Fem råd om bål

BÅLVETT: Tina Skare og familien liker å fyre bål på tur. Hun gir gode råd om båltenning.
BÅLVETT: Tina Skare og familien liker å fyre bål på tur. Hun gir gode råd om båltenning. Foto: Marius Dalseg Sætre

Det er tørt og skogbrannfare nå. Kan man fyre bål selv om det er forbud?

Fra 15. april til 15. september har vi et alminnelig bålforbud i Norge. Det er årets tørreste periode, og faren for skogbrann er absolutt til stede.  

– Selv om vi kaller det et bålforbud, betyr det ikke at det er forbudt å tenne bål. Og det er bra! Det er viktig at man setter seg nøye inn i hva som gjelder der man ferdes og tar alle nødvendige forholdsregler, sier Tina Skare, rådgiver i Den Norske Turistforening.  

– Det er svært tørt i store deler av sør-Norge nå. Derfor bør man sjekke farevarsler på UT, vurdere å utsette bålfyring eller i alle fall være helt sikker på at underlaget eller vegetasjonen rundt ikke kan ta fyr.  

Hun minner om at bål er en viktig del av friluftslivet, både for nytte og glede på tur. Derfor har hun satt sammen fem råd til dem som ønsker å tenne bål på tur.  

1. Den som tenner bålet, har ansvar for det 

Det betyr at du plikter å finne et lovlig, egnet sted for bålet ditt. Du er også ansvarlig for å slukke bålet før du forlater det. Hell på en ekstra kopp med vann, bare for å være sikker. Ulmebrann i tørr skog er farlig.  

2. Bruk godkjente ildsteder 

På kommunens nettsider kan du stort sett finne oversikt over hvilke opparbeide, godkjente ildsteder som finnes i ditt nærområde. Disse er merket, og kan benyttes hele året. Vi oppfordrer generelt til å bruke allerede etablerte ildsteder i stedet for å lage mange nye. Husk sporløs ferdsel og hensynsfull oppførsel i naturen! 

3. Kan jeg sanke ved fra naturen? 

Du kan sanke den veden du trenger for å lage bål, men ikke ta unødig mye. Du må kun benytte nedfall og dødt trevirke, og aldri ødelegge friske trær (husk at noen eier skogen).   

4. Tenn bål i fjæra, men ikke på svaberg 

Det er faktisk ikke lov til å tenne bål på svaberg. Det kan oppleves trygt å fyre bål på stein, men svaberget kan sprekke – og du etterlater varige spor. Trekk ned i fjæra, nærme vann. Det er uansett mye tryggere! 

5. Nei, det er ikke alt som bør brennes 

Du har kanskje lært at «bare det er varmt nok, brenner det». Det stemmer nesten, men det betyr ikke at det er lurt. Organisk avfall og papir kan du brenne på bålet, alt annet tar du med hjem i søppelpose og kaster og sorterer på riktig vis. Sørg for at det du brenner er helt borte før du slukker og forlater bålet, det er ikke hyggelig for neste gruppe å komme til ditt søppel. 

Sjekk turvettreglene  

Naturen har plass til alle. Vi ønsker å få flest mulig ut på tur, samtidig som vi tar godt vare på naturen og oss selv. For å få til dette er det viktig at alle viser godt turvett! 

Ta et digitalt friluftskurs 

Ved all ferdsel i naturen, er prinsippet om sporløs ferdsel essensielt.  

– Allemannsretten sier at vi kan oppholde oss i utmarka mer eller mindre fritt. Men med alle disse rettighetene følger også en del plikter. Det vi er glade i, må vi ta godt vare på, sier Tina Skare.  

Hun oppfordrer folk til å sjekke ut DNTs digitale kurstilbud for gode råd og inspirasjon til hvordan vi kan ferdes hensynsfullt i naturen.  

TILRETTELAGTE GRILL- OG BÅLPLASSER: Turleder Hilde Grøtte bruker en tilrettelagt bålplass i Sandnes kommune og forbereder her et herlig wok-måltid. Sjekk din kommune sine nettsider for info om tilrettelagte bålplasser nær deg.
TILRETTELAGTE GRILL- OG BÅLPLASSER: Turleder Hilde Grøtte bruker en tilrettelagt bålplass i Sandnes kommune og forbereder her et herlig wok-måltid. Sjekk din kommune sine nettsider for info om tilrettelagte bålplasser nær deg. Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 5. mai 2022