Tre tips til påsketurer i Suldals vakre fjellheim

ENDELIG PÅSKE: Ren og kjær påskeidyll med en god rast på turen i Suldalsheiene gir virkelig den rette påskestemningen!
ENDELIG PÅSKE: Ren og kjær påskeidyll med en god rast på turen i Suldalsheiene gir virkelig den rette påskestemningen! Foto: John Petter Nordbø

Er du på jakt etter den ultimate påsketuren for familien, hvor dere kan følge flotte kvisteløyper til en av turisthyttene og overnatte her i godt lag? Vi gir deg turtips som garantert gir påskestemningen dere leter etter!

Påsketurtips #1

Fra Vetrhus/Mosvatnet til Jonstølen turisthytte

En påsketur til Jonstølen er den perfekte skitur for hele familien! Turen opp er overkommelig for selv de yngste i familien, og hva er vel bedre enn å ha et turmål i sikte som vi trygt kan kalle en av verdens koseligste familiehytter! I år er alle påskegjester velkommen til å overnatte i turisthyttene, men du kan også forhåndsbestille seng om du ønsker dette. Påsketuren til Jonstølen starter fra Moskaret, i vestenden av Mosvatnet. Det skal være brøytet opp hit til helgen før påske, og er kvistet herifra. Videre går turen mot parkeringsplassen ved Vetrhusvegen, hvor det er løypedele mot Jonstølen i sør og Bleskestadmoen i nord. Fra Vetrhusvegen går ruten rett sørøst oppover Vinjabakkane, på nordsiden av Jonstølåno og fram til Jonstølen. Beregn en god time opp på de gode tre kilometerne til hytta. Jonstølen har proviantlager, så du kan basere noen av måltidene på å kjøpe noe av maten her, for å slippe å bære med deg en alt for tung sekk. Tilbring noen fine påskedager på Jonstølen sammen med mange andre hyggelige påskegjester. Husk at kun én natt her er sjelden nok!

Vanskelighetsgrad: Enkel

Lengde og varighet: 3,1 km - 1 time

Forhåndsbestill seng på Jonstølen her.

Påsketurtips #2

Fra Kjetilstadlia til Stranddalen turisthytte 

Det er ikke uten grunn at Stranddalen turisthytte blir kalt for selveste perlen i Ryfylkeheiene. Mange har nok besøkt denne betjente hytta om sommeren, men ikke like mange har vært her på vinterstid. Da er nemlig den selvbetjente delen av hytta åpen og en påsketur hit vil garantert gi påskeminner for livet! Turen opp hit er kvistet til påsken og er 6,7 km. Her er det godt å ha en del erfaring med seg i bagasjen, da vinterturen opp hit er krevende. Den starter på parkeringsplassen ved Saurdal kraftverk. Ruten går i sørøstlig retning, oppover på østsiden av Holmaliåno, til Grunnavasstølen. Stranddalen ligger på nesten 1000 meters høyde og det er en mektig opplevelse å ha karret seg opp hit! Den selvbetjente delen på Stranddalen er fylt med proviant, slik at du ikke trenger å bære med deg alle påskemåltidene i sekken. Nyt dagene på Stranddalen som nå har eventyrlige vinterforhold!

Vanskelighetsgrad: Krevende

Lengde og varighet: 6,7 km - 2,5 time

Forhåndsbestill seng på Stranddalen her

Påsketurtips #3

Fra Vetrhus/Mosvatnet til Bleskestadmoen

Den tredje turen vi kan tipse om til påsken i Suldalsheiene, er turen inn til selveste Bleskestadmoen. Bleskestadmoen er Stavanger Turistforenings aller eldste hytte og ligger 711 meter over havet. Bleskestadmoen ligger fantatisk til som et minne om en spennende tid med stølsdrift og dyr på beite og er virkelig idyll i hvit drakt. Turen inn hit vinterstid er krevende, så her må du beregne god tid. Løypa er kvistet fra Moskaret i vestenden av Mosvatnet, samme sted som turen til Jonstølen starter. Ved løypedele ved Vetrhusvegen tar du mot Bleskestadmoen i nord. Hele turen er 14,9 km og du bør beregne ihvertfall 4,5 time inn til hytta. Vel framme er det bare å nyte påskedagene i naturomgivelser som kan ta pusten fra deg!

Vanskelighetsgrad: Krevende

Lengde og varighet: 14,9 km - 4,5 time

Forhåndsbestill seng på Bleskestadmoen her

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 1. april 2022