Hverdagstur-heltene

FAVORITT: Einar og Ingrid Qverneland har Madlasandnesturen som sin favorittur blant 52 hverdagsturer i Stavanger.
FAVORITT: Einar og Ingrid Qverneland har Madlasandnesturen som sin favorittur blant 52 hverdagsturer i Stavanger. Foto: John Petter R. Nordbø

Einar og Ingrid Qverneland har gått alle de 52 hverdagsturene i Stavanger, flere ganger. Her deler de sine beste tips. 

Stavanger-paret er for veteraner å regne på onsdagsturene. Helt siden Stavanger Turistforening og Stavanger kommune lanserte 52 hverdagsturer i 2012 har Ingrid og Einar Qverneland vært å finne langs løypene. Men de går ikke bare på onsdager, de går gjerne en hverdagstur alene også. 

– Einar har vel gått alle turene minst fire ganger. Jeg har også gått turene flere ganger, sier Ingrid. 

– Jeg trodde jeg kjente byen, men det gjorde jeg ikke. På hverdagsturene får du sett mange plasser du aldri har vært før. Du blir virkelig kjent med byen på en ny måte. Mange går jo de samme stedene hele tiden. Rutene er også lagt opp på en måte som gjør at de utnytter alle de grønne områdene mest mulig, fortsetter hun. 

Madlasandnesturen er favoritten

Vi har bedt paret om å vise frem favoritturen deres. Da faller valget ned på tur nummer 51, Madlasandnesturen, riktig nok i sterk konkurranse med andre turer. 

– Det må bli Madlasandnesturen, spesielt etter at arbeidet langs sjøen ble ferdig. Nå går mye av turen helt i vannkanten, sier de to. 

Madlasandnesturen tar deg med på vandring rundt Madlatua, langs Hafrsfjord, Stokkavatnet og Møllebekken. Sverd i fjell er et fint utgangspunkt, og på en dag som denne, er det ekstra vakkert å dra på tur i det populære utfartsområdet. Sola steiker, og selv om det er midt på dagen en vanlig mandag er det fullt av liv på stranda. 

I fjor leverte Einar og Ingrid inn turkort med alle de 52 turene, og var med i vår hverdagsturkonkurranse. Einar ble trukket ut til hovedpremien, og fikk et gavekort på 5000 kroner. For gavekortet har han kjøpt seg ei ny turbukse. 

– Men jeg har fortsatt ikke brukt opp alt, sier han. 

Treffer alltid kjentfolk

Einar og Ingrid Qverneland møter alltid opp på onsdagsturene, så sant de ikke har andre ting på plakaten. Hver onsdag klokka 10.00 er det en ny tur. Sammen med mange andre ivrige turgåere er det tur uansett vær. 

– Spesielt hvis det er dårlig vær er det greit å ha et puff for å komme seg ut. På onsdagsturene kan du stole på at det alltid er folk. Da vet du at du ikke trenger å gå alene, sier Ingrid. 

– I godt lag går turen unna, sier Einar. 

Underveis på turen er det alltid lagt inn en rast. Kaffe og brødskiver sklir ned på høykant. 

– Maten smaker ekstra godt ute. Det er helt sikkert, fastslår paret. 

De er fulle av lovord om tilbudet, og er imponert over hvor godt etablert onsdagsturene har blitt. Hver uke er det gjerne mellom 30 og 100 deltakere på tur. 

– Helsegevinst, frisk luft og kjekke folk. For noen er det nok også godt å ha noe fast, sier Ingrid. 

Har du lyst til å gå en hverdagstur? 

Her finner du link til alle turene med kart

...og her finner du link til onsdagsturene med turleder

Hverdagsturtips fra Einar og Ingrid: 

  • Gode sko er viktig, vanligvis er det nok med joggesko på disse turene.
  • Litt mat og drikke i sekken hører også med. Det er i alle fall en viktig del av onsdagsturene, sier de to. 
  • De minner også om at alle turene er rundturer. Dette gjør det enkelt å parkere bilen eller sykkelen før man starter på turen. 
  • Ikke vær redd for å prøve en ny tur. Du kommer tilbake til utgangspunktet, sier de to med et smil. 

52 hverdagsturer

  • Over 400 kilometer med merket tursti gjennom hele byen fordelt på 52 ulike turer. 
  • Et av kommunens mest populære folkehelsetiltak.
  • Turene er merket med røde T-er og er mellom 3 og 12 km lange. 
STRANDIDYLL: Sverd i fjell er et fint utgangspunkt for Madlasandnesturen. Her er det også mulig å kjøpe seg en is og nyte sola nå i sommerhalvåret.
STRANDIDYLL: Sverd i fjell er et fint utgangspunkt for Madlasandnesturen. Her er det også mulig å kjøpe seg en is og nyte sola nå i sommerhalvåret. Foto: John Petter R. Nordbø

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 14. mai 2018