Alt er mulig for Himmeljegerne 

Etter 2,5 års beinhard trening, gikk multihandicappede Simen og broren Lars Martin Tannæs-Fjeld 430 kilometer på ski i Canada. (Flere bilder under artikkelen)
Etter 2,5 års beinhard trening, gikk multihandicappede Simen og broren Lars Martin Tannæs-Fjeld 430 kilometer på ski i Canada. (Flere bilder under artikkelen) Foto: Himmeljegerne

Lars Martin Tannæs-Fjeld tok med sin utviklingshemmede bror Simen på en 43 mil lang skiekspedisjon  i Nordvest-passasjen. De elsker begge å være på tur. Nå ønsker Stavanger Turistforening å legge sitt tilbud bedre til rette for at nye grupper skal komme seg ut i naturen.

Onsdag arrangerte Turistforeningen "Klart det går"-samling på Preikestolen Fjellstue, der Himmeljegerne fortalte om sine grensesprengende ekspedisjoner. Simen Tannæs-Fjeld har i tillegg til psykisk utviklingshemming, cerebral parese, epilepsi, cøliaki og svært dårlig syn. Lars Martin er frisk, spilte ischockey på høyt nivå som ung, og har siden lært seg å kjøre snowboard, bølgesurfing, vindsurfing og telemarkkjøring. 

Både Lars Martin (30) og Simen Tannæs-Fjeld (34) har alltid likt å være ute i naturen, og har vært på turer sammen siden de var små.  Den dagen Lars Martin skulle flytte hjemmefra og dra til Sogndal, begynte Simen plutselig å gråte, noe han ellers aldri gjorde. I løpet en åtte timers busstur vestover tok Lars Martin et valg som siden har bestemt retningen på livet:  Han ville finne på noe kult sammen med broren sin. 

Stillesittende voksenliv

Siden Simen likte å være ute, bygde de videre på dette. Senere så Lars Martin at broren ble mer stillesittende som voksen. 

Etter å ha begynt forsiktig og gradvis økt til lange og harde økter, var brødrene etter 2,5 års trening klare for eventyr. I 2013 gikk de 430 kilometer på ski mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven i Nordvest-passasjen, i 20 minusgrader. Med seg på turen hadde de to guider og en filmfotograf.  Senere inkluderte de to brødrene Simens venn Mads Andreassen i Himmeljegerne. Sammen har de padlet  kano 37 mil gjennom Yukons villmark. Høydepunktene er når de ser ville dyr eller spor etter disse. 

Se video om Himmeljegerne her.  

- Den store grunnen til at vi gjør dette, er for å ha det gøy. Jeg elsker også å være på disse turene. Samtidig ønsker jeg fokus på psykisk utviklingshemmedes fysiske helse, sier Lars Martin Tannæs-Fjeld. Han ønsker å vise at slike turer er mulig gjennom mye trening, testing og tilrettelegging. Turene har gitt begge brødrene store opplevelser. Samtidig har Simen har fått utviklet både tanker og følelser, og prater mer på eget initiativ, forteller lillebror Lars Martin.

Turistforeningen vil satse breiere

Daglig leder Preben Falck i Stavanger Turistforening sier Turistforeningen generelt har rettet tilbudet sitt mot funksjonsfriske, men at STF i fjor begynte å tilrettelegge for de med spesielle behov gjennom egne Klart det går-turer, med turorganisator Torgunn Skrudland fra STF i spissen. Deltakere og turledere syntes tilbude var "knallkjekt" og "kjempeinspirerende". Og ennå er denne satsingen bare i startgropen. 

- Veien videre blir å få til et breddetilbud, vi skal bygge opp en turlederstall, og etablere et eget "Klart det går"-senter på Gramstad som blir tilrettelagt for alle, sa Falck til de frammøtte på samlingen. Han ba om innspill om hvordan Stavanger Turistforening skal få nye grupper ut på tur, og hva man bør satse på.  
Lars Martin Tannæs-Fjeld foreslo å velge ut en rute med 3-4 hytter som blir spesielt tilrettelagt, slik at folk med funksjonsnedsettelser kan få en fin rundtur og oppleve flere steder. 
- Vi skal være best mulig for flest mulig, sa Vibeke Clausen, som er prosjektleder for DNTs Klart det går-satsing nasjonalt. I et innlegg viste hun til at friluftsliv er et gode som alle har rett til, og at Turistforeningen ønsker å tilrettelegge også for de med utfordringer. 
Deltakerne på Stavanger Turistforenings "Klart det går"-samling på Preikestolen fjellstue kom med gode innspill til hvordan tilrettelegge for å få nye grupper ut på tur.
Deltakerne på Stavanger Turistforenings "Klart det går"-samling på Preikestolen fjellstue kom med gode innspill til hvordan tilrettelegge for å få nye grupper ut på tur. Foto: Turid Furdal
Endelig framme i Gjoa Haven, etter 23 dager på tur med en snittemperatur på minus 20 grader.
Endelig framme i Gjoa Haven, etter 23 dager på tur med en snittemperatur på minus 20 grader.
Simen Tannæs-Fjeld med et isbjørnspor. Ville dyr og dyrespor er noe av de aller mest spennende ved ekspedisjonene.
Simen Tannæs-Fjeld med et isbjørnspor. Ville dyr og dyrespor er noe av de aller mest spennende ved ekspedisjonene. Foto: Himmeljegerne

Annonse

Skrevet av Turid Furdal 29. oktober 2015