Tursøstre anbefaler Folgefonna

KJENTE: Hege og Stine Schultz Heireng driver bloggen Tursøstre.no. Med sitt smittende humør og engasjement for nærmarksliv har de fått mange følgere.
KJENTE: Hege og Stine Schultz Heireng driver bloggen Tursøstre.no. Med sitt smittende humør og engasjement for nærmarksliv har de fått mange følgere. Foto: Tursøstre.no

Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng har blitt rikskjendiser for sitt friluftsengasjement. I pinsen dro storesøster på fellestur Folgefonna på langs sammen med Fjellsportgruppa til Stavanger Turistforening. 

Hege og Stine Schultz Heireng ble kåret til årets villmarking i 2017. De fikk også Friluftslivsprisen samme år. Søstrene er kjent for et brennende engasjement for å få folk ut. I en tid der lange ekspedisjoner og ekstremturer har blitt allemannseie har søstrene tatt friluftslivet ned på jorda igjen gjennom å fronte et kortreist, rolig og billig friluftsliv like utenfor sin egen dørterskel på bloggen Tursøstre.no

Hege og Stine har også en dragning mot de litt lengre turene, og i pinsen meldte Stine seg på Folgefonna på langs i regi av Stavanger Turistforening Fjellsportgruppa. Sammen med turledere og andre deltakere krysset hun Norges tredje største bre på langs. 

– Hvordan var turen? 

– Turen over Folgefonna var en fantastisk opplevelse! Den gir enorme kontraster, og turen er ulikt alt annet i Norge. Du opplever fire årstider på en langhelg. Fra villblomster, irrgrønn bjørk, våt myr og frodig skog den første dagen, før du neste dag går i hvit snø, får vid utsikt, høy himmel og hissig vind, og du er helt for deg selv inne i hetta med egne tanker. Siste dagen er det tilbake til vår og sommer igjen, brusende fosser, vakker fjord, bjørkeskudd, lukt av vår og bading i bekken, svarer søstrene.

Hørte vestavinden knirke i veggene

Hun forteller videre at turen er krevende, men mulighetene for å overnatte inne gjør det enklere. Da kan man glede seg til å tørke klær og varme seg inne i en god og varm hytte etter en lang dag på tur. Det gjør også at vekten på sekken blir lettere, siden man slipper å ha med fullt campingutstyr. 

– Hva var høydepunktet på turen? 

– Det var nok å komme frem til Holmaskjer – koseligere sted skal du lete lenge etter! I tillegg hadde det blåst opp til en veldig vind, og å sitte på hytta med noe godt i koppen og høre vestavinden knirke i veggene var en opplevelse!

– Hvordan var det å være på fellestur med Stavanger Turistforening på Folgefonna? 

– Til de som vurderer å bli med på en slik tur: prøv det! Fellestur er en fin opplevelse! Folk er i forskjellig form, fasong og erfaring, men det er alle forberedt på. Det er noen tunge etapper, men hvis du er nøye med pakking av sekk, har pågangsmot og utholdenhet, er dette absolutt en tur å prøve! Det er også en fin introduksjon til breturer dersom du for eksempel ønsker å gå Josten på langs i fremtiden. Dette er en light-versjon av Josten på langs, så Folgefonna bør flere prøve seg på!

Traff en nerve med kort friluftsliv

Bloggen Tursøstre.no har fått massiv respons etter at Hege og Stine startet den i 2015. De har flere tv-opptredener bak seg, har gitt ut bok og holder foredrag, i tillegg har de altså fått to priser. Mange har latt seg inspirere av et friluftsliv som er mulig å kombinere med et travelt hverdags- og familieliv. En teltnatt midt i uken, noen hundre meter inni skogen, kan by på store naturopplevelser. Eller hva med å ta middagen ute en gang i blant? 

– Dere har fått stor publisitet og masse følgere på relativt kort tid. Hva tror dere er hovedgrunnen til det?

– Det har vært utrolig gøy å se hvor mange som brenner for friluftslivet! Det bratte og raske friluftslivet, med lange ekspedisjoner og tinderangling, har fått mye oppmerksomhet gjennom mange år. Vi har ønsket å vise at friluftslivet er mye mer variert, og passer for alle. Da vi satt i gang med fokus på det korte friluftslivet i 2015, var det nesten ingen andre som hadde samme fokus, så vi traff nok absolutt en nerve! Vi har vært veldig opptatt av å dele av våre egne erfaringer og gi helt konkrete tips slik at også andre får vite hvor det er fint å dra, hva de kan putte i sekken og hvordan de kan ferdes i naturen, avslutter søstrene. 


Vil du følge Stine og Hege på tur? 
Her kan du følge tursøstrene: 

Blogg - Tursøstre.no 

Facebook

Instagram


Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 21. juni 2018