Finn et strå og træ dom på

Nå byr naturen på seg selv.
Nå byr naturen på seg selv. Foto: Kaja Storaker

Maten smaker aller best når du har plukket eller fanget den selv. Allemannsretten gir deg lov til å sanke ville bær, sopp og vekster i naturen, og det er fortsatt fine forhold i fjellet. Faktisk er et par frostnetter det aller beste for tranebær. 

De kjente favorittene som blåbær, markjordbær, tyttebær og bringebær, kan du nesten uten unntak forsyne deg raust av. Men det finnes også noen unntak for høsting. Flere ville vekster er fredet, og disse skal ikke plukkes. Og bor du i Nordland, Troms eller Finnmark, er det noen steder lagt ned forbud mot sanking av multer. Sett deg derfor alltid inn i lokale bestemmelser. Det kan imidlertid være greit å vite at allemannsretten alltid gir deg rett til å plukke multer som spises på stedet.

Dette bør du tenke på før turen

Før turen bør du pakke med deg litt utstyr til å sanke sopp eller bær med. Bruk det du har hjemme, du trenger ikke kjøpe masse utstyr.

Du trenger:

  • Kurv/pappkartong
  • Liten kniv
  • Børste
  • Plastbeger

Det er lurt å ha med en kurv eller pappkartong til å sanke i. Fordelen med kurv til sopp, istedenfor bærenett eller plastpose, er at soppen ikke blir most. Med kurv eller pappkartong slipper du også at soppen blir klam og fuktig.

Du bør også ha med deg en liten kniv og en børste. Det finnes egne soppkniver med børste på kniven, men om du ikke har dette for hånden, kan du ta med en tannbørste eller liten malerkost. Kniven og kosten bruker du til å rense soppen i skogen. Det er mye enklere enn å rengjøre soppene etter du kommer hjem. Det er svært viktig at du er sikker på at soppen du har funnet er spiselig. De første gangene du plukker sopp kan det være lurt å få noen andre til å sjekke den. Det er to måter du kan gjøre dette på: Du kan gå på en soppkontroll der det er det eksperter som hjelper deg å artsbestemme soppen. Sopp- og nyttevekstforbundet har soppkontroller over hele landet gjennom sesongen. Sjekk her for oversikt over din nærmeste kontroll.

 Tursenteret byr på bøker, oppskrifter, sopp plukkesett, kokeutstyr og det du trenger for å høste fra naturen.

Ta deg god tid til matauke når du drar til fjells i høst. Det er nok til alle som vil ha.
Ta deg god tid til matauke når du drar til fjells i høst. Det er nok til alle som vil ha. Foto: Bjørn Kristoffersen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 3. september 2019