Ny villmarkslinje i Sauda 

Toppturer og fjellklatring blir en del av pensum på den nye linja. Her Gunnbjørg Tangeraas i Rosendalsalpene.
Toppturer og fjellklatring blir en del av pensum på den nye linja. Her Gunnbjørg Tangeraas i Rosendalsalpene. Foto: Sauda vgs.

Klatring, kiting, hundekjøring, teltturer og brevandring. Dette blir skolehverdagen for elevene som begynner på fylkets eneste villmarkslinje til høsten.              

Linja er for ungdommer som ønsker en litt annen skolehverdag, samtidig som de får generell studiekompetanse, sier prosjektmedlem Odd Magne Lønseth ved Sauda vidaregåande skule. I tillegg til turer og ekspedisjoner, blir det vanlig idrettsundervisning i Saudahallen eller på skolen.

- Tanken er at de også skal få med seg noe ekstra: Som sertifisering på skredkurs, våttkort for kajakk, eller DNT sin turlederutdanning, sier Lønseth. Elevene skal selv være med og påvirke hvilke områder de skal satse på. Fram til tredjeåret skal de kvalifisere seg til en større ekspedisjon, som for eksempel en uke på Svalbard, eller en tur til Alaska eller Mont Blanc.

Tror flere søker neste år

Søknadsfristen for neste skoleår er alt gått ut. Til sammen 21 elever har søkt på idrettsfag i Sauda. Elevene velger enten ski og snowboard-linja som kom i 2013, eller villmarkslinja. Foreløpige tall viser at mellom 7 og 9 elever har valgt villmarkslinja. Sauda-skolen hadde håpet på 30 søkere, men Lønseth mener 21 er greit nok, og at det holder til å starte det nye tilbudet.

Ledelsen ved Sauda vgs regner med at søkningen vil ta seg opp etter hvert som tilbudet blir mer kjent.

- Villmarkslinja er noe vi ønsker å fortsette med. Vi er den eneste skolen som tilbyr dette i Rogaland, og jeg tror at det blant de 5000 ungdommene som går ut av ungdomsskolen, vil være interesse for dette konseptet, sier Lønseth. Sauda vgs samarbeider med blant andre Sauda Turlag og Haugesund Turistforening om tilbudet.

Elevene på villmarkslinja vil få mange gode og lærerike opplevelser ute i naturen.
Elevene på villmarkslinja vil få mange gode og lærerike opplevelser ute i naturen. Foto: Sauda vidaregåande skule

Annonse

Skrevet av Turid Furdal 12. mars 2015