Tre turer for barskingene i påsken!

TØFF RUTE: Guro Sandvin Groven og hunden Tengel gikk nylig langturen fra Ådneram til Haukeliseter som en del av sin Norge på langs-ekspedisjon.
TØFF RUTE: Guro Sandvin Groven og hunden Tengel gikk nylig langturen fra Ådneram til Haukeliseter som en del av sin Norge på langs-ekspedisjon. Foto: Guro Sandvin Groven

Liker du en skikkelig utfordring? Her får du tre tips til påsketurer som byr på akkurat dette! 

Barsking-tips #1

Klassikeren fra Haukeliseter til Ådneram

Løypa: Haukeliseter Fjellstue - Holmavatn - Bleskestadmoen - Jonstølen - Krossvatn - Vassdalstjørn - Hovatn - Storsteinen - Kringlevatn - Heibergtunet Storevatn - Taumevatn - Ådneram

Dette er en fantastisk langtur som du bare bør oppleve minst en gang i livet! Klassikeren går fra Haukeliseter i nord til Ådneram i sør. Løypene mellom hyttene er kvistet og går i variert terreng over snaufjell, gjennom snødekte skar, daler, myrer og skog. Det er gode sjanser for å se reinsdyr, men ta alltid hensyn til dyra og følg stien.

Alle hyttene etter Haukeliseter er selvbetjente, så du slipper å bære med deg mat. Men strøm er svært begrenset så husk å ha med tilstrekkelig batteri til kamera og mobil om nødvendig. Det er også lite mobildekning underveis, så her er det store sjanser til å koble helt ut omverden for en god stund. Husk kart og kompass og legg gjerne inn én eller flere hviledager på noen av hyttene for å pleie eventuelle gnagsår eller bare for å ha det kjekt, slappe av og nyte roen i fjellet.

Dag 1: Bruk dagen på å komme deg til Haukeliseter Fjellstue, og unn deg selv middag, badstue og en lang natts søvn. Dette er første og siste betjente hytte du overnatter på under denne turen.  

Dag 2: Første etappe fra Haukeliseter til Holmavatn er faktisk en av de lengste på hele turen med sine 19 kilometer. Terrenget er imidlertid snilt, og du bør være framme ved hytta i god tid før det mørkner.  

Dag 3 - 9: Etappene ligger på rundt femten kilometer alle disse dagene. De dagene du passerer Vassdalstjørn og Taumevatn kan du gå rett videre til neste hytte for å få en lang dagsetappe. Har du imidlertid god tid er det bare å ta med seg alle hyttene langs denne ruta, og heller bruke ettermiddagene på å utforske turmulighetene rundt hyttene. 

Du har mulighet til å avbryte turen på flere steder underveis - fra de aller fleste hyttene er det rimelig greit å komme seg tilbake til sivilisasjonen. Hele turen er på 140,1 km. 

Barsking-tips #2

En kortere variant av klassikeren

Løypa: Haukeliseter – Holmavatn – Bleskestadmoen – Jonstølen – Vetrhus

LANGTUR I PÅSKEN? Bruk feriedagene i påsken til å oppleve en av disse langturene i Ryfylkeheiene!
LANGTUR I PÅSKEN? Bruk feriedagene i påsken til å oppleve en av disse langturene i Ryfylkeheiene! Foto: Marthe Trondsen

Anbefaling nummer to er en kortere variant av den lange klassikeren, som passer godt for deg som har færre dager til rådighet. Sett av fire til fem dager til dette skieventyret hvor du er innom hele fire idylliske turisthytter. Første etappe går fra Haukeliseter til Holmavatn. Dag to bruker du på å komme deg de 17 kilometerne til Bleskestadmoen, en krevende etappe som du bør beregne fem timer på. Tredje dagen går turen videre fra Bleskestadmoen til Jonstølen, en etappe på nesten 14 kilometer. Fjerde og siste dag bruker du på å komme deg ned til Vetrhus i Suldal, en snill siste etappe på rett over tre kilometer. 

Barsking-tips #3

En eventyrlig langtur i Sirdalsheiene

Løypa: Ådneram – Grautheller – Litle Aurådal – Kringlevatn – Heibergtunet Storevatn – Taumevatn – Ådneram

Denne flotte hytte- til hytteturen i Sirdalsheiene byr virkelig på naturopplevelser på rekke og rad. Turen starter og slutter på Ådneram og går innom hytteperlene Grautheller, Litle Aurådal, Kringlevatn, Heibergtunet Storevatn og Taumevatn. Alle løypene blir kvistet såfremt isen på Svartevassmagasinet er trygg. Alle hyttene har proviant, så du slipper å bære med deg tung mat i sekken. Har du fem til seks dager i påsken som du vil fylle med herlige vinteropplevelser, så anbefaler vi denne turen! Husk at du alltid kan ta kontakt med vårt Tursenter for hjelp til å planlegge turen. 

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 1. april 2022