Ny sikringshytte til Sandvatn

Foto: Atle Ommundsen

– Å få bygge ny hytte ved Sandvatn blir et eventyr, sier Jan Erik Lyngstad. Torsdag 15. juni gikk startskuddet for den nye hytta, som etter planen skal stå ferdig i begynnelsen av oktober.

Vil du bidra til å sikre STFs unike hyttenettverk? Hvert år legges utallige timer i våre hytter og ruter, men alt kan ikke gjøres på dugnad. Derfor inviterer vi til kronerulling, for å oppgradere Sandvatn turisthytte.

Av Guro Waksvik

Jan Erik Lyngstad er ferdig med semesterets siste eksamen. Det betyr bort med bøkene og fram med verktøyet.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk oppdraget. Å kombinere interesse for fjell med jobb er fantastisk, sier han.

Lyngstad har lang erfaring som tømmermann, men la verktøyet på hylla for å begynne med en master i konstruksjoner og materialer ved Universitetet i Stavanger (UiS).

– Det er flott å ha flere ben å stå på. Det gjør det mulig å følge en prosess fra skisse på tegnebordet til realitet, sier han.

Den eksisterende Sandvatn-hytta ble bygget i 1990, og var den siste og største av fire hytter som ble satt opp i Frafjordheiene i forbindelse med 100-årsjubileet i 1987. Sandvatn ble fort en populær hytte, og brukes sommer som vinter. Ofte er det så fullt at besøkende ligger som sild i tønne på loftet.

– Det skal bli godt med ny hytte. Den blir både avlastning for den gamle, og en etterlengtet sikringsbu, sier Lyngstad.

Topptur og bad

Lyngstad er en flittig fjellvandrer, og stikker til fjells så ofte han kan. Han er vinter- og sommerturleder i STF, stiller ofte opp med frivillig dugnadsarbeid og har vært med i fadderlaget på Sandvatn i tre år. Da han fikk høre at det skulle bygges ny hytte, tok han umiddelbart kontakt med driftsansvarlig Per Henriksen i STF.

– Han ba meg levere inn et anbud. Ettersom jeg er fulltidsstudent, var det en premiss at jeg måtte få lov til å legge det meste av jobben til sommermånedene.

Prosjektering og planlegging har imidlertid pågått siden i vinter. Opprinnelig var planen at det skulle iberegnes en del dugnadsarbeid. Men plan- og bygningslovens krav til HMS, samt forsikringer og krav til kvalitet fra STF og Sirdal Kommune gjør at dugnad blir ineffektivt og kostbart.

– Litt dugnad blir det. Enkle oppgaver som innredningen, en terrasse som skal settes opp og maling når den tid kommer. Og vi vi har bruk for håndlangere, sier Lyngstad.

Alene blir han ikke. Med seg får han Stefan, faglært tømmermann, og Olafur, pensjonert fisker fra Island. Sistnevnte skal være håndlanger og kokk.

– Det er ikke hvem som helst som kan ta på seg et oppdrag av denne typen. Vi blir uten internett og mobilkontakt, i fred og ro i nær kontakt med naturen. Etter en lang arbeidsdag blir det gjerne en topptur og et bad.

Ta turen til Sandvatn

– Planleggingen og prosjekteringen har vært en lærerik prosess. Oppstarten måtte utsettes i en uke på grunn av snø. Nå er det endelig det snøfritt og klart.

Torsdag gikk et helikopter i skytteltrafikk mellom Hundemoen og Sandvatn med materialer, mat og verktøy. For Lyngstad som har gått til fots og på ski til Sandvatn mange titalls ganger, var det moro å ankomme med helikopter. I løpet av helgen regner han med å blir ferdig med forskaling og støping.

– Sørbø Trelast har vært en god samarbeidspartner. De har produsert trelasten i byggesett, forteller han.

Under byggingen er den «gamle» hytta selvfølgelig åpen for fotturister.

– De som vil ta i et tak som håndlangere er hjertelig velkomne til det, sier Lyngstad.

I den nye hytta blir det 17 sengeplasser totalt, med hunderom, soverom og hems.

Foto: Atle Ommundsen
Foto: Atle Ommundsen

Annonse

Skrevet av Henriette Gill 27. juni 2017