Sherpaene er på plass ved Dalsnuten

Sherpaene flytter på steiner som veier opp mot 650 kilo for å lage en trapp opp det første bratte partiet i bakkene opp mot Dalsnuten.
Sherpaene flytter på steiner som veier opp mot 650 kilo for å lage en trapp opp det første bratte partiet i bakkene opp mot Dalsnuten. Foto: Per Henriksen

Stein for stein utbedrer nepalske sherpaer stien opp mot Dalsnuten. De rekker å utbedre de verste partiene av stien, i bakken opp fra Revholstjørn, i løpet av de to ukene de er på Gramstad. 

Dalsnuten er et nært, kjært og tilgjengelig turmål, og anslagsvis 180.000 personer har gått turen til nå i år. Toppturen blir stadig mer populær, og Stavanger Turistforening ønsker derfor å forbedre stiene i områdene der det er glatt og gjørmete å gå. 

Mye av utbedringsarbeidet på stiene har skjedd på dugnad. En flittig dugnadsgjeng fra Sandnes Turlag har sammen med gravemaskinfører Lars Tore Serigstad steinlagt stien som gjennom myrer på vestsiden av Revholstjørn. 

I slutten av november kom seks nepalske sherpaer til Gramstad for å jobbe her et par uker. De begynte å rugge og flytte på de store steinene i bakken opp mot Dalsnuten for å lage en solig trapp opp det bratteste partiet.

Driftssjef Per Henriksen i Stavanger Turistforening er veldig fornøyd med at Sandnes-politikerne bevilget 3 millioner kroner til Turistforeningens satsing i Gramstad-området. 1 million kroner fra denne potten går med til utbedring av stiene til Dalsnuten.

 - Vi ønsker på lengre sikt å fikse hele stien, men da holder det ikke med en million. Vi gjør så mye som mulig i denne omgangen, og får utbedret de verste partiene av stien med de midlene vi har, sier Henriksen.

Sherpaene utbedret i fjor stien til Preikestolen, og har tidligere i høst utbedret den første delen av stien mot Kjerag. De gjorde da ferdig stien i Lilledalen, den første dalen man kommer til etter den første bratte bakken.

Sherpaene fra Nepal har tidligere i høst utbedret deler av stien til Kjerag. Nå står Dalsnuten-stien for tur.
Sherpaene fra Nepal har tidligere i høst utbedret deler av stien til Kjerag. Nå står Dalsnuten-stien for tur. Foto: Per Henriksen
Takket være en million-løyving fra Sandnes kommune, har vi nå leid inn sherpaer for å utbedre partier av stien til Dalsnuten.
Takket være en million-løyving fra Sandnes kommune, har vi nå leid inn sherpaer for å utbedre partier av stien til Dalsnuten. Foto: Per Henriksen

Annonse

Skrevet av Turid Furdal 1. desember 2015