– Dette er opplevelser som vil være med oss i lang tid!

SAMARBEIDSTUR: Silje Solvang i front storkoser seg på tur med Norges Blindeforbunds Ungdom og DNT Ung Stavanger til Ådneram i Sirdal.
SAMARBEIDSTUR: Silje Solvang i front storkoser seg på tur med Norges Blindeforbunds Ungdom og DNT Ung Stavanger til Ådneram i Sirdal. Foto: Amund Janssen

Ungdommer fra DNT Ung Stavanger og Norges Blindeforbunds Ungdom har vært på fjelltur sammen. En tur som har gitt vennskap, naturopplevelser og lærdom for livet!

– Denne turen blir et minne for livet, her har vi alle har kjent på en utrolig mestringsfølelse! Det å komme hjem fra denne turen og kunne fortelle skolekamerater at vi har vært på lang fjelltur, satt opp telt, laget mat på primus og fått mange nye venner. Ja, det er så verdifullt! Det er nemlig ikke mange av oss som får disse mulighetene ellers i livet, forteller Silje Solvang som er en av deltakerne fra Norges Blindeforbunds ungdom (NBfU).

Sammen med 11 andre deltakere fra NBfU reiste hun sammen med ungdommer fra DNT Ung i Stavanger til Ådneram turisthytte i Sirdal. Sammen hadde de en helg spekket med friluftsopplevelser! De gikk langtur i fjellet, laget pizzasnurrer på primus og hadde sosiale kvelder på hytta med god underholdning fra deltakerne selv. Noen prøvde seg til og med på en natt i naturen i den friske høstlufta i Sirdal. 

– Mye av problemet er at vi som er synshemmet nesten aldri får være med på klasseturer, for ikke alle lærere er flinke til å tilrettelegge for at vi kan bli med. Det som var så gøy med denne turen var at vi alle ble som en stor vennegjeng der vi ble utfordret på lik linje som andre ungdommer, forteller Silje.

EN STOR VENNEGJENG: Ungdommene ble fort en sammensveiset gjeng.
EN STOR VENNEGJENG: Ungdommene ble fort en sammensveiset gjeng. Foto: Amund Janssen

Silje ser kun tre prosent av det andre normalt ser. Mange tenker nok at dette skaper store hindringer for henne på en tur i ulendt terreng, men med gode veivisere fra DNT Ung, så kan hun ikke få skrytt nok av hvor godt det var for henne å komme ut i naturen – helt uten tilrettelagte grusveier.

– Det var så fint at vi ikke ble tatt med på en tilrettelagt grusvei, men faktisk fikk prøve oss på tur i ulendt terreng. Det å måtte utfordre seg selv på å hoppe over bekker, og faktisk falle litt på veien, var noe av det som gjorde turen så utrolig gøy!

KJEKKE UTFORDRINGER: Flere av deltakerne på turen hadde en sterk synshemming, men satte stor pris på å bli utfordret i ulendt terreng.
KJEKKE UTFORDRINGER: Flere av deltakerne på turen hadde en sterk synshemming, men satte stor pris på å bli utfordret i ulendt terreng. Foto: Amund Janssen

Ikke målet, men opplevelsene her og nå som er viktigst

Liva Aasvold fra DNT Ung Stavanger var med som turleder på turen. Hun beskriver Silje som den personen som spratt av gårde bortover stien med et stort smil. Hun var utrolig god på å heie og motivere alle de andre deltakerne frem. Den største opplevelsen for Liva skjedde da hun skulle lede alle deltakerne over den første elva.

– Jeg var veldig skeptisk da vi skulle krysse den første elva. For å være ærlig trodde jeg aldri at vi kom til å få alle over. Men så feil kunne jeg ta! De tre første spratt over, og ved hjelp av et utrolig godt lagarbeid så fikk vi alle trygt over, forteller Liva.

Hun syns også det var beundringsverdig å se hvordan alle i gruppen passet så godt på hverandre. 

–Hvis en deltaker var sliten og spurte om mat, ja da stoppet vi og spiste. Det var fint å se at det ikke nødvendigvis er det å komme frem til målet som er motivasjonen, men bare det å være ute i naturen og få disse minnerike opplevelsene sammen.

EKTE LAGARBEID: Flere elver måtte krysses på turen, men med godt lagarbeid så kom alle seg over.
EKTE LAGARBEID: Flere elver måtte krysses på turen, men med godt lagarbeid så kom alle seg over. Foto: Amund Janssen

Læring begge veier

Ungdommene fra både DNT Ung og NBfU forteller at slike samarbeidsturer gir dem alle noe. Læringen går nemlig begge veier.

– Denne turen satte ting i perspektiv for meg. Jeg lærte like mye av dem som de lærte av meg. Det var utrolig lærerikt å få innsikt i hvordan du som synshemmet orienterer deg ute i naturen, de bruker helt andre metoder enn det vi som ser godt gjør, sier Liva.

Silje på sin side er utrolig stolt av å ha lært mer om friluftslivet.

– Jeg er så stolt av å kunne fortelle vennene min at jeg nå kan slå opp et telt og lage mat på primus. Selv om det var vanskelig for meg å se når maten var ferdig på primusen – pizzarullene vi laget på turen ble kanskje litt vel mye stekt, så er jeg så takknemlig for å ha fått lære så mye mer om friluftsliv.

NY LÆRDOM: Det ligger mye glede i å lage mat utendørs, og her lærer Ingvild Bye, Kristin Venstad og Maren Tryggestad å lage pizzaruller på primus.
NY LÆRDOM: Det ligger mye glede i å lage mat utendørs, og her lærer Ingvild Bye, Kristin Venstad og Maren Tryggestad å lage pizzaruller på primus. Foto: Amund Janssen

På fjelltur med fire sanser

Silje poengterer at selv om hun ser svært lite, så har hun fortsatt fire andre sanser som gir henne stor turglede.

– Det jeg liker så godt med å være ute i naturen, er at der er det så enkelt å kunne bruke de andre sansene jeg har. Selv om jeg ser minimalt, kan jeg både kjenne på de gode luktene og føle på hva naturen gir meg av lykkefølelser. 

Hun forteller også at deltakerne fra DNT Ung lærte seg å syns-tolke på turen, det vil si det å beskrive hva de ser underveis på turen.

– Han som gikk foran meg, Simon, bidro til at jeg fikk en enda rikere turopplevelse. Han fortalte når det plutselig dukket opp et rådyr på veien og når vi møtte på hindringer, som for eksempel store steiner. Dette gjorde at jeg kunne rette blikket mitt mer opp og fokusere mer på hva som skjedde rundt meg, istedenfor å bare fokusere blikket ned på stien.

TURGLEDE: Naturen er en perfekt arena til å bruke de sansene du har. Det er mye å glede seg over, selv om man ikke kan se. Torbjørn Moltu nyter inntrykkene ute på tur.
TURGLEDE: Naturen er en perfekt arena til å bruke de sansene du har. Det er mye å glede seg over, selv om man ikke kan se. Torbjørn Moltu nyter inntrykkene ute på tur. Foto: Amund Janssen

Friluftsliv er vanskelig å gjøre alene

I løpet av helgen ble ungdommene en sammensveiset gjeng og Silje ser hvor mye det betyr for svaksynte å få opplevelser på lik linje som seende.

– Det å se den gleden, og selv kjenne på gleden, av å være ute i naturen er helt fantastisk. Det er nemlig så vanskelig å drive med friluftsliv alene, fordi det er så lett å gå seg vill. Da er det godt å få være med likesinnede ungdommer og lære av dem i trygge omgivelser. 

Liva setter pris på å bidra til å inkludere enda flere med på turer med DNT Ung. Hun gleder seg til nye turer med ungdommer fra NBfU i fremtiden.

– Jeg tenker at når den største utfordringen er at disse ungdommene er redde for å gå seg vill, så er det veldig lite som skal til for å inkludere enda flere på de organiserte turene til DNT Ung. De som var med oss på tur ville jo ikke ha hjelp, de ville klare seg selv og kjenne på mestringsfølelsen. Så vi har allerede begynt å planlegge neste års tur, forteller Liva og smiler. 

Dette gleder Silje, og resten av ungdommene som var med på turen.

– En av deltakerne reiste i to døgn for å komme frem til Ådneram, og han syns absolutt turhelgen med DNT Ung var verdt hele reiseveien. Dette er opplevelser som vil være med oss i lang tid fremover, avslutter Silje.

PLANLEGGER NY TUR: Turleder, Liva Aasvold gleder seg til å planlegge nye samarbeidsturer sammen med Norges Blindeforbunds Ungdom.
PLANLEGGER NY TUR: Turleder, Liva Aasvold gleder seg til å planlegge nye samarbeidsturer sammen med Norges Blindeforbunds Ungdom. Foto: Amund Janssen

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 28. oktober 2021