Haukelitriangelet: Haukeliseter-Kvanndalen-Holmavatn

Ønsker du en tredagers hytte til hytte-tur, gjennom frodig høyfjellsterreng? Da kan vi anbefale turen mellom Haukeliseter fjellstue, Kvanndalen og Holmavatn! 

Turen starter naturlig fra Haukeliseter fjellstue som enkelt kan nås enten med egen bil eller med Haukeliekspressen som stopper rett utenfor døren. Enten kan du starte på turen sørover med en gang, eller du kan ta en overnatting og starte uthvilt morgenen etter. Det anbefales uansett å gå innom Bakeri Nansen og kjøpe med seg noe godt å ha i sekken.

De fleste bruker tre dager på turen Haukeliseter – Kvanndalen – Holmavatnhytta – Haukeliseter. Det er anbefalt å ta hyttene i denne rekkefølgen, da man må bære med seg mat selv til Kvanndalen, som er en av Stavanger Turistforenings ubetjente hytter.

Dag 1: En lang tur omgitt av storslått høyfjellsterreng og en frodig stølsdal. Vær forberedt på en lang dag ute i skiftende vær på høyfjellet. 

Fra Haukeliseter går ruten langs vannet østover, passerer dammen og dreier vestover på sørsiden av Ståvatn. Opp til vannskillet i Ståvassdalen før nedstigningen til Kvanndalen. I den frodige dalen ligger stølstuftene på rekke og rad, og elva slynger seg mellom myke grasvoller. Turen er 23,4 kilometer og beregnet tid er ca. 9 timer. 

Her finner du en detaljert oversikt over turen Haukeliseter – Kvanndalen. 

Dag 2: Andre dagen går turen østover til Holmavatnhytta. Det har i 2018 skjedd en oppgradering av hytta, og det har blitt montert en ny helårsbro på denne strekningen som gjør det mye enklere å passere elven på en sikker måte. Les mer om oppgraderingen her. Fra broen er det et bratt, og noen steder svært krevende, parti med mer enn 300 høydemeter rett opp, resterende del av turen er småkupert og litt enklere. Turen er 13,3  kilometer og beregnet tid er ca. 5,5 timer. 

Her finner du detaljert en oversikt over turen Kvanndalen - Holmavatnhytta.

Dag 3: Tredje dagen dreier turen nordover mot Haukeliseter igjen. En småkupert strekning med Turistskaret på 1330 moh som høyeste punkt. Strekningen passerer også Vassdalseggi, Rogalands høyeste topp. I de nordvendte skråningene i Vassdalen og opp mot Turistskaret ligger det snøfonner til langt utpå sommeren. Senere på året når snøen er borte er løypa merket gjennom storsteinet ur. Etter Turistskaret er det fin sti, og enkelt å finne frem til Haukeliseter. Turen er 15,9 kilometer og beregnet tid er ca. 6 timer.

Her finner du detaljert en oversikt over turen Holmavatn - Haukeliseter. 

OBS! Vær oppmerksom på at Holmavatnhytta er stengt under villreinjakta fra august til begynnelsen av september.

Kvanndalen turisthytte i Suldalsheiane
Kvanndalen turisthytte i Suldalsheiane Foto: John Petter R. Nordbø
Holmavatn turisthytte. Foto: Kjell Helle-Olsen
Holmavatn turisthytte. Foto: Kjell Helle-Olsen

Annonse