STF tar bærekraft på alvor – nå starter vi eget syverksted!

NY KOLLEGA: Kaja Raa Storaker og resten av gjengen på Tursenteret leter etter en kollega som kan reparere, redesigne og sy om friluftsklær.
NY KOLLEGA: Kaja Raa Storaker og resten av gjengen på Tursenteret leter etter en kollega som kan reparere, redesigne og sy om friluftsklær. Foto: John Petter Nordbø

«Fiks alt, alltid», sier miljøvettreglene. Nå blir det enklere å fikse turutstyret ditt. Vi tar bærekraft på alvor og starter syverkstedet ReTuren. 

Er du skarp som en nål, fleksibel som en borrelås og kan samarbeide som en trykknapp? Da er du kanskje personen som skal lede Tursenterets nye storsatsing.

Nysgjerrig på jobben? Her kan du lese stillingsannonsen. 

Nordmenn er på toppen i verden i forbruk av sports- og friluftsklær og -utstyr. For å dempe friluftslivets fotavtrykk er det helt avgjørende å reparere og redesigne fremfor å kjøpe nytt. Målet er at ReTuren skal være et syverksted der du kan komme innom for å reparere ødelagt friluftsbekledning eller sy om et kult plagg du har arvet eller kjøpt brukt. 

Starter i januar

Etableringen er støttet med både betydelige økonomiske midler og rådgivning fra Samfunnssentralen. Støtten gis for ett år om gangen, med en intensjon om samarbeid i to til tre år. Oppstart er fra januar 2022. Det er en klar målsetting at syverkstedet skal bli økonomisk bærekraftig når avtalen går ut.

– Vi vil at ReTuren både skal være en kreativ oase med kul redesign av friluftsbekledning, og samtidig et sted der folk kan få reparert glidelåser, riften i skibuksa eller det kjedelige hullet i teltet. Vi ser også for oss kurs. Hva hadde vel vært mer gøy enn å sy sine egne vindvotter? undrer Kaja Raa Storaker, leder for Tursenteret. 

Nå leter hun etter den ideelle prosjektlederen. Det må være en person som behersker alt det praktiske med søm, og samtidig er kreativ, flink med folk og har en liten «gründer» i magen til å drive prosjektet fremover. Jobben kommer med stor frihet. 

– Her er det stort rom for å teste ting og være kreativ. Den personen som kommer inn skal ta prosjektet videre. Det er helt sikkert mange gode ideer som vi ikke har tenkt på, sier Kaja entusiastisk. 

BÆREKRAFTIG: Miljøvettregel nummer tre sier: Fiks alt, alltid.
BÆREKRAFTIG: Miljøvettregel nummer tre sier: Fiks alt, alltid. Foto: Marius Dalseg Sætre

Neste skritt mot et mer bærekraftig friluftsliv

Turistforeningen har drevet med delingsøkonomi i 150 år. Med over 500 hytter er denne formen for delingsøkonomi vårt viktigste bidrag til et mer bærekraftig samfunn. Helt siden vår organisasjonen ble grunnlagt i 1868 har tilrettelegging for et enkelt friluftsliv vært vår kjerneoppgave. Stavanger Turistforening er Rogalands største friluftsorganisasjon med over 27.000 medlemmer.

–Denne posisjonen skal vi bruke til å gå foran og skape økt bevissthet knyttet til både forbruk og fotavtrykk fra friluftsliv. Satsingen på ReTuren er derfor et naturlig skritt for oss å ta for å ta et enda større engasjement i et bærekraftig og sirkulært samfunn, sier Storaker. 

Blir en del av gründerfellesskap

Nysatsingen hadde ikke vært mulig uten støtten fra Samfunnssentralen. Leder Anja Moen Hareim forteller at de ønsker å være med på å sette fokus på én av de store samfunnsutfordringene i dag: forbruket vårt. 

– Vi ønsker å være med på en holdningsendring i friluftslivet for å redusere fotavtrykket. Vi kan ikke fortsette å forbruke slik vi gjør i dag. Ved å sy om og reparere kan vi ta bedre vare på ressursene våre, sier Hareim. 

Gjennom samarbeidet blir ReTuren en del av gründerfellesskapet av sosiale entreprenører hos Samfunnssentralen. 

– Hva skal til for å lykkes og gjøre ReTuren økonomisk bærekraftig?

– Personen som skal lede prosjektet er viktig. Den må kunne stå løpet ut, både i oppturer og nedturer. Vi må også klare å skape en positiv "vibb". Det er lettere å få folk til å gjøre endringer i holdninger til reparering og gjenbruk hvis vi står sammen. Vi ser veldig frem til dette samarbeidet, sier Hareim.

SOSIALE ENTREPRENØRER: Leder Anja Moen Hareim i Samfunnssentralen gleder seg til å samarbeide med Stavanger Turistforening.
SOSIALE ENTREPRENØRER: Leder Anja Moen Hareim i Samfunnssentralen gleder seg til å samarbeide med Stavanger Turistforening. Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 27. august 2021