Prøv fiskelykken på turisthyttene i ferien

La sommerferiefølelsen innta sinn og kropp og nyt herlige dager på turisthyttene med fiske.
La sommerferiefølelsen innta sinn og kropp og nyt herlige dager på turisthyttene med fiske. Foto: John Petter Nordbø

Drømmer du om en kilosørret på stanga, rykende fersk selvfisket middag og sinnsroen i hytteveggen i den vakre fjellheimen vår? Legg feriedagene til en av turisthyttene, så er det stor sannsynlighet for at drømmen din blir oppfylt!

La denne sommeren bli fylt med gode kortreiste opplevelser på en av hyttene våre. Det er mange aktiviteter å glede seg over når man ferierer på en turisthytte. Er du glad i å fiske, så har du alle muligheter til å virkelig få en drømmeferie. Langs rutenettet til Stavanger Turistforening, fra Haukeliseter i nord til Kvitlen i sør, kan du som medlem i Stavanger Turistforening fiske fritt i nesten alle vann i Ryfylkeheiene. Her du får du noen gode tips til hvilke områder du bør legge sommerferien, om du drømmer om fisk på stanga.

Tre små ørret som passer perfekt i panna.
Tre små ørret som passer perfekt i panna. Foto: John Petter Nordbø

Plass nr. 1 - Hjelmelandsheiene 

Besøk Nilsebu og Stakken

Hjelmelandsheiene er eldorado nummer 1 for deg som søker mange flotte fiskevann! Dette skyldes blant annet de kalkholdige bergartene som finnes flere steder i fjellet i dette området. Særlig rundt Stakken og Nilsebu trenger du ikke gå langt for å prøve fiskelykken. Nilsebu turisthytte er kjent som fiskehytta over alle fiskehytter! Den ligger ved enden av Nilsebuvatnet og midt mellom to fiskerike elver. Like ved hytta renner Gråfolånå ut i kraftige stryk, mens litt lenger mot nordøst munner Storånå ut i Nilsebuvatnet. Begge elvene er fiskerike med store forekomster av ørret og canadisk bekkerøye. Særlig er forholdene gunstige opp den en mil lange Storådalen hvor høydeforskjellen fra Nilsebuvatnet til enden av dalen ikke er mer enn 70 meter. De mange flate partiene danner store tjern med en dybde på rundt en meter. Her varmer sollyset lett opp vannet, og de steile fjellveggene gjør det lunt og godt for både folk og fisk. Omkranset av kalkholdige bergarter storkoser fisken seg i hølen, og det er slettes ikke uvanlig å få en kilo ørret eller røye på kroken. 

Fiske i solnedgang ved Krossvatn i Ryfylkeheiane.
Fiske i solnedgang ved Krossvatn i Ryfylkeheiane. Foto: John Petter Nordbø

Plass nr. 2 - Suldalsheiene

Besøk hyttene Krossvatn, Bleskestadmoen, Stranddalen og Sandsa

Suldal er kjent for fine fiskeforhold og mange søker dette fantasiske området for å få napp på kroken. Dette gjelder særlig stølsområdene. Men også i høyfjellet er det flere områder som gjør det verdt å ta med fiskestanga. Områder som kan fremheves er Krossvatn, Bleskestadmoen, Stranddalen og SandsaStranddalshytta vil garantert gi belønning i fiskebøtta. Rett utfor hytteveggen ligger Stranddalsvatnet, og her vaker fisken villig. Det er den næringsrike berggrunnen fyllitten som gjør at ørreten trives så godt. Gjester på Stranddalshytta har fiskerett i vatnet, og kan låne båt og fiskeutstyr. Du kan også ta fiskestanga med deg og prøve fiskelykken i de mange vatnene mellom Stranddalen og Sandsa. Ekstra kjekt er det at medlemskortet i Stavanger Turistforening gjelder som fiskekort. 

Prøv fiskelykken på Stranddalen i sommer.
Prøv fiskelykken på Stranddalen i sommer. Foto: Marius Vervik

Plass nr. 3 Haukelifjell

Besøk Haukeliseter fjellstue

Området rundt Haukeliseter har mange gode fiskevann innenfor en relativt liten radius. Både store og små vann, mindre tjørn og små elver har god bestand av ørret. Lenger sør i området er det de store regulerte vannene som dominerer, men også her er mulighetene store til å få fast fisk. Husk å bestille plass på forhånd på Haukeliseter fjellstue, og nyt herlige dager med fiske, god mat og fantastiske fjellrom du virkelig trives i.

Fiskelykke ved Ståvatn ved Haukeli.
Fiskelykke ved Ståvatn ved Haukeli. Foto: Terje Engø

Plass nr. 4 - Lyse- og Sirdalsheiene

Besøk hyttene Taumevatn, Grautheller og Heibergtunet Storevatn

Lyse og Sirdalsheiene har i mange år vært preget av sure vann og dårlig fiske. Men i de senere år har fisket tatt seg betraktelig opp flere steder. Dette er gjort mulig ved omfattende kalking og utsetting av fisk. Gode fiskeområder er Taumevassdraget, Grautheller og områdene rundt og sør for Rosskreppfjorden. Turisthytta Heibergtunet Storevatn er også et godt utgangspunkt for fisketurer i området. Området rundt Taumevatn og nordover mot Heibergtunet Storevatn og Grønaplasset står i merkelig kontrast til de karrige forholdene i heiene rundt. Her er et landskap hvor bjørkekrattet står tett ned mot vassdraget og hvor gress og lynghei brer seg oppover liene. Forklaringen ligger i fjellgrunnen. Bergartene består av gneis med en annen glimmertype enn det som er vanlig ellers. Biotitten, som den kalles, har en evne til å nøytralisere den sure nedbøren og gir et rikere jordsmonn enn områdene rundt. Her trives fisken godt! Kanskje du kan bestille en hytte til hytte-fisketur, hvor du får prøvd ut fiskelykken både ved Heibergtunet Storevatn, Taumevatn og Grautheller turisthytte?

Ingenting smaker så godt som selvfanget fisk på bålet.
Ingenting smaker så godt som selvfanget fisk på bålet. Foto: Kristine Tofte

Hva fisker du med?

Mangt et utstyr finnes på markedet. Som oftest henger pris og kvalitet sammen. Til turbruk er det lett utstyr som er aktuelt. En teleskopstang av brukbar kvalitet beregnet til å kaste sluk fra 2 til 15 gram er bra. Den tar liten plass i sidelommene på sekken. Det anbefales å bruke 0,20 mm sene.

Mark: Fisking med mark gir ofte gode resultater. Spesielt i elver og bekker er det en effektiv metode. Du må bare huske å ta mark med deg, for det kan være sparsomt med agn på fjellet.

Sluk: En generell regel er å velge fargen på sluk etter været og lysforhold. Blank sluk i klart og lyst vær, mørk sluk i overskyet vær og svart/mørk sluk om natten. Slukene bør være små, dvs. 4-12 gram. Når det gjelder spinnere er disse oftes fra 2 til 6 gram.

Flue: Til fluekasting med lettspinnstang må en ha en dupp eller en søkke som kastevekt. Disse bør ha en vekt på 10 til 15 gram. En dupps viktigste egenskap er at fortommen (som flua festes på) ikke hekter seg opp. Et greit mål for fortom er stangas lengde. Dersom tykkelsen på fortommen velges litt tynnere enn hovedsenen er det kun flua som mistes, dersom du setter snøret fast, og ikke duppen. Av fluer er det et utall å velge blant. En bør oftest velge fluer i kjedelige farger da fluene imiterer insekter i undervannstadiet og som har etter forholdene god kamuflasjefarge. Tilsvarende som for sluk velger en lyse fluer i klart vær og mørkere fluer i overskyet vær. Svarte fluer er de mest effektive i skumring og mørke.

Kjærligheten for selvfanget fisk er stor for mange!
Kjærligheten for selvfanget fisk er stor for mange! Foto: Arnstein S. Eide

6 tips til fiskeren:

1. Fiske er best i skumringen. Da kommer fisken nærmere land. 

2. Hold en lav profil, og list deg ned til vannet.

3. Varier innsveiving, agn og fiskedybde. 

4. Vinden tar med seg næringsdyr fisken liker. Derfor er pålandsvind best. 

6. Se etter steder med varierte bunnforhold og strøm i vannet. 

7. Fisken holder seg flere dager om den saltes og holdes kjølig på snø eller i myr. 

Kilde: Fjell og Vidde

Flere av hyttene vår har båt og garn til låns, som kan brukes til fiske og kjekke aktiviteter på vannet.
Flere av hyttene vår har båt og garn til låns, som kan brukes til fiske og kjekke aktiviteter på vannet. Foto: Arvid Berentsen

MEDLEMSKORT GJELDER SOM FISKEKORT:

Stavanger Turistforening har inngått avtaler om fritt fiske for sine medlemmer i mange av de områdene hvor foreningen har sine hytter og ruter. Andre må løse fiskekort på disse stedene. Se ut.no på den aktuelle hytta for mer informasjon om medlemskortet gjelder som fiskekort på hytta du ønsker å besøke. 

Se på denne fornøyde karen som har gjort stor fangst på Stakken turisthytte.
Se på denne fornøyde karen som har gjort stor fangst på Stakken turisthytte. Foto: Steinar Aanestad

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 8. juli 2021