Aktive utetips med barna

La energien og gleden få utløp utendørs med mange kjekke aktiviteter!
La energien og gleden få utløp utendørs med mange kjekke aktiviteter! Foto: Elisabeth Gjerdsjø

Trenger du tips til kjekke uteaktiviteter sammen med barna? Her får du flere supre aktivitetstips som gir turglede til små og store!

UTNYTT NATURENS LEKELAND

Voksne tenker sjelden over alt det kjekke og spennende som finnes i naturen. Der vi ser et tre, ser barna et klatrestativ. En rot blir til et skummelt troll. For de minste er naturen som et stort lekeland, og endeløse muligheter finnes uansett hvor du befinner deg. Det er ikke lengden på turen som er viktigst, men at dere er ute sammen. Et kjekt tips til hvor dere kan dra for å leke ute i naturen er ved Dyrsnes natursenter på Stokka i Stavanger. Her finner dere en utendørs lekepark, gapahuk, griller og en flott natursti som er laget rundt neset. 

Morsom rutsjebane i lekeparken ved Dyrsnes natursenter.
Morsom rutsjebane i lekeparken ved Dyrsnes natursenter. Foto: Marius Vervik

INVITER BARNA PÅ MARSHMALLOWSJAKT

Dette er en artig motivasjonsmanøver som garantert får fart på barna! Finn dere en fin tur dere har lyst til å gå og ta med en pose marshmallows. En voksen går i forveien og planter marshmallowstrær ved å stikke en marshmallows på grenene. La det være litt avstand mellom marshmallowstrærne, slik at barna får sprunget og lett mellom hver post. 

Marshmallowsjakt i naturen vekker garantert turmotivasjonen hos barna.
Marshmallowsjakt i naturen vekker garantert turmotivasjonen hos barna. Foto: Knut og Agnethe Larsen

LA BARNA DISKE OPP MIDDAGEN UTE

La barna bestemme middagsmenyen og finn dere en hyggelig plass ute, for eksempel ved et bål i skogen eller nede ved sjøkanten. Her lar dere barna få briljere som utekokker. Ikke bare smaker all mat bedre ute, men barna får i tillegg kjenne på mestringsfølelsen av å ha vært med å lage maten selv. Dere vil også få en flott naturopplevelse sammen! Det kan være lurt å komme med noen enkle alternativer til meny som barna kan velge fra, tenk at måltidet skal være kjapt å varme eller koke utendørs. Bruk gjerne rester fra gårsdagens middag, kok opp ferdig tilberedt risengrøt eller varm lefser med valgfritt innhold i aluminumusfolie på bålet. Pannekaker med valgfritt tilbehør er også en suksess hos barna.

All mat smaker best ute.
All mat smaker best ute. Foto: Marius Vervik

LØFT NÆRTUREN MED TURBINGO

Turbingo gjør nærturen til en lek! Print ut turbingo her og finn frem en blyant. Ekstra gøy er det om du også forebereder en liten turpremie. Velg dere ut en nærtur, og legg i vei på skattejakt etter tingene på turbingoen. Slik fungerer turbingo:

  1. Finn flest mulig, eller et bestemt antall av tingene som er tegnet i turbingoen.
  2. Sett et kryss over hver ting dere finner.
  3. Den som finner riktig antall ting først, eller kan krysse av flest funn er bingovinner. For litt større barn kan oppgaven være å finne alle tingene på en valgt rad for å få bingo.
Turbingo gjør turen til en lek!
Turbingo gjør turen til en lek! Foto: Knut og Agnethe Larsen

LEK DERE MED DRAGEN

Drageflyging er utrolig gøy og med mange strender og gode vindforhold flere steder i Rogaland, er dette et herlig avbrekk i juleferien. Ta med dere dragen, eller lag din egen og fly i vei! For å få dragen til å lette, kan du for eksempel hjelpe barnet med å kaste dragen høyt opp i lufta mens barne løper mot vinden og slipper ut litt og litt line underveis. For å lande dragen, tar du inn mer og mer line til du kan ta tak i dragen. 

Dragelek på Hellestøstranden er en forfriskende aktivitet i juleferien.
Dragelek på Hellestøstranden er en forfriskende aktivitet i juleferien. Foto: Agnethe Larsen

FINN EN MERKET HVERDAGSTUR OG LET ETTER T-ER

Stavanger Turistforening har merket nærturer i flere kommuner, som binder sammen boligområder og grøntområder til flotte naturopplevelser like utenfor stuedøren din. Alle turene er merket godt med T-skilt underveis, som gjør at dere kan oppdage steder dere aldri før har gått, selv i ditt eget nabolag. For å gjøre turen ekstra kjekk for barna så kan dere tegne et ark fylt av ruter, hvor det er om å gjøre å finne flest T-er, og krysse ut alle rutene. Forbered gjerne en belønning til barna som de kan få når alle rutene er krysset ut. Her finner du en oversikt over alle våre merkede nærturer i Rogaland. La gjerne barnet få velge hvilken tur dere skal gå.

Hvem klarer å finne flest T-er på turen?
Hvem klarer å finne flest T-er på turen? Foto: Knut og Agnethe Larsen

GJETT HVA SOM ER PÅ SNORA

Denne aktiviteten er en super aktivitet ute i naturen. Du trenger et langt tau som du trekker mellom flere tre. Barna skal følge tauet i blinde hele veien, uten å slippe taket på tauet. Vanskelighetsgrad kan endres fra flatt terreng til mer kupert, og en kan variere opplevelsen med å gå gjennom et område med bare store tre til områder med busker og småtre. Heng opp diverse ting med klesklyper på tauet som barna skal huske helt til de er i mål. Du kan bruke ting som for eksempel lue, votter, solbriller, sitteunderlag, spade, bamse osv.

Klarer barna å gjette hva du har festet på snoren?
Klarer barna å gjette hva du har festet på snoren? Foto: Line Hårklau

TREN HUKOMMELSEN MED KIMS LEK

Kims lek er en herlig klassiker som både trener hukommelsen og gir en god dose fysisk aktivitet, når barnet selv får jakte på gjenstander til leken! La barnet finne ting ute i naturen som dere ønsker å benytte til leken, for eksempel blader, strå, steiner osv. Et valgfritt antall gjenstander fra naturen legges på et oversiktlig underlag. La barna få se på gjenstandene i for eksempel 1 minutt. Så skal de snu seg bort mens en av gjenstandene fjernes. Oppgaven er å finne ut hvilken gjenstand som er tatt bort. Er barna yngre velger dere færre gjenstander. Som variasjon kan man la barna få se på gjenstandene i 1 minutt før man legger et klede over alle gjenstandene, og så skal barna prøve å huske flest mulig av dem.

Kims lek er en herlig klassiker som trener hukommelsen.
Kims lek er en herlig klassiker som trener hukommelsen. Foto: Agnethe Larsen

DRA PÅ EN SPENNENDE HODELYKT-TUR I MØRKET

Det er alltid spennende å se favorittstien i en annen lyssetting, og dere kommer til å oppleve turen på en helt ny måte. Utforsk naturen sammen i mørket med hodelykt og refleks. Dette er en perfekt aktivitet for barna (og voksne!) og gjør at dere kan utnytte dagen til det fulle, til tross for at det fort blir mørkt om kveldene på denne årstiden.

En kjent tursti oppleves helt annerledes i mørket med hodelykt.
En kjent tursti oppleves helt annerledes i mørket med hodelykt. Foto: Marius Vervik

HYGG DERE MED KVELDSKOS I SKOGEN

Hva er vel hyggeligere enn å avslutte en romjulskveld foran bålet i skogen? Kle dere godt, ta med varme sitteunderlag og kos dere med kveldsmaten foran et varmende bål. Husk noe varmt og godt på termosen og ta gjerne med eventyrboka og hodelykt, så kan dere hygge dere med et trolsk eventyr i kveldsmørket. 

Nyt romjulskvelden foran bålet i skogen.
Nyt romjulskvelden foran bålet i skogen. Foto: Ken-Erik Larsen

FÅ FLERE AKTIVITETSTIPS MED OPPGRADERT TUR-APP FOR BARN

Den Norske Turistforening sin tur-app for barn er nå klar med 45 kjekke vinteraktiviteter. Registrer turaktiviteter og turlengde, og samle poeng hver gang dere er ute. Appen Kul Tur er tilgjengelig både på iPhone og Android, og kan lastes ned gratis i appstore. Aktivitetene på de tre brettene har ulik vanskelighetsgrad og passer for barn fra 3-12 år. Når man har fått nok poeng og toppen er nådd, har alle mulighet til å bestille diplom og en flott Kul Tur-pin med Turbo på. Vi har to ulike pins ut fra om du har nådd topp 1 eller topp 2, så her er det litt ekstra å strekke seg etter for alle! Hver pin koster 50 kroner. 

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 22. desember 2020