Selvåg gartneri løfter utemiljøet vårt

Vår nye friluftspartner, Selvåg gartneri og hagesenter, i full jobb med beplantning utenfor Stavanger Turistforening sine lokaler. Her ser vi landskapsarkitektene Christopher Dodds og Janne Helen Kvame.
Vår nye friluftspartner, Selvåg gartneri og hagesenter, i full jobb med beplantning utenfor Stavanger Turistforening sine lokaler. Her ser vi landskapsarkitektene Christopher Dodds og Janne Helen Kvame. Foto: Agnethe Larsen

Har du sett hvor fint det har blitt rundt det hvite huset til Stavanger Turistforening? Det er takket være vår nye friluftspartner, Selvåg gartneri og hagesenter, som er i ferd med å skape et utemiljø hvor det er godt å være for alle.

– Nå har vi gjort deler av jobben vår, så er det opp til fuglene og biene og gjøre resten, ler landskapsarkitekt Christopher Dodds fra Selvåg Hage idet han stikker spaden godt ned i jorda.

Det bugner av trær, busker, strå, sommerblomster og nysådde frø som skal bli til vakre stauder. Japansk blodviftelønn, beinved, klatrebeinved og lilla syrin er noen av vekstene som harmonerer sammen og er nøye valgt ut for å skape et godt utemiljø for både mennesker, som oppholder seg her, og innsekter som gledelig pollinerer dem.

– Vår drøm er å utnytte arealene som er her, og med forholdsvis enkle grep, gjøre området mer tilgjengelig. Tenk så fint om man kunne ha yoga i parken, sitte å lese en bok, la barna huske i et av trærne, la det bli et hvilested til og fra sentrum eller en destinasjon i seg selv, sier Kaja Raa Storaker, daglig leder i Tursenteret, drømmende.

Christopher Dodds fra Selvåg jobber ivrig for å forvandle utemiljøet i Kannik til en grønn lomme hvor både mennesker og dyreliv vil trives.


Foto: Agnethe Larsen

Vil legge til rette for grønne omgivelser og biologisk mangfold

I 1855 lå Kannik Prestegård landlig til, og besto av våningshus, driftsbygning og beitemarker helt ned til Breiavatnet. Selvåg Hage, en nyopprettet del av Selvåg garnteri og hagesenter,  jobber for at dette området nå igjen skal innby til et biologisk mangfold midt i bybildet. 

– Vår visjon for området er å tiltrekke mer dyreliv og aktivitet til dette byområdet. Vi ønsker forbedre dette kjerneområdet i sentrum, slik at vi tiltrekker oss et biologisk mangfold og bærekraft gjennom unike planter og habitater. Disse vil igjen tiltrekke seg fugler, bier, sommerfugler, øyenstikkere og lignende, forteller Christopher.

Den engasjerte landsskapsarkitekten mener området har en perfekt beliggenhet for å opparbeide en grønn lomme, som vil bli et flott oppholdsrom for både mennesker og dyreliv midt i det urbane og myldrene bylivet. Også Stavanger Turistforening håper at oppgraderigen av utemiljøet vil gi glede og trivsel til dem som oppholder seg i området i fremtiden. 

– Det å legge til rette for at folk kan oppholde seg i grønne omgivelser står Stavanger Turistforening sitt hjerte nær, vi vet nemlig at det ligger mye folkehelse i å se grønt og at det hjelper mot å ikke se rødt, smiler Kaja.

Fargerikt langt ut i sesongen!

Christopher håper på et fargerikt utemiljø og dyrelivsaktiviteter langt ut i sesongen. Han håper også området skal skape nysgjerrighet og interesse fra lokalsamfunent forøvrig og bli et sted der folk kan komme og lære mer om både planter og det biologiske mangfoldet. Kanskje noen vil la seg inspirere til å gjøre samme grep hjemme i sin hage, balkong eller rundt andre boligområder og offentlige steder.

Prosjektet med det store bedet vil skape mye erfaring og kunnskap om hvilke grep som skaper de beste forholdene for det biologiske mangfoldet. Selvåg Hage og Stavanger Turistforening har sammen ønsker og håp for utemiljøet rundt alle husets fire vegger og skisser og ide-kart over mulighetene er på plass.

– Nå håper vi at kommunen forelsker seg og ser at et spadestikk i jorda her ikke påvirker sentrumsplanen nevneverdig, smiler Kaja.

Planter, busker og frø er nå sådd i bedet. Nå kan innbyggerne glede seg til varmen og dyrelivet har fått gjort sitt, da vil dette bli et fargerikt innslag midt i bybildet!
Planter, busker og frø er nå sådd i bedet. Nå kan innbyggerne glede seg til varmen og dyrelivet har fått gjort sitt, da vil dette bli et fargerikt innslag midt i bybildet! Foto: John Petter Nordbø

Friluftspartner med lange familietradisjoner

 - Vi er veldige glade for å få Selvåg med som friluftspartner. Selvåg gartneri og hagesenter er en fantastisk lokal familiebedrift med lange tradisjoner, stor omstillingskraft og som tør å satse på fremtiden. Samarbeidet rundt Prestegården fokuserer på bærekraftige løsninger. Blomstene som er nøye valgt ut for å tjene miljøet best mulig og utrykket vil bli frodig og viltert, slik som naturen selv, forteller Helene Seglem som er markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Stavanger Turistforening. 

Selvåg legger også vekt på at samarbeidet går i hånd i hånd, da både Turistforeningen og Selvåg har et mål om å skape gode naturopplevelser for alle. 

Turistforeningens verdier om å ta vare på naturen og miljøet og gi folk gode naturopplevelser, er verdier som også vi ønsker å identifisere oss med. Vi ønsker også å skape grønne lunger og steder hvor folk kan trives. Turistforeningen er et enestående tiltak, noe som vi forbinder med energi, dugnadsånd og positivitet og derfor er det svært givende for oss å få være en friluftspartner, avslutter Brit Ågot Å. Selvåg, Endre og Ola Selvåg som sammen driver Selvåg gartneri og hagesenter.

HER ER NOEN AV PLANTENE SOM SKAL LØFTE UTEMILJØET:

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 11. mai 2021