Slik fikser du turmaten uten primus eller bål

ENKEL KOST: Den tradisjonelle nistepakken, frukta og kjekspakken fungerer helt greit på tur, men det finnes mange gode alternativer.
ENKEL KOST: Den tradisjonelle nistepakken, frukta og kjekspakken fungerer helt greit på tur, men det finnes mange gode alternativer. Foto: Marius Dalseg Sætre

Matpause på tur trenger ikke å betyr svett matpakke selv om du ikke bruker primus eller bål. Her er noen tips til hvordan du kan kose deg litt ekstra uten å bruke ild. 

Bålsesongen er over, og det generelle bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september. Hvis det er tilstrekkelig tørt ute er det heller ikke lurt å bruke grill eller primus. Risikoen for å sette fyr på naturen er av og til litt for stor. Det er heller ikke alltid det passer å bruke gassbrenneren. Men, fortvil ikke! Det fins likevel mange gode løsninger for å fikse både varm og kald mat på tur. 

Klassikeren

Klassikeren er pølser på termos. Du trenger ikke en mat-termos, en helt ordinær termos funker også, selv om det er litt lettere å få dem ut fra mat-termosen. Da fikser du oppvarmingen hjemme, og lar pølsene trekke i det varme vannet mens du er på tur. Enkelt, smakfullt og populært. En boks med rekesalat, litt sprøstekt løk og hjemmelagede pølsebrød hever måltidet det lille ekstra. 

Tørk maten selv

Det samme kan du også gjøre med egentørket mat. Denne artikkelen fra Fjell og Vidde i 2018 gir deg en grundig innføring i tørking av egen mat. Mat du tørker selv trenger litt mer tid i vann enn den klassiske frysetørkede maten. Et tips er å putte den i varmt vann oppi termosen før du går. Da er maten fortsatt varm, og perfekt trukket etter noen timer. Tørking tar litt tid, men kan være et godt alternativ til frysetørket mat på langturer. Tørket mat holder seg dessuten veldig godt. 

Alt kan wrappes

Det er også mulig å lage litt mindre tradisjonelle retter. Wraps er et godt alternativ. Dette kan du også lage hjemme. Hvis det er veldig varmt kan det være lurt å lage wrappen med pålegg som holder seg litt, som spekeskinke eller annen spekemat. Under den lange tørkeperioden i fjor dukket det opp mange kreative ideer til utemat uten bruk av ild. Bloggerne Tursøstre laget en samleartikkel med mange gode forslag. ​​​​​​​Hva med å utvise litt restekjærlighet? Nesten alt kan wrappes, og de fleste av oss har litt rester liggende i kjøleskap og skap. Bruk fantasien og lag noe som frister. 

Salat med litt godt i

Salater passer også utmerket til å ta med på tur. Nå på sommeren kan det gjerne passe godt med noe litt friskt og fruktig. En pastasalat med noe godt oppi gir dessuten et måltid som sitter litt. Denne pastasalaten med karrikylling funker kjempebra. Hvis det er veldig varmt ute, kan du bruke et kjøleelement for å være sikker på at salaten holder seg i heten. 

Sjokoladetrikset

Til slutt et ørlite supertips som er like enkelt som det er genialt. Hvor mange ganger har du ikke vært på tur i varmen, og plukket frem en smeltet sjokolade fra topplokket på sekken? Det finnes heldigvis et alternativ til å slikke i seg den rennende sjokoladen. Løsningen er å finne en bekk, og legge den uåpnede sjokoladen i vannet et par minutter. Som regel er vannet på fjellet såpass kaldt at sjokoladen er helt stiv igjen i løpet av en kort stund. Den kan gjerne være litt deformert, men smaker akkurat like godt.


KAFFERAST: For å unngå smeltet sjokolade i solsteiken kan du enkelt legge den i vann noen minutter før spising.
KAFFERAST: For å unngå smeltet sjokolade i solsteiken kan du enkelt legge den i vann noen minutter før spising. Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 30. juli 2019