Fem flotte turer langs kysten

FOR ET SYN: Solnedgangen på Fjøløy fyr er et magisk syn.
FOR ET SYN: Solnedgangen på Fjøløy fyr er et magisk syn. Foto: John Petter Nordbø

Rogalandskysten byr på en rekke forfriskende turopplevelser! Vi har plukket ut et knippe av gode turforslag, og lover deg flotte natur- og kulturopplevelser.

VISTE TIL TUNGENES FYR

Opplev havet fra Randaberg på denne flotte turen som starter ved Viste strandhotell. Kulturlandskap, strender og sjøbrus går hånd i hånd. På turen vil du oppleve Randaberg sin historie fra en nær og fjern fortid. Du passerer Vistneset med fyrlykta, Grøderøysa, små idylliske båthavner med godt bevarte naust, samt festningsverk fra krigens dager. Underveis er det vel verdt å ta en avstikker opp til bygdemuseet Vistnestunet, som er et jærhus med komplett gårdsmiljø fra 1870-årene. Turen ender på Tungenes (Stavangerhalvøyas nordligste punkt) hvor du kan besøke fyrmuseet.

Nivå: Middels

Lengde: 11,6 km (en vei)

Parkering: Viste strandhotell, Vistnestunet, Sandestranden eller ved Tungenes fyr.

Les mer om turen her på ut.no. 

BRU KULTURSTI

Dette er en flott tur å ta med barna på! Turen er både lettgått og spennende, da det er mye å se og gjøre langs stien og inni småskogene. Kulturstien på Bru var et prosjekt under Stavanger2008 og har fortsatt mange kulturelle innslag langs stien. Turens utkikkspunkt, "Bruhåve", er et høydepunkt med utsikt mot Mekjarvik, Tungenes fyr, Kvitsøy, Karmøy og Sokn. I tillegg får du oppleve innseilingen til hele Boknafjorden. Stien ble nylig utbedret, så nå skal det være enda enklere å finne frem på denne flotte rundtturen. For å komme til kulturstien kjører du gjennom Rennfast, tar av ved den gamle bomstasjonen på Sokn, følger veien til kaien på Bru og holder mot høyre. Herfra er det godt skiltet. Beregn ca. 2 timer på turens runde, da har du god tid til en matpause også.

Nivå: Enkel

Lengde: 5,2 km 

Parkering: Parkeringsplass ved kulturbruk på Bru.

Les mer om turen her på ut.no.

FJØLØY

På Fjøløy får du virkelig opplevd havet på nært hold. Midt ute i havgapet kan du la vinden røske deg godt i håret og kjenne på saltspruten som slår opp langs bergene. Fjøløy har i over 70 år vært stengt for allmennheten og fortet ble etablert av tyskerne i 1941. I 1945 tok det norske forsvaret over fortet og det fikk tjeneste som kystfort fram til 1999 og øvelsesområdet fram til 2009. I 2011 ble området gjort om til friluftsområde og Stavanger Turistforening har overtatt den lille mannskapshytta på toppen av Storevarden. Fjøløy turisthytte kan du leie helt for deg selv og oppholdet nytes med spektakulær utsikt over havet. Turen er fylt med historie og krigsminner med både gamle kanoner, brakker og bunkerser. Ta også turen ut til Fjøløy fyr som er som et lite museum langt ute i havgapet. Det er mulig å gå mange forskjellige ruter på Fjøløy, dette gjør at du har valgfriheten til å gå både kortere og lengre turer her ute. Et forlokkonde innsalg for å få med barna ut til Fjøløy, er at det finnes masse kaniner her, som spretter rundt og skaper herlige turøyeblikk for små og store.

Nivå: Enkel

Lengde: 2,1 km

Parkering: Tilrettelagt parkeringsplass rett oppe i bakken fra inngangen til turstien på Fjøløy.

Les mer om turen her på ut.no.

BORESTRANDEN TIL REVE HAVN

Jærstrendene er et fantastisk turterreng med høy himmel, vid horisont og endeløst hav. Borestranden er et stykke paradis og nå på vinteren er lyset helt magisk der ute! Stranden regnes som en av Norges vakreste. Den er lang, brei og kritthvit og på innsiden vernes den av et flott, brett og høyt dynebelte. Her kan du virkelig oppleve mektige bølger og lysets skiftninger. Det å gå tur her når vinden røsker og naturkreftene tar skikkelig tak er utrolig fasinerende. 

Turen starter i nordre enden ved utløpet av Figgjoelva, som krysses på en flott hengebru, før du vel nede på stranden legger i vei i retning sør. Borestranden er et eldorado for surfere og nede i sjøkanten vil du garantert oppdage flere som er ute og viser kunstner på surfebrettet. Du passerer også et surfehotell på veien, som er vel verdt å ta ta en liten avstikker opp til, for å utforske nærmere. 

Selve Borestranden er ca. 3 km. lang og i enden av den skimtes noen små holmer og skjær. Videre balanserer du mellom rullesteinstrand og gressbakker i Moldvika, før du er fremme i båthavna på Reve. 

Nivå: Enkel

Lengde: 4,2 km (en vei)

Parkering: Parkeringsplass på Elvenes.

Les mer om turen her på ut.no.

KVASSHEIM FYR TIL OGNA

Denne turen tar deg fra Jæren til Dalane i et fantastiske flott kystlandskap! Dette er et område som botanisk er svært verdifult og ligger innenfor Jærstrendenes landskapsvernområde. Det er derfor viktig å ferdes minst mulig i marehalmvegetasjonen.

Turen starter ved Kvassheim fyr og går sørover. Den første delen av turen går på fast grasdekke, videre langs en rullesteinstrand og etter ca. en km går turen over i sandstrand. I sør kommer Raunen til syne med fyrlykta og det lille huset. Når du kommer til Holmastø møter du et sjarmende naustmiljø som er lunt plassert mellom store steiner. Her er den ideelle rasteplassen, så sett deg ned og nyt matpakken her med en herlig utsikt og atmosfære.

Elva fra Brusand krysses delvis på bro og delvis på steinfylling. Her vil du se at det typiske jærlandskapet forsvinner og går over i Dalanes bergarter og formasjoner. Ved Ogna finner du mange lune sandstrender klemt inn mellom klippene. 

Nivå: Enkel

Lengde: 8,7 km (en vei)

Parkering: Kvassheim fyr, Brusand (offentlig parkering på nordsiden av rv. 44) og Ogna.

Les mer om turen her på ut.no.

HA EN RIKTIG GOD TUR LANGS KYSTEN!

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 22. desember 2020