Hytte til hytte i sommer? Her er sju fellesturer for deg 

GODT LAG: På fellestur med Turistforeningen får du i pose og sekk: både naturopplevelser i toppklasse og nye venner.
GODT LAG: På fellestur med Turistforeningen får du i pose og sekk: både naturopplevelser i toppklasse og nye venner. Foto: Marie Nøkling

Unn deg en pause i sommer. Logg av og koble deg på en fellestur på fjellet med andre fine folk. Gå fra hytte til hytte og opplev Ryfylkeheiene på sitt beste. Her er sju turopplevelser du neppe vil glemme.

Hytte til hytte-turer sammen med andre fjelltravere er en over hundre år gammel tradisjon i Stavanger Turistforening. Det er det gode grunner til! Dette er en klassiker som aldri går av moten. Pakk en lett sekk med det nødvendigste, skru av telefonen og knyt fjellskoene. Her er det bare å gjøre seg klar for eventyr! 

Vi har funnet frem en håndfull fellesturer for voksne som du kan være med på i sommer! 

#1 Fargerik sommertur til Lysebotn med Klart det går

5.-7. juli

Lysebotn ligger i enden av den verdensberømte Lysefjorden! Dette er ikke overraskende manges favorittfjord. Vi bor på selveste Lysefjorden turisthytte. Hytta ligger i naturskjønne omgivelser, og er dekorert med fargerik kunst som garantert får deg i godt humør. På denne turen er det mange aktivitetsmuligheter: Hva med å nyte livet i hengekøyen i hagen med en bok og noe forfriskende å drikke, ta deg en liten tur (og kjenne på!) fossen rett ved sjøen, vandre til Kaldahålå eller Kongesteinen, fiske fra brygga, teste SUP-brett eller kanskje driste deg til en badetur på stranda? Vi ordner det!

Dette er en ypperlig mulighet for å bli med på lavterskel turtilbud/aktivitet med Stavanger Turistforening for alle. Tur vil bli lagt opp etter nivå og ønske. Vårt standardmotto er at alle skal med! Turer med Klart det går er tilrettelagt for voksne/unge voksne som kan ha behov for tilrettelegging eller ønsker dra på en fellestur/sommertur med sakte tempo og alternative lavterskel aktiviteter.

Dersom du har behov for hjelp med daglige gjøremål, må du ta med egen ledsager. De må melde seg på på lik linje som andre, men betaler halv pris med kode "LEDSAGER". Familiemedlemmer er også hjertelig velkomne! 

#2 Bli med opp i høyden for å utforske området rundt Svartevatn

9.-15. juli

Opplev hytter du kanskje ikke har besøkt på lenge, eller kanskje du aldri har vært der i det hele tatt? Vi skal vandre store deler av turen over 1000 moh., så dette blir en skikkelig høyfjellstur! Underveis kan vi kanskje finne ut hvorfor en 29 år gammel mann fra Kristiania for 100 år siden ble eier av en million dekar høyfjell mellom Lyse, Hjelmeland, Setesdal og Sirdal. Her er det mye historie å gruble på mens du vandrer i storslagen natur. Dersom du ikke har opplevd en ekte Heiberg-hytte, bør du unne deg denne turen. Og sist, men ikke minst: gjenoppdag «nye» Nilsebu som nettopp er pusset opp.

#3 Gjennom deilig stølslandskap og høyfjell fra Suldal til Haukeli

17.-23. juli

Gjør deg klar for en ukestur gjennom Suldals flotte støls- og fjellområder over høyfjellet til Haukeliseter. Suldal er selve kjernen i Ryfylkeheiene, og manges favoritterreng. Her får du med deg en rekke av våre klassiske hytteperler: Sandsa, Stranddalen, Jonstølen, Bleskestadmoen, Holmavatn og Haukeliseter. Det er tett mellom høydepunktene på denne turen: topptur til Napen 1350 meter over havet (hvis været tillater), deilig middag på Stranddalen, den moderne selvbetjeningshytta på Jonstølen, vakre og gamle sel i Suldals fineste stølsområder, badestamp og skillingsboller på Haukeliseter ved turens slutt. Er du klar?

#4 Inn i villmarka: Vassdalstjørn - Krossvatn - Stranddalen

22.-25. juli

Gjør deg klar for en fin høyfjellstur der vi utforsker ruter utenom de vanlige stiene. Disse indre delene av Suldalsheiene er lite besøkt, og vi skal oppsøke steder du sannsynligvis aldri har vært før! Gåturen starter i Skreivasskleivane og går til Vassdalstjørn. Neste dag går vi til Krossvatn i retning Vassdalsbergi før vi svinger nordover. Etter ei natt på Krossvatn-hytta setter vi kursen mot Stranddalen der vi kan vente oss god oppvarting. Det er bare å glede seg til å bli ønsket velkommen av storbonde John Anton og hans betjening. 

#5 Bli med til toppen av Rogaland: Vassdalseggi

12.-14. august

Vassdalseggi er med sine 1658 meter over havet Rogalands høyeste punkt. Så høyt kommer du ingen andre steder i fylket! I tillegg til storslått utsikt, er dermed fjellet et «must» for samlere av fylkestopper. Den enkleste måten å nå Vassdalseggi, er trolig vårskitur fra Haukeliseter, med adkomst fra nord. Vi kjører en annen plan, og går til fots fra sør. Toppturen kombinerer vi med opphold på STFs høyestliggende turisthytte: Holmavatn.

#6 Rosskreppfjorden rundt

13.-17. august

Langtur i Rosskreppfjordens majestetiske omgivelser. Vi drar innom både Stavanger Turistforenings og DNT Sørs rutenett. Underveis besøker vi de nordlige delene av Setesdal Vestheis mange perler på en fantastisk sensommertur. På denne turen overnatter vi på hyttene Taumevatn, Kringlevatn, Bossbu og Svartenut. Vær klar for en fem dager lang tur med lange etapper og ganske mange høydemeter!

#7 Sensommertur på ukjente stier ved Støle

Det flotte med Støle er alle inngangsportene som leder til hytta. Her er det mange alternativer for å komme seg til hytta. Ruta vi skal ut på er det ikke mange som har gått. Vi er såpass sikre på at du ikke har vært der før at vi nesten vil friste med «se nye områder»-garanti. Høres det fristende ut? Dette er en tur med bare én overnatting, så her bør det være enkelt å finne plass i kalenderen. 

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 14. juni 2022