Jonstølen vant byggeskikkpris

Stolt strekker Jonstølen seg ut i hele sin lengde på svaet ovenfor den opprinnelige Jonstøl.
Stolt strekker Jonstølen seg ut i hele sin lengde på svaet ovenfor den opprinnelige Jonstøl. Foto: Odd Inge Worsøe

Suldal kommune har tildelt Stavanger Turistforening byggeskikkprisen 2015 for Jonstølen. Stedstilpasning, materialvalg og miljø var avgjørende faktorer for byggeskikkomiteens valg. 

Under en festmiddag på Ryfylke fjordhotell tirsdag 8. desember ble Stavanger Turistforening (STF) tildelt Suldals kommunes byggeskikkpris 2015 for Jonstølen. Prisen deles likt mellom turistforeningens hytte og Bonolo Ramphomane-Aandahl og Hans Åge Aandahl sin bolig i Maleniusåsen 24.

Daglig leder Preben Falck i STF tok stolt imot diplom og blomster fra byggeskikkomitemedlem Magne Langeland. I sin takketale la Falck spesielt vekt på gleden ved at Suldal kommune har sett Jonstølens unike karakter, som i uttrykk og materialvalg har forsøkt å tilpasse seg sine omgivelser og Suldals flotte natur.

Les hele Suldal kommunes begrunnelse for byggeskikkpris 2015

Gode overnattingstall

Jonstølen sto klar 1. juli 2014, og folk har strømmet til for å ta hytta i nærmere øyesyn. Første året overnattet 1 026 personer på hytta, mens hittil i år har 1 361 personer overnattet. Tilbakemeldingene er gode, og folk setter særlig pris på hyttas todeling med et oppholdsrom og egen sovefløy. Hunderom for våre firbeinte venner er også inkludert i bygningsmassen.  

Stedstilpasset arkitektur

På Jonstølen har en klart å kombinere klassiske hyttetradisjoner og framtidsrettede løsninger, arkitektur og komfort. Arkitektkontoret Ark Vest har satt et moderne preg på hytta ved valg av vedlikeholdsfrie materialer og planløsning. Innvendig er hytta kledd med finerplater og utvendig med liggende kledning i 100 prosent kjerneved fra Suldal. På gulvet er det lagt et praktisk gummigulv i svart med en innfelt stor, rød T som hilser deg velkommen.

Hytta strekker seg ut i hele sin lengde på svaet ovenfor den opprinnelige Jonstøl. En liten knekk i bygningskroppen forteller om viljen til å tilpasse bygget til terrenget – slik en alltid har gjort i bratte Suldalslier. Smalt og langstrakt med grånende panel og torv på taket roes inntrykket ned, og gjør at en tenker at her har det alltid ligget et hus. Men endeveggen ned mot Storånå, det første du ser når du runder stien, gir deg et kick. På kanten av svaet med store vinduer som speiler naturen omkring seg, løfter veggen seg majestetisk mot Suldals mektige fjell. Dette synet hilser deg velkommen opp til Stavanger Turistforenings moderne og innovative storstue. Hvor foreningen med sine over 100 års hyttebygging og erfaring i sekken nå viser fram Jonstølen som den optimale selvbetjeningshytta der komfort, smarte løsninger og miljø står i høysetet.

Annonse

Skrevet av Torgunn Skrudland 10. desember 2015