Fem hytteperler til sommmerferien

KLASSIKER: Bleskestadmoen er en perfekt sommerferiehytte. Her er det ofte god plass, godt med tumleplass rundt hytta og utallige turmuligheter. Et friskt bad i kulpen i elva er obligatorisk på varme sommerdager.
KLASSIKER: Bleskestadmoen er en perfekt sommerferiehytte. Her er det ofte god plass, godt med tumleplass rundt hytta og utallige turmuligheter. Et friskt bad i kulpen i elva er obligatorisk på varme sommerdager. Foto: Hanne Carine Jensen

Trodde du fellesferie og fint vær betydde stappfulle hytter? Der tar du feil. Det er alltid plass på mange av hyttene våre. Her er fem hytteperler som gir deg en kortreist og minnerik sommerferie. 


Vi hører det hvert år, hver eneste påske-, vinter-, høst- og sommerferie. Alle tror det er stinn brakke på alle turisthyttene i ferien.

– Er det noe vits å reise dit nå i ferien? Er det ikke fullt nå? spør folk gjerne. 

Sannheten er at dette ikke stemmer. STF har 44 hytter, og samtlige dager i året er det mange ledige senger på våre hytter. Det gjelder også i sommerferien. Nå som vi også har booking på de fleste sengene er det dessuten mulig å sjekke på forhånd hvor fullt det er på hyttene. Her kan du gå direkte til bookingsidene for å sjekke om det er ledig på din favoritthytte. 

Noen hytter er mer populære enn andre. Kvitlen, Skåpet og Viglesdalen er fjellhyttene med størst etterspørsel, og mange helger er fullbooket. Det er likevel mulig å finne ledige helger, og i ukedagene er det stor sjanse for å finne plass. 

Her er fem gode alternativer hvis du ønsker deg til fjells i sommer. Disse hyttene er perfekte turmål på vakre sommerdager! 

1. Bleskestadmoen

Har du vært på steder der du umiddelbart får følelsen av at "her er det godt å være"? Slik er det på Bleskestadmoen i Suldalsheiene. Den frodige stølsmoen er virkelig et sted å finne roen. Her renner elva klukkende gjennom bjørkeskogen mens sauene beiter fredelig innimellom trærne. En kaffekopp på den vestvendte trappa, mens sola går ned en varm sommerdag, er et minne for livet. Stedet har en rik kulturhistorie, og har vært et møtested for handel mellom øst og vest i uminnelige tider. STF har hatt turisthytte her siden 1891, og den samme hytta er like fin den dag i dag etter en større renovering i 2001. Enkleste vei er fra Bleskestad, en kort, men bratt tur på 5,1 km. Bleskestadmoen er et sentralt knutepunkt, og et besøk her kan gjerne kombineres med en rundtur via Kvanndalen, eller turer videre nordover til Holmavatn. Sørover venter Suldals ypperste stølsterreng på veien til Jonstølen. 

2. Melands Grønahei

Nevner du navnet, dukker det ofte opp stjerner i blikket hos lokale fjellfolk. For mange heiatravere i STF er dette én av de aller fineste turene i rutenettet. Det blankskurte og åpne landskapet i Vormedalsheia landskapsvernområde i Hjelmeland byr på svært interessant geologi. På veien opp til hytta passerer du det spektakulære Ritlandskratetet, et resultat av et sammenstøt med en meteoritt for 500 millioner år siden. Omveien via gapahuken på utsiktspunktet anbefales virkelig! Navnet "Grønahei" er heller ikke tilfeldig, og kommer av det rike plantelivet. I området vokser det flere sjeldne blomster. Hvis du føler deg ekstra sprek er toppturen til Fjellsenden en glimrende kvelds- eller dagstur. Her får du utsikt over et enormt villmarksområde. Hvis du ikke tenker å fortsette turen videre innover i fjellet anbefales en litt annen rute på returen til Kleivaland. Fra Raudkleiv følger du umerket sti på sørsiden av Skardheia. Herfra får du fin utsikt nedover til Djupadalen, før stien fører deg ned i Ritlandskrateteret via Svodene. Korteste rute fra Melands Grønahei går fra Kleivaland, og er 10,8 km lang. Velger du returen via Svodene er turen noe lengre.

3. Nodhagen

Hyttetur med STF betyr ikke bare fjellhytter. Det er også skjærgårdsperler! Nodhagen er vår egen "sørlandsidyll" i Ryfylke, like ved porten til Lysefjorden. Hytta ligger helt i sjøkanten i ved inngangen til Høgsfjorden i Sandnes-skjærgården, og er et topp utgangspunkt for krabbefiske, kajakkpadling, snorkling, grilling og andre sommeraktiviteter. Det er godt med sengeplasser, og hytta passer utmerket til to familier på tur. På Nodhagen kan du kjøre helt frem til døra. Hytta er utleiehytte, noe som betyr at du må ha nøkkel fra Tursenteret for å komme deg inn. Til gjengjeld får du hele eiendommen for deg selv. Her kan du booke  din sommerdrøm på Nodhagen. 

4. Grautheller

Ta med sykkelen til fjells og tråkk deg nesten helt fram til hyttedøra fra Ådneram! Sykkelturen er ca. 15 km lang. Etter dette venter en liten gåtur på et par kilometer. Grautheller er ypperlig for barnefamilier, og den fine badekulpen i bekken gir gode muligheter for en frisk avkjøling på hete dager. Her er det romslig med plass, og mange fine rom. Hytta har fast tilsyn på sommeren, så her møter du alltid folk i ferien. De  som ønsker en litt mer krevende tur fra Grautheller kan legge ut på turen til Lysebotn via den 1145 meter høye Midtkammen. Turen går på den gamle traseen for Skinnvegen. Her er det bratt og ulendt, klassisk Lyse-natur, derfor gjelder det å være forsiktig. I Lysebotn venter Lysefjorden Turisthytte, med middag og ferdig oppredd seng. 

5. Sandsa

Det dufter fordums storhet av Sandsahytta, midt i Suldals vakre stølsterreng. Det er ikke få som har gode sommerminner fra hytta fra 1936. En stor og ivrig dugnadsgjeng brenner for å gi hytta et løft, og har mange små og store planer. Hytta har en lett adkomst fra anleggsveien ved Gullingen, og passer derfor godt til familier. Turen inn tar ca. 2,5 timer. Det er svært mange soverom, og hytta er praktisk for store grupper. Hvorfor ikke be med hele storfamilien på tur? Her kan du spille gjørmefotball i myra, bade i kulpen eller fiske i Sandsavatnet. Rett utenfor døra er det utallige turmuligheter. Kanskje passer det å legge turen videre til komlemiddag i Stranddalen etter endt opphold på Sandsa? 


Husk at du sparer masse penger på å bli medlem! Her kan du lese mer om alle medlemsfordelene.

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 25. juni 2019