Dra til polen fra godstolen – her er bok- og podkast-tips til påsken

Nå er kanskje tiden for å dykke ned i gode polarhistorier og ekspedisjonseventyr, både i bok- og lydform? 

Vi har samlet våre beste boktips fra Tursenteret. Mange av disse finner du dessuten enkelt fra digitale tjenester. Det betyr at du kan begynne å lese allerede i kveld!

I tillegg har fjellsportgruppa samlet en rekke tips til gode podkaster du kan kose deg med i påsken. 

Her er de polare boktipsene: 

Polarhistorien er fornemmelse av kulde, slit, sult og tunge avgjørelser. Men også politikk, økonomi og den motstridende lengselen til å erobre både hvite vidder og hvite laken. Det er tett mellom de gode historiene. Hvis du ønsker å kjøpe bøkene, ta kontakt med Tursenteret, så fikser vi det. Se nederst i artikkelen for kontaktinfo. 

Amundsen siste reise. Forfatter Monica Kristensen
Medlem kr 399. Ikke medlem kr 400. (Tursenter)

Den 25. mai 1928 havarerte Umberto Nobiles luftskip «Italia» på vei tilbake fra Nord­polen til Svalbard. Det ble begynnelsen på en av de største og mest sensasjonelle redningsak­sjonene i polarhistorien. Snart sendte alle statsmakter som ville hevde seg i nordområdene ut ekspedisjoner for å finne de overlevende på isen. En hel verden fulgte dramaet. Bare én mann manglet: den gamle polarhelten Roald Amundsen. Utestengt av diplomatiske intriger, gikk han igjen sine egne veier. Den 18. juni steg han ombord i det franske sjøflyet Latham i Tromsø. Tre timer senere, underveis mot Bjørnøya, kom siste livstegn fra Roald Amundsen.​​​​​​​Roald Amundsen. Forfatter Tor Bomann Larsen
Medlem kr 340. Ikke medlem kr 399. (Tursenter)

Den definitive biografi om Roald Amundsen! En hel verden fulgte polfareren på hans heroiske ekspedisjoner til Grønland og Sydpolen med "Gjøa", "Fram", "Maud", flybåtene og luftskipet "Norge". Privat reiste han hemmelig og forkledd, under navnet Engelbregt Gravning. Et overveldende kildemateriale viser Roald Amundsens liv, fylt til randen av eventyrlig triumf og brustne illusjoner, preget av nådeløs kamp mellom menn - og en romantisk lengsel etter kvinnen.

Til Sydpolen 100 år etter. Forfatter Asle Johansen. 
Medlem kr 340. Ikke medlem kr 400. (Tursenter)

Bli med til Sydpolen – nøyaktig 100 år etter Roald Amundsen. Med beksømstøvler, bambusstaver og hickoryski på 2,5 meter, identisk med det Amundsen selv benyttet. Eventyrer, lege og familiefar Asle T. Johansens hyllest til Amundsen er en nær og intens skildring. En ferd ingen mente var mulig. Hans polfarende kolleger fraråder reisen, men hos Thor Heyerdahl får han støtte i at det umulige bare tar litt lengre tid. Johansen søker svaret på hvem Amundsen virkelige var. Det blir en reise til sinnets og kroppens ytterste grenser, på et kontinent som er grenseløst vakkert.


Polar kjærlighet. Forfatter Sigrid Sandberg og Anders Bache.
Medlem kr 340. Ikke medlem kr 399. (Tursenter)

De barskeste polarheltene kunne uttrykke de varmeste følelser for sin utkårede. Det beviser ikke minst den engelske polfareren Robert Scott i sine dagboknotater og brev til sin kjære Kathleen.  Beundrerne var mange, men det var noe helt spesielt med Scott. Han var et ekte mannfolk – a rock! De giftet seg og fikk en sønn. Da Scott forlot England for sin sydpolekspedisjon, var sønnen ti måneder, og Scott visste ikke om han noen gang ville se verken Peter eller Kathleen igjen. De mange brevene mellom dem er fulle av glød og kjærlighet. Scotts ekspedisjon endte fatalt, og Kathleen får ikke vite om mannens død før det har gått nesten ett år. 


Ekspedisjonen. Forfatter Bea Uusma.
Medlem kr 340. Ikke medlem kr 399. (Tursenter)

11. juli 1897. Ingeniør Andrées polarekspedisjon tar av i en hydrogenballong, på vei til Nordpolen. 33 år senere blir restene av den siste leiren deres funnet på en øde øy dekket av en isbre. I de tettskrevne dagbøkene kan vi lese hvordan de etter bare noen få dagers luftferd blir tvunget til å nødlande på pakkisen, og hvordan de i måneder forsøker å ta seg tilbake til fastlandet. Tre menn med minimale kunnskaper om arktiske forhold, midt i et hvitt mareritt. Når de går i land på Kvitøya, opphører plutselig alle notater. I snart hundre år har polarforskere, journalister og leger forsøkt å løse gåten. Hva hendte egentlig på øya? Hvorfor døde de tre ekspedisjonsmedlemmene, til tross for at de hadde store mengder proviant, varme klær, kassevis med ammunisjon og tre fungerende geværer.

Podkast-tips fra fjellsportgruppa

Fjellsportgruppa vil gjerne dele litt turglede på pod! Vi kjører i gang en påske-pod-bonanza med en rekke gode tips til fine lytteropplevelser. Linkene er til Spotify, men du finner poddene i ditt foretrukne verktøy.

Utestemmer

Først ut er DNTs egen podcast Utestemmer. Her finner du flere episoder som er fine for fjellsportfolk. Vi vil gjerne anbefale:

🎧Tatt av skred med Thomas Kleiven. Fotojournalisten og skikjøreren havnet i et snøskred i alpene i 2016. Her får du fortellingen om den dramatiske skidagen.

🎧Klatrelegenden Robert Caspersen. Norges mest meritterte klatrer og en ekte legende. Nydelig episode om klatringens lyse og mørke sider. Denne bør du ikke gå glipp av.

🎧Snøskred-spesial med Marit Svarstad Andresen. Tindevegleder og skredobservatør Marit har reist landet rundt for å holde skredkvelder. I denne episoden snakker hun om det hun kan aller best.

LEGENDE: Robert Caspersen er én av de aller mest meritterte klatrerne i Norge. I episoden av Utestemmer forteller han engasjert om et liv i bratte vegger.
LEGENDE: Robert Caspersen er én av de aller mest meritterte klatrerne i Norge. I episoden av Utestemmer forteller han engasjert om et liv i bratte vegger. Foto: Robert Caspersen/Utestemmer

Podkasten Uteliv

Podkasten Uteliv med villmarkingen Randulf Valle har mange perler for alle oss som elsker å nerde på friluftsliv. 🤓

🎧Primus, fyring i telt og snøsmelting med Bengt Rotmo. Uteliv har en rekke episoder med praktiske tips sammen med Rotmo, én av Norges mest erfarne polfarere. Denne er fin.

🎧Høye fjell med Tormod Granheim. Granheim er blant annet kjent for å ha kjørt ned Mount Everest på ski.

🎧 Gamle og nye eventyr med Rune Gjeldnes. Det er få eventyrere som er barskere enn den marinejegeren Gjeldnes. Han har en haug med ekstreme ekspedisjoner bak seg, alltid med rullingsen i brystlomma. En eventyrer som absolutt fortjener mer oppmerksomhet.

Tur og tøys - podcasten for tur, eventyr og ekspedisjoner

Neste anbefaling er det selveste Alexander Gamme og Lars Ebbesen som står for. Tur og Tøys har et variert innhold om alt fra rep-kit på langturer til skrøner fra polferder.

🎧ULTRANERD-ALERT: Et dypdykk i Børges repkit. En episode viet fullstendig til reparasjonssettet Børge Ousland hadde med på nordpolkryssingen med Mike Horn. Herlig nerdestoff. På podden finner du totalt 7 episoder og denne ekspedisjonen, blant annet en rekke opptak fra polhavet.

🎧Elisa Røtterud - Å leve i eventyret. Det er kanskje ikke alle som kjenner Elisa, men hun har litt av tur-CV, og et spennende blikk på livet.

Stiløpe-podkasten NEDA

For alle oss som elsker stiløping er det en podkast som er verdt å nevne. Det er NEDA, med Hans Kristian Smedsrød. Han lever et nøkternt liv som stiløper over hele verden, og forteller gode historier fra sitt eventyrlige liv.

🎧Intervju med Sondre Amdahl, en av Norges mest meritterte stiløpere. I episoden varmer han deg opp til Western States Endurance Run. Løpet går over 160 km.

🎧Til slutt vil vi slenge inn en fin episode fra NRK-podkasten Drivkraft. Dette timeslange intervjuet med klatrer Magnus Midtbø er absolutt verdt å få med seg.

ÅPNINGSTIDER i TURSENTERET:

Tursenteret kan besøkes digitalt

Tursenteret vårt i Kannik vil være fysisk stengt frem til den 2 mai. Book gjerne tid ved å fylle ut skjema ovenfor eller kontakte oss direkte på telefon og mail. Vi vil besvare e-poster og telefoner så snart som mulig. Takk for din tålmodighet!

 E-post: tursenter@stf.no eller telefon: 51 84 02 00.

Trenger du turtips eller turutstyr for enkelt og kortreist frilufsliv kan du booke time hos oss i Tursenteret. Da unngår vi kø og mange mennesker i lokalet-  og vi får ekstra god tid til deg....på litt avstand :) 

Skrevet av Helene Seglem 3. april 2020