10 tips til en hyggelig utehøst

Inviter til kaffirast og bålkos og nyt den klare og krispy høstluften.
Inviter til kaffirast og bålkos og nyt den klare og krispy høstluften. Foto: John Petter Nordbø

Klokka stilles til vinterstid, kveldene blir mørkere og kulden tar tak. Men det er nå du virkelig får utbytte av termosen, lykta og noen vedkubber! Her er våre tips til en stemningsfull høst utendørs.

1. Ta turen til skogs med hodelykt

Ta gjerne med deg en venn, eller lån en hund om du ikke har selv. Det å være ute i naturen om kvelden er en helt spesiell opplevelse på denne tiden av året. Det virker nesten som om skogen og fjellet tar en ny form og det å gå tur i mørket når det er helt stille skjerper sansene. For en ekstra trolsk opplevelse, sjekk når det er fullmåne. Stavanger Turistforening arrangerer også magiske mørketurer tre kvelder i november, og det fortsatt ledige plasser på torsdagsturen 5. november.

Tips til hodelykt får du i Tursenteret og kan lese mer om her. ​​​​​​​

2. Lag en refleksløype

De fleste har en skuff med reflekser hjemme, de kan brukes til mye mer enn å synes langs veien. Heng opp reflekser som enten fører til et hyggelig sted man kan kose seg med kveldsmat, eller som en rundtur i nærområdet. Utstyr deg med lommelykt og la refleksene vise vei!

3. Ta middagen ute

Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Sats på enkle retter for bål, primus eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

4. Grill søte kanelsnurrer på pinne

Tradisjonelle pinnebrød er vel og bra, men du kan tilsette ganske så mye herlige ingredienser i deigen for å heve måltidet et par hakk. Et enkelt og velsmakende dessertmåltid utendørs er kanelsnurrer på pinne. Bruk gjerne ferdig pizzadeig, skjær opp i remser og krydre hver rems med sukker og kanel. Snurr deigen rundt pinnen og grill deigen, husk å rotere pinnen med deigen. hele tiden, sånn at varmen blir jevnt fordelt. Vi lover deg at du blir populær rundt bålet om du disker opp med denne retten!

Maten smaker alltid best ute, ta derfor gjerne middagen utendørs.
Maten smaker alltid best ute, ta derfor gjerne middagen utendørs. Foto: John Petter Nordbø

5. Gå på løvjakt

Det ligger en drøss av små kunstverk på bakken hvor enn du går på høsten. Ha en konkurranse om hvor mange ulike du finner, ta med hjem og lage fine bilder eller kort. Lim dem på papir eller papp og ta kontakpapir over. Enkelt, gratis og gøy!

6. Invitér til stjernedate

Gå en tur til et utsiktspunkt. Ha med sekk med matpakke, en appelsin på deling eller kalde bobler? Med eller uten pledd, termos, bål, hodelykt og stjerneskinn. Her er det uante muligheter. Også for å holde varmen.

7.Kryss av en ny hytte på lista

Sjekk ut alle hyttene på Stavanger Turistforening sine nettsider og les mer om hyttene på ut.no. Bestill en seng på en hytte du aldri har vært på, men alltid har hatt lyst å dra til. Ta med venner, kjæreste og familie. Fyr i ovnen, lag enkel mat på gasskokeplate og nyt roen helt uten TV og andre duppedingser. Ta med en god bok, finn frem brettspillet eller kortstokken og sjekk ut dagsturmulighetene i området. Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen koselige STF-hytte.

8. Ta en #nattinaturen

Overnatting i telt er spennende, spesielt når mørket faller på. Pass på å ha varme klær og lue, og ikke frys før du legger deg i soveposen. Litt fysisk lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig, gjerne en hodelykt, lommelykt eller lys fra mobilen. Sjekk Barnas Turlag for flere tips!

9. Motiver barna til nye høstturer med den nye tur-appen!

La de små ta med telefonen ut og skaff dere poeng med Kul Tur-appen! Med tre ulike brett og 45 forskjellige aktiviteter kan du glede deg til mange gøyale opplevelser ute i naturen med Kul Tur. Appen er laget for barn mellom 4 og 12 år. Last Kul Tur ned her for iPhone og her for Android!

10. Gjør noe bra for naturen

Ta med deg en pose i sekken sammen med kveldsmaten eller termosen, og plukk med deg det du finner av søppel. Sjansen for at det du finner på bakken havner i havet, er stor. Der vil vi ikke ha det, så bruk noen minutter på å fjerne det du finner før vinden fører det med seg. Vi garanterer at du vil føle deg bra etter en innsats for miljøet. 

Omfavn høsten for alt det den er verdt!
Omfavn høsten for alt det den er verdt! Foto: Agnethe Larsen

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 21. oktober 2020