– Det varmer å se hvor mye glede dette tilbudet gir!

Mor Hanne Svendsen og datteren Julie Svendsen storkoser seg begge på juleavslutningen til Turboklubben. I bakgrunnen sitter Janne Sjøen som også er aktivitetsleder.
Mor Hanne Svendsen og datteren Julie Svendsen storkoser seg begge på juleavslutningen til Turboklubben. I bakgrunnen sitter Janne Sjøen som også er aktivitetsleder. Foto: Agnethe Larsen

Hanne Svendsen og Janne Sjøen får mye igjen for å skape gode naturopplevelser i nærmiljøet, som aktivitetsledere i turboklubben på Dyrsnes. Nå ønsker Stavanger Turistforening å utvide tilbudet både på Dyrsnes og andre lokale steder, men da trenger vi drahjelp av flere engasjerte frivillige med sans for lek i friluft!

Låven på Dyrsnes er dekorert med julelys, stearinlys gir den rette stemningen og filmen rulles i gang på lerretet som er montert opp for kvelden. Både store og små deltakerne har tatt med seg kosebamser, soveposer og termokopper og pakker seg godt inn foran skjermen, klare for en stemningsfull kveld. Noen deltakere er nye, men de aller fleste har vært med før.

– Hei! Jeg er minileder her i dag, velkommen, sier Mie Svendsen med et stort smil. Stolt står hun ved inngangen til låven på Dyrsnes og ønsker alle velkommen til den månedlige turboklubben, et friluftstilbud i nærmiljøet som har som mål å la barn og voksne få gode naturopplevelser sammen. I dag arrangerer de utekino på låven og serverer nissegrøt og julekaker til alle som har tatt turen denne stormfulle desemberkvelden. Den kraftige vinden ute gjorde at de måtte snu seg rundt og montere utekinoen inne i låven.

Mie er sammen med moren sin, Hanne Svendsen, som er en av de frivillige aktivitetslederne i turboklubben. Hanne, har sammen med to andre aktivitetsledere, Janne Sjøen og Karen Lorentzen, vært med å løfte Turboklubben på Dyrsnes med mer aktivitet det siste året. Initiativet tok de etter å ha deltatt på aktivitetslederkurset til Stavanger Turistforening.

– For min del så handler det om å kunne ha friluftsliv som en del av hverdagen til både meg selv og barna mine. Jeg ser hvor viktig og verdifult det er for barna mine å ha dette gode friluftstilbudet i nærmiljøet. Det at tilbudet også er gratis for medlemmer i DNT er også en kjempefin ting, forteller Hanne.

Ønsker du å bidra som frivillig på en av turboklubbene, se påmelding til gratis aktivitetslederkurs og informasjonsmøte nederst i saken.

Janne Sjøen (til venstre) og Hanne Svendsen trives godt som aktivitetsledere i turboklubben og ønsker flere voksne som har lyst til å bidra med mer lek og moro hjertelig velkommen!
Janne Sjøen (til venstre) og Hanne Svendsen trives godt som aktivitetsledere i turboklubben og ønsker flere voksne som har lyst til å bidra med mer lek og moro hjertelig velkommen! Foto: Agnethe Larsen

Ville gjøre en forskjell

Janne Sjøen hadde lyst å bidra som frivillig inn i dette tilbudet for å være med å gjøre en forskjell for flere familier.

– Jeg har ikke barn selv, men jeg har mye fritid til overs. Jeg jobber til vanlig i barnehage og tenkte at denne kompetansen kan være nyttig inn i dette tilbudet. Jeg syns det er veldig fint at vi voksne kan være med å gi felles gode opplevelser ute i naturen sammen med barna. Det er også flott at vi kan bruke nærområdet vårt så aktivt, her er det flotte naturstier, kanoer tilgjengelig og mange fine steder å tilbringe kvalitetstid med barna, forteller Janne.

Kosebamser, soveposer og noe varmt å spise lager virkelig de gode rammene rundt julefilmen som vises på turboklubben denne kvelden.
Kosebamser, soveposer og noe varmt å spise lager virkelig de gode rammene rundt julefilmen som vises på turboklubben denne kvelden. Foto: Agnethe Larsen

Ønsker å utvide tilbudet

Turboklubbene finnes i flere lokale nærmiljø i Rogaland og nå planlegger Stavanger Turistforening oppstarten av en ny i Hillevåg. Hanne og Janne ønsker også å kunne utvide turboklubben på Dyrsnes, og ha aktiviteter der annenhver uke framover. Men for å opprettholde og utvikle disse tilbudene i lokalmiljøene, trengs det flere frivillige aktivitetsledere. Dette frivillige vervet mener de to ildsjelene at man får masse igjen for å ta.

– Jeg får så utrolig mye glede når jeg ser at det vi har jobbet for å få til faktisk faller på plass, at familiene møter opp og koser seg med aktivitetene. Det hadde vært så kjekt å fått med seg enda flere aktivitetsledere slik at vi har flere å spille på lag med og kan arrangere turboklubben oftere, smiler Hanne.

Gjennom turboklubben får de videreformidlet den gleden de to selv får gjennom friluftslivet. De liker å vise deltakerne at det ikke er så skummelt å trø over dørterskelen og finne på kjekke ting ute i naturen.

– Jeg var veldig mye ute i naturen som barn og det har gitt meg så mye! Derfor er det veldig fint at jeg gjennom det å være aktivitetsleder kan være med å gi andre barn den samme gleden. Jeg oppfordrer alle som er nysgjerrige og som syns dert er kjekt å sette i gang aktiviteter for barn til å melde seg, oppfordrer Janne.

I tillegg til aktivitetsledere på Dyrsnes er det også behov for flere ledere til andre friluftstilbud som i Hillevåg, Sandnes, Jæren, Ryfylke og til Barnas turlags lengre fjellturer.

Både store og små trives godt i den stemningsfulle låven på Dyrsnes.
Både store og små trives godt i den stemningsfulle låven på Dyrsnes. Foto: Agnethe Larsen

Barna binder nye vennskapsbånd og kjenner på mestring

Det nytes nissegrøt og pepperkaker på alle bordene. Døtrene til Hanne, Mie og Julie har satt seg ned på et eget bord for å kose seg med filmen, etter å ha vært ivirige medhjelpere i serveringen.

– De syns det er veldig kjekt å få være med å hjelpe og får mye mestring gjennom dette. De får trent seg på å være mer selvstendige og på sine egne frilufts-ferdigheter. Gjennom aktivitetene blir de tryggere ute i naturen, noe som gir økt mestringsfølelse når vi drar på lengre turer. Dette gir dem en styrke som er bra for deres mentale helse, forklarer Hanne. 

I høstferien var Mie med Hanne og laget pop-up turboklubb i Hillevåg under Hillevågsdagene. Da hang de opp en hengekøye-camp i skogen, noe som var svært populært blant barna som besøkte turboklubben. 

– Det å sitte å høre all barnelatteren fra hengekøyene og se at unger som ikke kjente hverandre fra før knyttet gode vennskapsbånd, det er bare så fint å observere. Barna finner en felles plattform ute i naturen der de leker og har det utrolig gøy sammen, sier Hanne.

Mie Svendsen syns det er veldig stas å være medhjelperen til moren sin Hanne på turboklubben. Her blir hun kjent med mange nye barn i nærområdet sitt.
Mie Svendsen syns det er veldig stas å være medhjelperen til moren sin Hanne på turboklubben. Her blir hun kjent med mange nye barn i nærområdet sitt. Foto: Agnethe Larsen

Anbefaler interesserte å ta et aktivitetsleder-kurs

Turboklubbene er fylt med mange ulike aktiviteter. De to ivrige aktivitetslederne har tidligere arrangert bålkveld, mørkegjemsel, turbingo og turlotto. De mener at man ikke trenger å legge lista så høyt når det skal velges aktiviteter, det viktigste er at alle skal føle seg velkomne og inludert i et fellesskap ute i naturen. 

– Av og til trenger man bare noen som sier, kom og vær med oss! Dette skal være et lavterskel-tilbud hvor alle er invitert og har det kjekt sammen, smiler Janne.

For at nye aktivitetsledere skal bli både trygge og inspirerte i rollen som aktivitetsleder, inviterer Stavanger Turistforening til et aktivitetsleder-kurs. I februar og mars setter STF opp gratis kurs flere lokale steder, og både Hanne og Janne anbefaler alle som ønsker å dele sin friluftsglede om å ta dette.

– Vi tok dette kurset i fjor og det var fylt med mange kjekke aktiviteter! Vi fikk mange gode tips av engasjerte turledere fra Barnas turlag. Dette vekket et engasjement hos oss, og vi fikk mange gode ideer til hva vi kunne fylle turboklubben med framover, forteller Hanne.

Julie Lunde og Anniken Brueland har tatt med barna, Oscar Svendsen Lunde og Ylva Brueland-Svendsen på turboklubben for første gang. Det gav mersmak og de ønsker veldig gjerne å være med på flere aktiviteter det kommende året.
Julie Lunde og Anniken Brueland har tatt med barna, Oscar Svendsen Lunde og Ylva Brueland-Svendsen på turboklubben for første gang. Det gav mersmak og de ønsker veldig gjerne å være med på flere aktiviteter det kommende året. Foto: Agnethe Larsen

Ønsker å ta skrittet videre som sommerturleder i Barnas turlag

Rulleteksten på filmen løper på lerretet og Hanne går fram for å takke alle som har kommet i kveld. Hun deler ut en julegave til alle barna og ønsker velkommen til nye turboklubber på nyåret. Det er ingen tvil om at Hanne trives i rollen som aktivitetsleder. Ja, så godt at hun ønsker å ta skrittet videre og bli sommerturleder for Barnas turlag. Da kan hun lede fellesturer til turisthyttene og drømmer om å ta med turboklubben på en fjelltur til Skåpet, eller en annen lett tilgjengelig turisthytte.

– Dette frivillige vervet har gitt mersmak, det gir meg så mye! Tenk så kjekt å ta med familiene i turboklubben på en fjellhytte. Kanskje det kan være en fin sommeravslutning? avslutter Hanne.

Har du lyst å bidra som frivillig aktivitetsleder i ditt nærmiljø - nå får du gratis kurs som hjelper deg i gang! 

Nå setter Stavanger Turistforening opp et inspirerende og gratis aktivitetslederkurs flere lokale steder og inviterer til informasjonsmøte på Dyrsnes for nye frivillige 31. januar kl. 17.00-19.00. Er du interessert i å delta på informasjonsmøte kan du kontakte Johanne Fjelde i Stavanger Turistforening på epost: johanne@stf.no

Dersom du ønsker å engasjere deg i Turboklubben på Gramstad, eller ønsker å sette i gang et tilbud der du bor, så blir vi veldig glade for å høre fra deg! Da kan du kontakte Kristine Helland på epost: Kristine@stf.no, for å få mer informasjon.

Påmelding til gratis aktivitetslederkurs:

Aktivitetslederkurs på Gramstad 15. februar

Aktivitetslederkurs på Dyrsnes, 13. mars 

Aktivitetslederkurs på Jæren 21. mars

Aktivitetslederkurs i Ryfylke, Hjelmeland

Fakta om turboklubben: Turboklubben er en friluftsklubb i nærmiljøet med fokus på friluftsliv. Målet er å lære barn et enkelt og naturvennlig friluftsliv ved å være ute sammen, leke, oppleve, undre, utforske og lære om naturen. Stavanger Turistforening har i dag seks ulike turboklubber. Noen av dem har tilholdssted knyttet til et lokale, slik som Dyrsnes og Gramstad, mens andre har tilholdssted ute i skogen eller på stranden som for eksempel Ombo og Vaulen. Nå planlegger Stavanger Turistforening en ny turboklubbi Hillevåg og utvidelse av den på Dyrsnes med aktiviteter annenhver uke. For å klare å opprette dette tilbudet, trenger vi engasjerte frivillige som ønsker å være med å arrangere turboklubbene. Det er også et behov for flere turledere til Barnas Turlag, som tar med barna på overnattingsturer på turisthyttene. Nå setter Stavanger Turistforening opp nye kurs, som både inspirerer og skolerer nye frivillige til å gjøre denne givende innsatsen for så mange familier der ute. Er du interessert, så meld deg gjerne på neste kurs. 

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 11. januar 2022