Ti korte toppturtips i nærområdet

Solnedgang over Ryfylke-bassenget fra Moldhesten i Holtaheia.
Solnedgang over Ryfylke-bassenget fra Moldhesten i Holtaheia. Foto: John Petter Nordbø

Trenger du en ordentlig luftetur etter mye hjemmekontor og innetid? Her er ti toppturer som garantert får luftet hodet.

Topptur i byen – over alle hauger i Stavanger

Dette er turen for deg som vil ha en topptur uten å forlate byen! Turen er såpass lang at du helst bør pakke med deg litt mat i sekken og kanskje en termos med noe varmt å drikke til en pause underveis. Turen er en herlig rundtur i Stavanger med flotte utsiktspunkter og fin vandring langs vann og gjennom skogholt. Vi passerer de naturlige høydepunktene Byhaugen og Ullandhaug underveis. Sistnevnte er "gamle" Stavanger kommunes høyeste punkt 139 meter over havet. Turen er fin i mørketiden, siden store deler av den er opplyst. Husk hodelykt til de stedene det ikke er lys hvis du går etter mørkets frembrudd. 

Nivå: Middels

Lengde: 15,0 km

Parkering: Flere steder, også godt tilgjengelig med buss og sykkel. 

Les mer om turen her på ut.no. 

Hellersheia – steinalderboplass og vakker havutsikt

Denne turen er en aldri så liten geologisk godbit. Ofte beskriver vi det nakne og åpne landskapet ved Jøssingfjorden som et månelandskap, og det er ikke langt fra sannheten. Bergarten består av anortositt, en dypbergart som er størknet og krystallisert mer enn 20 km under jordoverflaten for en milliard år siden. Av store forekomster av bergarten på jorden er det områder i Egersund og Canada som skiller seg ut, ellers må en til månen for å finne større områder med anortositt! 

Turen starter ved husmannsplassen Helleren. De to husene under fjellutspringet er en av Sokndals aller eldste boplasser, og flittig besøkt av turister. Herfra følger du stien bratt opp til rasteplassen ved fv44. Her krysser vi veien og følger merket sti inn i et lite skogholt på venstre side av Hellersheia. Stien går så ut i åpent lende med flott utsikt mot havet. Selve toppunktet ligger i nordøstlig retning, men først skal vi ut på et platå og nyte utsikten over Jøssingfjorden, hårnålssvingene og deler av anlegget til Titania. Vi fortsetter mot varden og toppunktet 315 moh. På vei ned går vi langs sørøstsiden av Fredriksvatnet og rundt en liten fjelltopp før det går ned i den spektakulære Hellersdalen med utsikt rett mot Jøssingfjorden.

Nivå: Middels

Lengde: 5,8 km 

Parkering: Opparbeidet parkering ved Helleren

Les mer om turen her på ut.no

Krossfjellet – en liten topp med mektig utsyn

Krossfjellet ligger mellom Bråstein og Figgjo, og er lett synlig fra E39. Dette er en lettgått tur som tar deg med til topps 258 moh. Fra toppen åpner utsikten seg over Jæren, Sandnes, Bråstein, Figgjo, deler av Ålgård og Frøylandsvatnet. 

Det er flere innfallsporter til denne turen, og gode muligheter til å ta en rundtur. 

Nivå: Middels

Lengde: 4,3 km

Parkering: Flere steder, for eksempel på Fjellheim.

Les mer om turen her på ut.no. 

Bursfjellet fra Eikeland

I overgangen mellom slettelandskapet på Låg-Jæren i vest og det markerte dal- og heilandskapet i øst finner vi et landskap med karakteristiske høydedrag og nuter. Turen til Bursfjellet starter ved Eikeland skole. Turen er laget som en rundløype, og vi følger gårdsveien til høyre mot Øygard. Rett før gårdstunet tar du til venstre på en fin og gresskledd jordbruksvei. Stien går i slake svinger opp mot Bukkanuten 238 moh. Det anbefales å ta en avstikker til toppen med flott utsikt særlig mot sør. Tilbake på rundløypa følger vi kjerreveien gjennom åpen beitemark. Etter hvert overtar bjørkeskogen og oppstigningen starter. Landskapet åpner seg og blir karrig og steinete. På toppen av Bursfjellet 365 moh. finnes en flott varde. Herfra er det upåklagelig utsikt. 

Nivå: Middels

Lengde: 7,5 km

Parkering: Eikeland skole. 

Les mer om turen her på ut.no. 

Moldhesten og Ormakam i Holtaheia

I Holtaheia møter du et vidt og åpent kystlandskap, det er nesten som å være på snaufjellet! Her er det lettgått med fritt utsyn gjennom hele løypa. Turen til Moldhesten og Ormakam er akkurat passe lang for en fin ettermiddagstur før sola går ned, og er best som en rundtur via Krokavatnet og Vassbotn. For de som ønsker seg en ekstra utfordring er det mulig å ta avstikkere til en rekke topper underveis. De aller sprekeste kan gjøre den om til en femtopptur, der Ormakam og Moldhesten får følge av Krofjellet, Grimsåsen og Storehornåsen. 

Nivå: Middels

Lengde: 5,9 km

Parkering: P-plass på Holtaheia. 

Les mer om turen her på ut.no. 

Bærheimsnuten – topptur med start fra Kvadrat

Kartet er tegnet av Knut Sellevold fra Sandnes Turlag.
Kartet er tegnet av Knut Sellevold fra Sandnes Turlag.

Knut Sellevold i Sandnes Turlag er lommekjent og lokal nærturekspert. Denne turen er det nok ikke alle som er klar over, men den funker fint som en kort morgentur før hjemmekontoret. Start fra parkeringen ved Kvadrat. Følg veien ut Stokkaryggen. Fra toppen ned på golfbanen og videre forbi Smeaheia tilbake til Kvadrat. Dette er ingen høy topp, men den har flott utsikt. Det kan være litt vått etter golfbanen, så husk gode sko. 

Nivå: Enkel

Lengde: 6-7 km

Parkering: P-plass ved Kvadrat. 

Vedafjellet og Ragnhildnuten

Et nytt tips fra Knut Sellevold. Dette er en bynær tur for mange i Sandnes, med flott utsikt og en rekke muligheter for å endre eller forlenge turen underveis. Her kan du parkere ved turparkeringen i Melshei og ta begge toppene eller bare en av dem. Du kan også parkere ved Høyland kirke og følge merkinga til Austråtturen opp til Ragnhildnuten, eller helt rundt om en vil.

Nivå: Enkel/middels

Lengde: Fra 3 km og oppover, alt etter hvor langt du vil gå. 

Parkering: P-plass i Melshei eller ved Høyland kirke. Turene er også lett tilgjengelig med sykkel fra Sandnes sentrum.

Les mer om Austråtturen og Vedafjellet på ut.no. 

Lauvåsen på Fister – praktfull utsikt over Ryfylkefjordene

Neste toppturtips kommer fra Svanhild Hjorteland Gbada, leder i Hjelmeland turlag. – Dette er en flott topptur med fantastisk utsikt over Ryfylkeøyene. Du kan gå på veien helt til topps, så her går det fint også med barnevogn, forteller Gbada. Det er mulig å lage seg en lengre tur, og også gjøre toppturen om til en rundtur ved å gå fra skytebanen på Ingvaldstad. 

Nivå: Enkel/middels

Lengde: 2 km én vei. 

Parkering: Solbjør på Fister, eventuelt ved skytebanen på Ingvaldstad.

Les mer om turen her på ut.no

Norda Høgaste på Jøsneset – det høyeste punktet på Herefjellet

Denne toppen er det garantert ikke mange som har hørt om! Dette er en perle som krever litt lokalkunnskap for å vite om. Svanhild Hjorteland Gbada fra Hjelmeland Turlag kjenner de flotte fjellene på Jøsneset som sin egen baklomme. Hun anbefaler en tur innom Norda Høgaste, gjerne med en avstikker til Tausanibba underveis. Norda Høgaste, 690 moh, er det høyeste punktet på Herefjellet.
Dette er et mektig utsiktspunkt, der du ser rett ned mot Bogsund og Erfjord, og vestover ut mot Nedstrandsfjorden. Det bratte Halvardskarsjuvet skjærer seg bratt inn i terrenget helt opp til toppunktet.

Nivå: Middels

Lengde: 2,7 km én vei. Du må regne rundt 2 timer opp til toppen, avhengig av fysisk form og forhold. 

Parkering: Åsland på Jøsneset

Les mer om turen her på ut.no

Få med deg sola stå opp fra Rennesøyhodnet

Maken til utsikt skal du lete lenge etter. Rennesøyhodnet ligger midt i Ryfylkebassenget og gir en fantastisk utsikt til alle kanter. Fra Haugalandet og Karmøy i nord til langt inn i Ryfylke og sørover Jæren. Fra den 234 meter høye toppen ser du utover velstelte garder og på nordsiden bukter lyngheiene seg. Rennesøy kommune har merket et nett med stier i dette området. Disse gir mulighet for både rundturer og turer på langs av øya. Velg selv. Utgangspunkt for turene er enten Vikevåg, Sel eller Hegglandslia i Østhusvik.

Nivå: Enkel

Lengde: Fra 4 km  

Parkering: Vikevåg, Sel eller Hegglandslia i Østhusvik. 

Les mer om turen her på ut.no

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 22. desember 2020