Klar for en sprek ferie? Dra på stiløpeferie til fjells

UTETRENING: Stiløping er populært i vårt distrikt. Det er det gode grunner til. Området vårt egner seg utmerket til lange løpeturer på fine stier.
UTETRENING: Stiløping er populært i vårt distrikt. Det er det gode grunner til. Området vårt egner seg utmerket til lange løpeturer på fine stier. Foto: Kevin Molstad, Jonas Olsvik

Ryfylkeheiene er perfekt for stiløpeferier. Med overnatting på våre hytter kan du løpe langt og bo komfortabelt uten å bære tungt. 

Frister det å snøre løpeskoen og legge ut på langtur med minimal oppakning og lette steg? Ryfylkeheiene er svært godt egnet for stiløpeturer. Her er det tusenvis av kilometer med lekre stier å boltre seg på. Her er noen tips til hvordan du planlegger den ultimate løpeferien til fjells. 

LES OGSÅ: Få stiløpetips av eksperten

Dra på «baseferie» og løp lange dagsturer

En god løsning er å dra til én av de mange hyttene våre, og bli der noen dager. Da kan du bære med deg en litt større sekk inn til hytta, fylt med løpesko og alle de godsakene du måtte ha lyst på. Fra hytta kan du legge ut på dagsturer med en liten dagstursekk. Dette er også en fin måte å kombinere stiløpeferien med andre aktiviteter, slik at turen passer for hele familien. Da kan mor eller far snike seg unna noen timer på en løpetur, mens resten av familien bader, fisker eller  koser seg med andre ting. 

Alle de tre betjente hyttene våre passer spesielt godt til denne typen turer. Fra Lysefjorden Turisthytte har du tilgang til de mektige fjellene rundt Lysefjorden. Drar du til Haukeliseter fjellstue møter du kanten av Hardangervidda i nord, og de varierte og vakre Suldalsheiane i sør. Eller kanskje kan det friste med komlemiddag på Stranddalen Turisthytte etter en lang dag på løpetur til fjelltopper som Napen eller Snønuten? 

Hvis du ønsker et rimeligere alternativ til luksusen på betjente hytter er det også en rekke gode alternativer blant de selvbetjente hyttene. Her kan du velge mat fra proviantlageret til en billig penge. Her er noen anbefalinger: 

 • Grautheller – Her går det stier i alle retninger, og avhengig av løpeform kan du finne godbiter både i nord, vest, øst og sør. Hva med å teste toppturen til Lysekammen på en godværsdag? Etter løpeturen kjøler du ned kroppen med et forfriskende bad i kulpen i elva, like ved hytta. 
 • Jonstølen – Lett tilgjengelig i hjertet av Suldal. Herfra kan du bestige majesteten Snønuten med lette løpesko, eller jogge fra støl til støl blant beitende sauer i frodige daler. Perfekt familiehytte.

 Artikkelen fortsetter under bildet. 

  MEKTIG: Utsikten fra Blåfjellenden nedover Fidjadalen kan ta pusten fra deg.
  MEKTIG: Utsikten fra Blåfjellenden nedover Fidjadalen kan ta pusten fra deg. Foto: Odd Inge Worsøe

  Løp fra hytte til hytte med lett sekk

  Hvis du bestiller på forhånd kan du enkelt løpe fra hytte til hytte med det aller nødvendigste på ryggen. Maten kjøper du fra proviantlageret på selvbetjeningshyttene, eller blir servert på de betjente hyttene. Her kan du legge opp turen etter form og ambisjoner, de sprekeste kan tilbakelegge store distanser på et par dager, men for de fleste av oss er det nok lurt å legge opp til litt kortere turer i starten, og heller legge inn en avstikker eller to hvis ikke løpeturen blir lang nok. Her er et par fine varianter: 

  • Hjelmelands indrefilet: Melands Grønahei - Grasdalen - Stakken - Viglesdalen. Denne ruta har flere varianter, men den enkleste er å følge T-stien fra Kleivaland. På vei opp på høyfjellet passerer du Ritlandskrateret, et 500 millioner år gammelt metorittkrater, og flere vakre støler, før du løper lett over det steinete høyfjellsplatået rundt Melands Grønahei. Turen kan deles i flere varianter. De sprekeste klarer seg fint med én overnatting, og hopper gjerne over de andre hyttene, men det fungerer også helt flott å overnatte på alle hyttene underveis. Husk at Grasdalen og Viglesdalen ikke har matlager, så her må du ta med litt ekstra fra de andre hyttene.
  • Opplev Kvitladalen i all sin prakt: Tomannsbu - Støle - Kvitlen. Kvitladalen er foreslått som nasjonalpark, og det er ikke uten grunn! Den urørte dalen byr på storslagne naturopplevelser, og denne stiløpeturen er overkommelig for mange med relativt korte etapper. Starten går opp den bratte bakken fra Tveitebrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Derfra fortsetter du langs en rekke vann, før stien løper ned i selve Kvitladalen til Støle. På denne trivelige hytta kan du nyte utsynet nedover Kvitladalen. Herfra er det kort vei til siste hytte: Kvitlen, en høyst moderne og praktisk selvbetjeningshytte som åpnet i 2015. Siste etappe fortsetter til Bjordal, Eikebrekka eller Stavtjørn. 

  Artikkelen fortsetter under bildet.

   STORSTUE: Den nye hytta i Viglesdalen ligger lunt til ved foten av de stupbratte fjellene rundt Viglesdalen.
   STORSTUE: Den nye hytta i Viglesdalen ligger lunt til ved foten av de stupbratte fjellene rundt Viglesdalen. Foto: John Petter Nordbø

   Bli med fjellsportgruppa på fellestur

   Du trenger ikke å finne ut alt selv. Løsningen er å bli med oss på fellestur! Fjellsportgruppa arrangerer en nybegynnertur der du kan får svar på alle spørsmålene du lurer på om stiløping. Sammen med andre lærevillige deltakere og kunnskapsrike turledere drar vi på tur til fjells:  

   Dette må du ha i sekken

   Selv om du helst vil pakke lettest mulig sekk på stiløpeturer, er det noen viktige ting som må med i sekken: 

   • Vindjakke. Helst regnklær hvis du skal på turer over flere dager.
   • Tørre og varme klær, inkludert lue, hals og hansker. En lett vindsekk gir god trygghet.
   • Førstehjelpsutstyr. Husk teip, støttebandasje og gnagsårplaster. 
   • Lakenpose til overnatting.
   • Snacks og lunsj til spising underveis på turene. 
   • Flaske eller drikkesekk. Hvis du vil spare vekt er det lurt å ta med en lett foldekopp som er lett tilgjengelig, denne kan du bruke til å drikke av bekker underveis.
   • Det er lurt å velge en sekk som er lett å stramme godt inn mot kroppen, slik at den ikke hopper for mye opp og ned. Det finnes egne løpesekker som funker veldig bra, men også enklere varianter duger. Prøv deg frem før du legger ut på de lengste turene.
   LETT PÅ TÅ: Ta med dagstursekk til Stranddalen turisthytte, og utforsk de mange stiene på høyfjellet i Suldal.
   LETT PÅ TÅ: Ta med dagstursekk til Stranddalen turisthytte, og utforsk de mange stiene på høyfjellet i Suldal. Foto: Bjørn Øvrebø Vidvei

   ...og helt til slutt. Sjekk videoen vår fra Heibergtunet Storevatn og bli inspirert til å løpe til fjells! 

   Annonse

   Annonse

   Skrevet av John Petter Nordbø 8. juli 2021