Gøy med hengekøye

Tett i tett!
Tett i tett! Foto: Solveig Birgitte Jacobsen Aarak

Hengekøyer har gått fra å være en trend til å bli kultur. Stadig flere oppdager hvor enkelt det er å putte hengekøyen i sekken når en skal på tur.

DNT ung og Erika Gjelsvik kom nettopp hjem fra en helgetur på Storeholmen. Her er hennes tis på en natt i hengekøye: 

Utrolig hvor kort det er til langt-langt vekk. Sover sjeldent bedre enn jeg gjør i hengekøye, men det tok et par forsøk før jeg knakk hengekøye-koden.

En av tingene som er helt nødvendig er liggeunderlag. Mitt første forsøk brukte jeg «jeg har sovepose» logikk, uten å tenke gjennom at soveposen blir flat når jeg ligger oppå den og at det blåser både under og over meg. Har ikke ord på hvor kald jeg var på rumpa den natten.

Konklusjon: alltid ha liggeunderlag, hvis du har glemt det, ta en ullgenser eller et sitteunderlag. Du vil sove ekstremt mye bedre når du er varm på baken.

En annen ting jeg fort fant ut av er, hvor ekstremt praktisk tarp er. Skjolder deg for regn og noen ganger vind. Investerte i tarp etter en natt jeg satsa på trærne som paraply. Våknet med en egen liten dam i hengekøya, våt og kald, inni og utpå soveposen.

Foretrekker tarpen ment til hengekøyen, litt fordi den tar liten plass og veier ikke så mye, men presenning fungerer det også! Litt større utfordring å henge den opp, men funksjonen er det samme.

Bekledning når du sover er smak og behag, jeg foretrekker å ha ett lag ullundertøy på sommeren, og på vinteren supplerer jeg kanskje med en ullgenser, avhengig av hvilken sovepose jeg har med.

Med en gang man har for mye klær, svetter man seg kald. Utrolig ubehagelig å våkne med fuktige klær og sovepose.

Dørstokkmila for å komme seg ut en natt i hengekøye blir lavere og lavere for hver gang. Med en gang man har knekt koden på hvordan man liker det, er det vanskelig å ikke bruke en fridag eller to på hengekøyetur.

I den helt ferske boka «Kortreist – 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer» finner du tips til overnattingsplasser fra tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng. Her har Stavanger og Sandnes har fått sitt eget kapittel.

Pris medlem kr 340.


Det er ikke noe så herlig som å ta pause i horisontal eller gyngende stilling, eller tilbringe natten ute i det fri. Tursenteret har et godt utvalg av både hengekøyer, myggnett, tarp og soveposetrekk til å ha utenpå for ekstra komfort når natten og kulden kommer på.  

Pris medlem kr 510 for enkel hengekøy. Pris medlem kr 595 for dobbel hengekøy.

Skrevet av Torgunn Skrudland 22. mai 2019