Tre hytteperler for deg som vil feriere langs kysten!

KYSTPERLER: Stavanger Turistforening har flere hytter langs kystparadis i Rogaland.
KYSTPERLER: Stavanger Turistforening har flere hytter langs kystparadis i Rogaland. Foto: John Petter Nordbø

Hvorfor ikke legge noen dager til kysten i sommer, til en av Stavanger Turistforenings fine hytter der du kan nyte utsikt og høy himmel?

Fjøløy - slapp av ved den bynære hytta med storslagen utsikt!

Velkommen til lett tilgjengelige Fjøløy! En hytte der krigshistorien sitter i veggene og utsikt i alle himmelretninger. Dette er det perfekte stedet å nyte en solnedgang i havet.

HVILEPULS: På Fjøløy kan du senke skuldrene og ta inn alt det vakre kystnaturen her å gi deg.
HVILEPULS: På Fjøløy kan du senke skuldrene og ta inn alt det vakre kystnaturen her å gi deg. Foto: John Petter Nordbø

Hytta på Fjøløy ligger like under toppen av det høyeste punktet på øya Fjøløy på Rennesøy like utenfor Stavanger. Den har en flott beliggenhet med nydelig utsikt! Her er det fint både på stille sommerdager og når det blåser. Hytta ligger perfekt til for å oppleve alt det Fjøløy og øyene rundt har å by på av naturopplevelser.

I over 70 år var det 270 dekar store området på Fjøløy stengt for allmennheten. Det var militært område, et fort som ble etablert av tyskerne i 1941 og overtatt av det norske forsvaret i 1945. Nå er det åpent for allmennheten, og her kan du til og med overnatte noen netter i ei nett, lita DNT-hytte.

Adkomsten går med bil til Mosterøy, men du kan også fint sykle ut hit. Områdene rundt Fjøløy byr nemlig på mange fine sykkelveier. Utstein Kloster ligger blant annet en fin sykkeltur fra Fjøløy turisthytte.Eigerøy fyrvokterbolig - se sola gå ned i storhavet!

Velkommen til Eigerøy fyrvokterbolig! Et par hundre meter fra fyret, blant glattskurte svaberg og vindskjeve trær, ligger fyrvokterboligen som huset vokterne som drev landets første støpejernsfyr. Her er det lett å trives! 

POSTKORTMOTIV: Solnedgangen på Eigerøy er som tatt ut fra et postkort!
POSTKORTMOTIV: Solnedgangen på Eigerøy er som tatt ut fra et postkort! Foto: John Petter Nordbø

Eigerøy fyr ligger helt ytterst på øya Eigerøy, som skjermer Egersund fra storhavet utenfor. Stavanger Turistforening overtok fyrvokterboligen i 2021, og den ligger et par hundre meter fra selve fyret. Her er det nå mulig å bestille rimelig overnatting i et av Rogalands flotteste kystlandskap.

Fyrvokterboligen ligger langt nok inne i le til at man er skjermet for de verste stormkastene, men likevel langt nok ute i havgapet til at man kjenner det når vinde herjer utenfor. Og selv om det er værhardt når det står på, er området rundt Eigerøy fyr først og fremst et idyllisk landskap med store muligheter for kystnært friluftsliv. Her kan du bade, fiske, fange krabber, plukke skjell, padle, ro eller gå deg en tur i det flotte området. På varme soldager er Eigerøy fyr et drømmested, enten du vil nyte solen på svaberget, snorkle i det klare sjøvannet, eller prøve noen kast med fiskestanga.

Området rundt Eigerøy fyr og fyrvokterboligen er fredet. Veien inn til fyret ble åpnet i 1996 og er en kombinasjonsvei for landbruksdrift og friluftsliv. Den snor seg hensynsfullt mellom glattskurte småknauser i et særegent landskap. Den som er interessert i fugl, bør legge turen til trekkperiodene høst og vår. Fugletrekket over området er godt kjent og kan by på mange spennende observasjoner. Hele området er også et gigantisk magmakammer, hvor det langs stien til fyret er to noritt-ganger i anortositten som ligger helt oppe i dagen. De ligner to hjulspor i fjellet, og i vikingtiden trodde man at det var Tor med hammeren som hadde kjørt her en dag han var litt småsint. 

Et opphold ved Eigerøy fyr, enten en stormfull høstdag eller en vindstille sommerdag kan gi noen og enhver hjertebank! Fra fyrvokterboligen har du panorama-utsikt til Eigerøy fyr og kan virkelig nyte kystmagi av de sjeldne. Solnedgangen her et som tatt ut fra et postkort! Nærheten til havet, og den lune og beskyttende bukta øst for båthavna, gjør området også velegnet til padling. Dykkemulighetene er svært gode i området, med god sikt og spennende undervannsliv. Et drømmeopphold på Eigerøy fyrvokterbolig får du til en rimelig pris, og som medlem i DNT får du også gode rabatter.

Fyrvokterboligen leies ut rom for rom, og det rimeligste rommet med to sengeplasser koster for DNT-medlemmer 375,-Nodhagen - nyt skjærgårdsparadiset med egen strandsone!

Ved Nodhagen får du oppleve eventyrlig skjærgårdsidyll rett ved inngangen til Lysefjorden. Området er et eldorado for deg som vil fiske, bade, padle eller ro. Her finner du virkelig sommerferiefølelsen!

MORGENIDYLL: Ta deg en tur ut på balkongen og nyt den stille feriemorgenen som våkner til liv.
MORGENIDYLL: Ta deg en tur ut på balkongen og nyt den stille feriemorgenen som våkner til liv. Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik

Nodhagen er hytta for deg som ønsker en skikkelig skjærgårdsferie med egen strandlinje. Nodhagen er nemlig vår egen "sørlandsidyll" i Ryfylke, like ved porten til Lysefjorden. Hytta ligger helt i sjøkanten i ved inngangen til Høgsfjorden i Sandnes-skjærgården. Nodhagen er Stavanger Turistforenings seniorhytte, men den er åpen for alle og uteområdet er godt tilrettelagt. Her kan hele familien kose seg med bading, skattejakt i fjæra, hopping fra brygga, båtturer og dagsturer til for eksempel Lutsivannet og Vårlivarden. Ved Lutsivannet er det mulig å leie kano fra Frilager og dra ut på en idyllisk holmetur. Nodhagen har også et eget naust hvor man kan ta med seg hengekøye og ha seg en eksotisk overnatting den. Nodhagen er en utleiehytte, som vil si at du bestiller hele hytta for deg selv. Det er godt med sengeplasser, og hytta passer utmerket til to familier på tur. På Nodhagen kan du kjøre helt frem til døra. DNT-medlemmer får også god rabatt på leieprisen.

Se hele utvalget av hytteperler

I tillegg til de tre kystperlene ovenfor, så har Stavanger Turistforening 42 andre hytter du kan tilbringe sommerferien. 

Bli medlem nå, få gode rabatter på hytteferien!

Som medlem i Stavanger Turistforening får du svært gode rabatter på overnattingen på turisthyttene. DNT har hele 550 hytter i hele landet. Melder du hele familien inn, så bor barn under 12 år GRATIS på selvbetjente og ubetjente hytter, og får store rabatter på betjente hytter. Ungdom overnatter til halv pris og du får gode rabatter om du kjøper mat i proviantlagerne. Det lønner seg altså å bli medlem!

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 24. juni 2022