Ildsjeler pusser opp ny turisthytte

DUGNADSHELT: Odd Moen har mistet tellingen på hvor mange dugnadstimer han har jobbet i 2021.
DUGNADSHELT: Odd Moen har mistet tellingen på hvor mange dugnadstimer han har jobbet i 2021. Foto: John Petter Nordbø

Endelig får Strand og Forsand turlag «sin egen» turisthytte. Men før hytta er klar til bruk gjenstår mange dugnadstimer. Da er det godt å ha ildsjeler som Odd Moen.

Den lave oktobersola sniker seg over golde, grå fjelltopper og farger den umalte hytteveggen gul. Fra nord lurer en iskald vind seg nedover dalen, og kryper inn under jakka på svette rygger. Røyken fra en kaffekopp i ei hånd spiller i solskinnet, mens det lette suset fra elva blander seg med hammerslag og livlig prat.

Det er siste innspurt for arbeidet med den kommende turisthytta ved Sundmorkvatnet, i alle fall for i år. Snart er vinteren her og verktøyet må pakkes vekk for denne gang. Likevel har Odd Moen neppe vært her inne for siste gang i år. Dette er den 21. turen inn bare siden mai for mannen fra Bjørheimsbygd i Strand. Vanligvis blir han over ei natt eller tre, men denne gangen har han lagt andre planer og må tilbake allerede samme ettermiddag.

– Det burde jeg ikke gjort, mumler han for seg selv. Det er jo så mye som skulle vært gjort og ryddet før vinteren.

LES OGSÅ: Frivillige vil knytte sammen turvenner med nytt tilbud

Altmuligmann kommer godt med

At det skulle bli turisthytte øverst i Skurvedalen var ganske tilfeldig. I 2020 kom den private hytta for salg, og en rask avgjørelse fra styret i STF sikret at perla nå blir tilgjengelig for alle. Hytta ligger to timers vakker vandring fra Bakken gard, og knytter sammen Lysefjorden med Lyngsheia.

Hytta trenger renovering før den kan tas i bruk. Foreløpig er det satt opp nytt toalettbygg. I tillegg får hytta ny kledning, nye vinduer og nytt tak. Også innendørs blir det gjort en del oppussing. I høst har tømrere fra Lyngstad Bygg gjort en god del av snekkerarbeidet, men helt fra starten var det klart at frivillige fra Strand og Forsand turlag ville ta eierskap til hytta.

– Turlaget har ønsket å være faddere for ei hytte. Vi er litt misunnelige på andre turlag som har flere hytter. Da denne muligheten kom ville vi være med, sier leder Arnt Helge Aakre.

Denne oktoberdagen er blant de siste med profesjonell hjelp fra tømrerne. Så snart de har reist hjem er resten opp til turlaget. Da er det godt å ha Odd. Det er ikke lite altmuligmannen har holdt på med denne sommeren: han har revet det gamle uthuset, bygget en provisorisk do, gravd ut grunn til nytt toalettbygg, støpt fundamenter og merket og ryddet sti. Han har også ryddet dyngevis med søppel og gjort masse annet.

– Det har vært fantastisk fra første dag å ha med Odd. Vi hadde aldri klart å komme så langt med de rammene vi har hvis det ikke var for alt arbeidet han har gjort. Jeg tar av meg hatten, sier Jan Erik Lyngstad, daglig leder i Lyngstad Bygg og erfaren hyttebygger for STF.

Kjente forrige eier

Det er ikke tilfeldig at Odd har et spesielt forhold til Sundmork, og hytta ved Sundmorkhølen, som han kaller den vesle vannpytten like ved. Bestefaren Østen «Yssen» Moen hadde sauer på Sundmork-garden i den andre enden av vannet, og Odd har travet i området hele livet. Han kjente også godt Gunnbjørn Henriksen. Nå avdøde Henriksen bygde hytta på 1970-tallet.

– Jeg besøkte denne hytta første gang i 1976, sier Moen.

Da Odds nevø Arnt Helge og turlaget kom på banen, var det liten tvil om at Odd skulle bli med på dugnad.

– Var det sånn at Arnt Helge ringte og sa: «Odd, nå må du komme og jobbe dugnad?»

– Ja, det var vel omtrent sånn, flirer han.

Han har tilbrakt mange av dugnadstimene helt alene på hytta. Han trives på den fredelige plassen, og kunne ikke hatt det bedre enn når han går og putler rundt dørene der oppe.

– Hva synes du om at hytta nå blir turisthytte og tilgjengelig for alle?

– Det synes jeg er kjempebra, og jeg er sikker på at Gunnbjørn også hadde likt det.

Lokalt eierskap er viktig

Vinteren setter en stopper for videre arbeid nå. Fortsatt gjenstår mye jobb før hytta er klar til å ta imot gjester. Dugnadsgjengen fra Strand og Forsand turlag får hendene fulle når snøen forsvinner igjen til våren. Foreløpig er det derfor ikke satt noen åpningsdato.

– Vi er utrolig glade for at turlaget har fått et så sterkt eierskap til plassen og hytta. Det betyr mye for oss. Turlaget jobber dugnad, og vi må gi de den tiden de trenger for å bli ferdig. Vi åpner ikke før alt er klart, sier bygningssjef Stian Haga i Stavanger Turistforening.

Endelig har Strand og Forsand Turlag oppfylt drømmen om ei hytte å være faddere for. Den muligheten gir de ikke så lett slipp på.

– Det blir vel litt feil å slippe andre til nå, eller hva tror du? sier Odd spøkefullt til Arnt Helge.

IDYLL: Turisthytta ved Sundmorkvatnet gjør turterrenget i Lyngsheia mer tilgjengelig. Her ved Rundatjørna på vei inn til hytta fra Mørkebudalen.
IDYLL: Turisthytta ved Sundmorkvatnet gjør turterrenget i Lyngsheia mer tilgjengelig. Her ved Rundatjørna på vei inn til hytta fra Mørkebudalen. Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 13. januar 2022