Dette er sko-ekspertenes tips

Ut på tur, aldri sur - i hvert fall ikke med gode sko! Foto: Marius Dalseg Sætre
Ut på tur, aldri sur - i hvert fall ikke med gode sko! Foto: Marius Dalseg Sætre Foto: Marius Dalseg Sætre

Trenger barna nye vårsko? Velg de riktige skoene ved hjelp av gode tips og triks.

Våren er på god vei og med det kommer gjerne utelek og turer i skog og mark. Da er det viktig å ha sko som sitter godt og tåler litt aktivitet.  

Vår samarbeidspartner Viking Footwear kommer med sine råd og byr samtidig DNT-medlemmer på 25 % rabatt på barnesko i perioden 13.-22. april. Rabattkode finner du på MinSide. 

Dette må du tenke på når dere velger sko: 

  1. Barnas føtter er myke og sårbare: Føtter i vekst er veldig myke og er skoen for trang klemmes hele foten sammen. Det er viktig at sålen er myk, men på de riktige stedene. Skoen skal kunne bøyes der foten bøyer seg, ved tåballene.  

  1. Hælen skal ha støtte: Det eneste stedet hvor skoen skal være helt stiv er ved hel. Jo stivere den er, jo bedre hold har skoen. 

  1. Føttene vokser fort: Barnas føtter vokser fort, så det er viktig å følge med. Jo yngre barnet er, jo mer vokseplass må du beregne i skoen. Beregn 1 cm voksetillegg om sommeren og 1,5 cm om vinteren. 

  1. Godt grep: Når barna er på tur er det mye som skal utforskes – steiner, broer, trestubber og stier. Såler av gummi gir et godt grep for barneføtter på ulike underlag, og kommer ofte i flere varianter.  

  1. Sko kan vaskes: Mange sko kan vaskes på 30° i vaskemaskinen, gummistøvler skyldes med varmt vann, og sko med vanntett/pustende membran kan tørkes forsiktig med en fuktig klut. Flere sko kan også impregneres for å hindre at skitt setter seg i tekstilet samtidig som ivaretar membranet. La skoene tørke i romtemperatur, unngå tørketrommel og skotørker. 

  1. Føtter svetter: Noe av fuktigheten slipper ut gjennom skaftet på skoen, men det meste absorberes av sokker og sko. Når det blir kaldt vil fuktigheten gjøre at barnet fryser lettere, pusteegenskaper i sko er derfor alfa og omega. Et annet nyttig tips er å bruke gode sokker. Det beste er en teknisk sokk, blandingssokk av ull og syntet eller en ren ullsokk. 

Les også:

Slik lager du utebursdag

Pinnebrød-oppskrift​​​​​​​

Annonse

Skrevet av Oda Lundekvam By 13. april 2018