Ta med deg barna på et eventyr av en høstferie!

La barna få oppleve høstfjellet i ferien!
La barna få oppleve høstfjellet i ferien! Foto: Andre Marton Pedersen

Lurer dere på hva dere skal finne på i høstferien? Ta med deg barna på hyttetur på fjellet, til nye spennende destinasjoner. Dette er både en trygg, morsom og kortreist introduksjon til friluftslivet. Her får du tips til barnevennlige turer i høstfjellet.

Ved Taumevatn er det gode muligheter for barna til å prøve fiskelykken.
Ved Taumevatn er det gode muligheter for barna til å prøve fiskelykken. Foto: Marie Nøkling

Taumevatn - en hytte som har alt!

Taumevatn er en trivelig hytte, som er blitt manges favoritthytte av flere årsaker. Den er passe stor, med mange koselige soverom med egne små hemser. Den er også glimrende for barnefamilier, da turen inn er lettgått og i et nydelig landskap. Hytta har 36 sengeplasser og god plass til flere familier på tur. Man kan fint kombinere en sykkel- og gåtur inn til hytta. Da sykler du fra bommen på anleggsveien fra Ådneram, en tur på ca. 7 km. Deretter går man til fots på stien opp til hytta, en nydelig tur på ca. 2 timer. Det fine med denne hytta er at den også har proviantlager, slik at du slipper å dra på for mye mat i sekken. Her kan også barna få teste fiskelykken, og det er både robåt og redningsvester som kan lånes ved hytta.

Reiser du til Grautheller i høstferien så kan dere låne både robåt og redningsvester og ta med barna på båttur langs Grauthellervatnet.
Reiser du til Grautheller i høstferien så kan dere låne både robåt og redningsvester og ta med barna på båttur langs Grauthellervatnet. Foto: Ronny Rustøen

Grautheller – kombiner sykkel- og gåtur 

Grauthellerhytta er glimrende for barnefamilier. Den har mange trivelige soverom og like utenfor danner bekken en fin badekulp. Den koselige turisthytta ligger fint til i bakkeskråningen i den sørvestre enden av Grauthellervatnet. Veien inn Flatstøldalen fra Ådneram er perfekt for en familiesykkeltur. Etter ca. 15 km. på sykkelen er det ca. en halvtimes fottur frem til hytta. Stien går på nordstien av Grauthellervannet. Også på denne hytta finnes det proviantlager og mulighet for å låne robåt og redningsvester. 

Idylliske Børsteinen ligger kun 20 minutters gange fra bilvei, og er ypperlig for barnefamilien.
Idylliske Børsteinen ligger kun 20 minutters gange fra bilvei, og er ypperlig for barnefamilien. Foto: Kjell Helle-Olsen

Børsteinen – den perfekte familiehytta​​​​​​​

Børsteinen ​​​​​​​føyer seg inn i rekken sammen med mange andre barnevennlige turisthytter. Den har svært kort avstand fra vei, og dette gjør denne hytta til et populært turmål for hele familien. Turen inn fra Lyseveien, som ligger mellom Ådneram og Lysebotn, tar bare 20 minutter. Terrenget er svært lettgått og lett fremkommelig for små barneføtter. Hytta har 20 sengeplasser og fire soverom, perfekt for et høstferieopphold for flere familier. 

Jonstølen er både moderne, barnevennlig og en fantastisk plass for barna å oppdage naturen.
Jonstølen er både moderne, barnevennlig og en fantastisk plass for barna å oppdage naturen. Foto: Kjell Helle-Olsen

Jonstølen - den moderne turisthytta, perfekt for barnefamilien i flotte omgivelser!

Den nye hytta fra 2014, ligger i barnevennlig avstand fra bilvei sommerstid, og fantastiske fjellopplevelser venter rett utenfor hyttedøra. Fra parkeringsplassen innenfor Mostøl er det en fin og barnevennlig tur inn til Jonstølen turisthytte. Stien snor seg jevnt oppover mellom furutrær og blåbærtuer. Siste del går langs Jonstølånå. Turen inn tar ikke mer en 20 minutter og er en perfekt familietur for deg som har med deg små barn på tur. Områdene rundt hytta byr på mange fine naturopplevelser med store muligheter for bærfangst!

Andre flotte hytteturer for barnefamilier er for eksempel turen til Songedalen Fjellgård med verdens kuleste utedo, den splitter nye hytta i Viglesdalen, eller den moderne turisthytta Kvitlen, hvor ingen rom er like!  

Planlegger du flere hytteturer med barna kan det være smart å melde familien inn i Stavanger Turistforening. Barna vil da bo gratis på DNT sine selvbetjente og ubetjente hytter over hele landet, og få rabatt på de betjente hyttene. Hvis du overnatter sammenhengende på en selvbetjent hytte i tre døgn, er den siste natten gratis. Dette gjelder ikke ved forhåndsbooking. 

Gode tips før man legger ut på tur med barn:


Et generelt tips, som gjelder alle barn i alle aldre, er å la barnet gå foran og bestemme farten. Ta dere tid til å snakke og studere det dere oppdager på turen. Husk varme og vanntette klær, og ta dem gjerne med i planleggingen av turen slik at de blir engasjerte og motiverte.

Turtips etter alder:

For de minste:

  • Ta med barna på kortere turer i bæremeis, men sørg for at de får gå litt selv også. Tursenteret til Stavanger Turistforening har nå et fantastisk bra tilbud på en solid bæremeis med varmepose, som er perfekt egnet til fjellturer.
  • Legg ikke ute på langtur. Vær tålmodig og la barnet få utforske omgivelsene.
  • Barn kan sitte i bæremeis når de er sterke nok til å sitte selv.

6 - 7 år:

  • Nå kan barnet begynne å gå kortere dagsetapper i lett terreng, maks to-fire timer. Ved en hytte til hyttetur bør det være kort avstand mellom hyttene.
  • Beregn dobbelt så lang tid som oppgitt tid på strekningen, og legg inn god tid til lek, oppdagelsesferd og pauser på veien.
  • Overnatt gjerne en ekstra natt, eller to, på en hytte, slik at barnet får en hviledag.

9 - 12 år:

  • Lengden på turene kan økes til maks seks-sju timer.
  • Mange tolvåringer kan gå like langt som de voksne, avhengig av fysisk form og motivasjon.
  • La barna få oppleve naturen sammen med andre barn. Barnas Turlag har mange fellesturer hvor man kan treffe andre turinteresserte familier
  • La barna få oppleve mestringen av å bære sin egen sekk.

Trenger barnet ditt ny bæremeis?

Tursenteret vårt har akkurat nå et supert pakketilbud med Osprey AG Premium bæremeis og Birnabag varmepose til kr 3799,- Veiledende pris på disse to samlet er kr 5489,-.  Her kan du lese Fjell-vandring.net sin test av denne bæremeisen. Tursenteret kan også hjelpe deg med tips og råd før dere skal ut på tur. Du finner dem i undergangen ved Rogaland Teater.

Trenger du ny bæremeis til barnet ditt har Tursenteret et supertilbud nå!
Trenger du ny bæremeis til barnet ditt har Tursenteret et supertilbud nå! Foto: Birnabag by Birnadal

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 24. september 2019