Planlegg påsketuren

Snørike vidder legger til rette for en minnerik skipåske
Snørike vidder legger til rette for en minnerik skipåske Foto: Marius Dalseg Sætre

Topptur, skogstur, hytte til hytte-tur, langtur eller nærtur? Uansett tur i påsken, så blir opplevelsen både tryggere og bedre med planlegging.  

Å velge tur etter evne og forhold er kjernen i sikkerhetskulturen, som kjennetegner både det enkle og det bratte friluftslivet i Norge. En enkel beskrivelse av ferdselstradisjonen kan være: Friluftsliv er hensynsfull ferdsel i fri natur på eget ansvar. Derfor er det viktig å planlegge turen og melde fra hvor du går, og tilpasse turen etter evne og forhold.

Oppskrift på god planlegging

Start med å finne ut hva slags tur du/dere har lyst på:

  •          Deltakernes forutsetninger – hvem skal være med og hvilke hensyn må vi ta for at alle skal få en hyggelig tur?
  •          Turens mål – hva vil vi oppnå med turen? Hva ønsker vi å gjøre underveis?
  •          Tursted og turtype– hvor skal turen gå, og hva slags tur blir det?

Så kan dere planlegge rammene for turen:

  •          Hvordan reiser vi til og fra turområdet
  •          Hvor skal vi overnatte, og hvordan?
  •          Hvilket felles og personlig utstyr trenger vi, hvordan skaffer vi utstyr vi mangler? Hvem skal ha ansvar for hva før, under og etter turen.

Når dette er på plass, har dere allerede starten på en turplan. Men den kan trenge flere detaljer og, ikke minst, en gjennomgang av hvilke situasjoner som kan oppstå. 

3x3

For sikre at dere tenker godt gjennom hele turen – og både i forkant og underveis – kan dere bruke et planleggingsverktøy kalt 3x3 som er anbefalt av de fleste som driver utdanning i friluftsliv, og da særskilt med hensyn til vinterfriluftsliv og skredfarevurderinger. Verktøyet bidrar også til bevissthet rundt egne lyster og drivkrefter og ikke minst verdien av det å ta hensyn til hverandre. Det store spørsmålet er: Hva slags tur kan jeg gå under disse forholdene med denne gruppa? 

For å få god nytte av 3x3, er det viktig at dere ikke nøyer dere med å fylle ut bare den første raden;  ”Type har planlagt, har kart og spade i sekken og ferdig med det!” Like viktig som planleggingen på forhånd, er at dere vurderer forholdene underveis i turen og er like oppmerksomme på endringer i vær og snøforhold, som endringer i egen og andres fysiske og mentale tilstand.


Planlegg turen på UT.no
Bratthetskart 
Pakkeliste for skiturer i vinterfjellet


Artikkelen er skrevet av mangeårig turleder og instruktør i DNT,  Jørgen Moland.

Foto: Trond J. Hansen

Annonse

Skrevet av Henriette Gill 14. mars 2018