Taumevatn via Holmevatn. Rutebeskrivelsen tur/retur for denne strekningen finner du her. Du kan også gå fra Grautheller til Taumevatn via Endefiske. Rutebeskrivelsen for denne strekningen tur/retur finner du her. Disse turene passer fint for en helg. 

«Den klassiske lille runden» anbefales for alle som vil ha mest mulig ut av fire dager på fjellet!
«Den klassiske lille runden» anbefales for alle som vil ha mest mulig ut av fire dager på fjellet! Foto: Per Henriksen

Andre kvistede løyper som blir klare til vinterferien

I tillegg til runden fra Ådneram blir det også til vinterferien ferdig kvistet i Hunnedalen på følgende strekninger:

  • Fra Skreå til Tomannsbu turisthytte
  • Fra Tveitabrekka til Tomannsbu turisthytte.
  • Fra Høgaleite til Blåfjellenden
  • Fra Lortabu til Sandvatn og Langavatn

Det blir også kvistet løype fra Haukeliseter fjellstue til Holmavatn. Holmavatn turisthytte er den av Stavanger Turistforenings hytter som ligger nærmest Haukeliseter, sørover i Setesdalsheiene. Avstanden mellom hyttene er ca. 21 kilometer. Det er også to alternative kvista løyper rundt Haukeliseter, Kjelaløypen og Ulevåløypen. Kjelaløypen er en lett kupert og barnevennlig rundløype som går over Ståvatn og Kjelavatn på sørsiden av Haukeliseter. Løypen er omtrent 10 kilometer lang. Ulevåløypen går for det meste på nordsiden av Haukeliseter, oppe på viddeplatået i et noe mer kupert terreng enn Kjelaløypen. Løypen er rundt 12 kilometer lang.

Trenger du hjelp til planlegging av vinterturen?

Da kan du ta kontakt med Tursenteret vårt som hjelper deg med alt fra bestilling av hytter, planlegging av ruten, oppdaterer deg på føreforhold eller hjelper deg med utstyr til turen. De kan kontaktes på mail: tursenter@stf.no , eller på telefon: 51 84 02 00. Du kan også besøke dem i butikken som ligger i undergangen ved Rogaland Teater. 

Hele oversikten over kvistede løyper og tidspunkt disse er klare finner du i vårt kvistekart som du kan se her.  

Første del av kvisteløypene er klare helt inn til Storevatn. Her fra Taumevassletta.
Første del av kvisteløypene er klare helt inn til Storevatn. Her fra Taumevassletta. Foto: Per Henriksen

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 25. februar 2022