Logo
Til DNT.no forside
Norsk flagg. Flaggbilder. 17. mai. Utsikt over Holtaheia i Strand kommune, Ryfylkeheiane.

Her er fem kortreiste turperler gjennom Ryfast

Tunnelen under fjorden har åpnet manges øyne for et skikkelig tureldorado. Her er fem knallfine turer du kan teste på Strandalandet.

Publisert: 16. november 2023
Skrevet av: John Petter Nordbø
Inspirasjon

Alle som bor på Strandalandet er bortskjemt med utsøkte turmuligheter i lokale fjell, bare et steinkast eller to unna der folk bor. I de ytre delene av Ryfylke er det nærmest uendelige muligheter for å oppleve høye topper, trange daler, langstrakte vidder, friske fjellvann med sprellende ørret og grønne skoger. I tillegg er Strand, Forsand og Hjelmeland svært godt tilrettelagt for et enkelt friluftsliv. Takket være mangeårig innsats fra turlagene, kommunene, Norsk Folkehjelp og andre aktører er det et omfattende nettverk av merkede stier som er enkle å følge.

Med Ryfast er det ikke mer enn en liten halvtime fra du kjører inn i Ryfylketunnelen til du står klar til avgang med sekken på. En rekke av turene i området kan også fint nås med buss. Rutebussen kjører helt til Vågen på Jørpeland, som er et fint utgangspunkt for fjellturer. Du kan også hoppe av underveis og komme deg ut på tur. 

Her er noen av våre tips til kortreiste turer i Strand kommune: 

Ulvaskog

Kvinne sitter og soler seg i døråpningen på liten tømmerkoie.
GJEMMESTED: Ulvaskog-hytta ble aldri funnet av okkupasjonsmakten. Her gjemte lokale motstandsfolk seg under andre verdenskrig. Foto: John Petter Nordbø

Trolsk furuskog, blankskurte berg, ulendte skrenter og små, idylliske tjern. Det er ikke rart tyskerne aldri oppdaget den lokale motstandsbevegelsens skjulested under krigen. Takket være innsatsen fra det lokale Heimevernet er hytta gjenoppbygget, og gir i dag et interessant innblikk i hvordan det må ha vært å gjemme seg for okkupasjonsmakten. Området har også et rikt plante- og dyreliv. Her er det perfekt å gå på oppdagelsesferd utenfor stien, men husk å holde tunga beint i munnen: her er det fort gjort å rote seg bort. Turen kan tas på flere måter, men det vanligste er å gå enten fra Preikestolen fjellstue eller fra parkering ved Riksveg 13 i Botsheia. Ta gjerne turen innom den etter hvert svært berømte Hatten på veien, og få panoramautsikt over Lysefjorden på kjøpet.

Tidsbruk: 3-4 timer tur/retur. 

Svoa i Holtaheia

Mann med sekk på ryggen og flagg sitter på kanten og kikker ned i en dyp dal med vann.
MAGASUG: Utsikten fra Svoa mot Tysdalsvatnet og Bjørheimsbygd tar pusten fra deg. Foto: John Petter Nordbø

Holtaheia er et særpreget landskap med enorm utsikt. Området utgjør et godt bevart heilandskap like ved kysten. Her er det åpent og lettgått, med innslag av bekker og vann, myrer og skrinn bjørke- og furuskog. Over hele fjellområdet finnes det en rekke godbiter for turfolk. Ønsker du en kort rusletur, er Krofjellet en virkelig godbit, og utsikten herfra kan virkelig måle seg med det meste. Rundturen via Ormakam og Moldhesten er én av klassikerne i Holtaheia, det samme er turen til Topphøna og minnesmerket etter flystyrten i 1961. Vi vil slå et slag for en tur som ikke er like kjent. Det er turen til Svoa. Det nakne fjellplatået kneiser over 500 meter rett opp fra Tysdalsvatnet, og den rasfarlige fjellveggen var alle bilisters skrekk før riksveien ble lagt i tunnel for en del år siden. Fra Svoa kan du kjenne magasuget ned i dalen, og nyte synet av utsikten mot Bjørheimsbygd, Tysdal, videre innover Ryfylke og utover mot havet. For å komme hit er det enklest å følge grusveien fra parkeringen. Et par kilometer innover grusveien, er det skiltet sti videre til Svoa. Returen kan du gjerne ta via Midtknuten og forbi minnesmerket, men da går turen delvis utenfor merket sti. 

Tidsbruk: 2-4 timer (avhengig av hvilken retur man velger)

Heiahorn

Snødekt landskap med to markerte fjell og en stor dal til høyre.
LANDEMERKE: Fjellformasjonen med Heiahorn til venstre og Småsilhorn til høyre er et kjent skue i Jørpelandsheiene. Foto: John Petter Nordbø

Strands høyeste fjell, og et kjent landemerke som alle lokale har et forhold til. Dette er en av de aller flotteste turene på Jørpeland. Her er det mange muligheter for å forlenge turen, og lage en rundtur, omtrent i alle retninger. Det beste startstedet er uansett fra parkeringsplassen ved Liarvatnet i Dalen. Vi anbefaler å gå opp ryggen på vestsiden. Husk å snu deg og ta nok pauser underveis, for her er det mange og bratte høydemeter som skal forseres, og utsikten på en fin dag er ikke noe du vil gå glipp av. De som er ekstra spreke kan gjerne forlenge turen etter toppstøtet, enten ved å gå tilbake via Grimsli og Liarvatnet, eller ta turen ned i Småsildalen på returen. Her er det godt med merkede stier, og nærmest et uendelig antall variasjoner å velge mellom for de spreke med kart og kompass. Turen er skiltet fra broen over demningen i enden av Liarvatnet. 

Tidsbruk: 4-5 timer

Småsildalen

Blikkstille tjern innerst i en dal, med høye fjell rundt.
IDYLL: Innerst i Smasildalen møter du dette synet. I bakgrunnen ligger Botnafjellet. Foto: John Petter Nordbø

En vakker dal med bjørkekledde lier og krystallklart vann i skyggen av mektige fjell. Et iskaldt bad i Botnatjørna når bjørketrærne spretter ut en vårdag anbefales på det varmeste! Dette er en relativt kort tur med samme parkering som Heiahorn, ved Liarvatnet i Dalen. Turen fungerer utmerket også på dager med mye vind og dårlig vær, siden man går skjermet nedi dalen hele veien. Her er det urskogpreg og et rikt fugleliv. Ta turen en tidlig morgen eller sen kveld på våren, og hør skogen syde av fuglesang. Turen er skiltet fra broen ved demningen i enden av Liarvatnet.

Tidsbruk: Ca. 2 timer

Hesten og Rogalands største naturreservat

Utsikt mot skog og fjord og fjell.
VERNEVERDIG: Utsikt fra Hesten mot Jørpeland og den unike kystfuruskogen som ligger i områdene rundt toppen. Foto: John Petter Nordbø

Sør-Vestlandets største sammenhengende furuskog er et ypperlig turmål for små og store skogsekspedisjoner. Her kan du variere mellom en kilometer lang rusletur for hele familien, eller flere dagers vandring mellom trange gjel, skogdekte hauger og idylliske tjern. Hesten naturreservat er nylig utvidet gjennom frivillig skogvern, og kan by på naturopplevelser i særklasse for de som vet å legge merke til naturens mange fasetter. Husk å lese vernereglene, og ta hensyn til den skjøre naturen. Dette området har en rekke innfallsporter, men ikke alle er like godt tilrettelagt. Et godt alternativ er å gå til Hesten fra parkeringsplassen i Botsheia på Riksveg 13. 

Tidsbruk: Ca. 2-3 timer

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem