På tur i regnvær

Nistematen smaker ekstra godt en våt dag i fjellet
Nistematen smaker ekstra godt en våt dag i fjellet Foto: Odd Inge Worsøe

Avisene er fulle av advarsler mot å gå i fjellet i uværet, det gjelder vel ikke for oss - eller?

Den som sa at det "ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær" har ikke vært på tur på Vestlandet!

Sommeren lar vente på seg, og Preikestolen og Kjerag "stenges" for å hindre redningsaksjoner. Men husk at disse advarslene er beregnet på turister med dårlig utstyr og lite erfaring. Med rett utstyr og noen forholdsregler er sommeren 2017 fortsatt full av fine fjellopplevelser. Som regel blir turen en flott opplevelse om du bare kommer deg over dørstokkmila.

Her er noen tips for deg som trosser advarslene fra yr:

  • Velg tur etter forholdene. Det er mye kaldere når du kommer høyt til fjells, i dårlig vær kan turer litt lavere i terrenget være greiere enn de over 1 000 moh. Velg også kortere etapper. Støle, Viglesdalen, Taumevatn, Kvitlen og Jonstølen er eksempler på hytter som ikke er så eksponert for været.
  • Elver og bekker kan gå mye opp, vær forberedt på at enkelte bekkekryssinger blir mer krevende. Et tau i sekken kan være godt å ha, evt. crocs, sandaler eller andre lette sko som du kan bruke om du må vade.
  • Gamasjer holder deg tørrere på beina, også ved en rask bekkekryssing.
  • Pakk alt i vanntette poser i sekken, og bruk regntrekk i tillegg.
  • Ull innerst på kroppen holder deg varm lengre, bruk gjerne ullstilongs under en skallbukse. Votter og lue er selvsagt på tur i fjellet hele året.
  • En vanntett pose med tørre ullklær høyt i sekken kan være god å ha, slik at du kan skifte til tørt midtveis på turen, det gir et par timers opptur!

God tur - uansett vær!

Skrevet av Preben Falck 4. august 2017