Bli med i årets sanke-konkurranse!

Brennesle og løvetann er delikatesser fra naturen.
Brennesle og løvetann er delikatesser fra naturen. Foto: Trude Blåsmo

Sankefestivalen på Hjelmeland går av stabelen den 26. - 27. juni. Nå kan du være med i konkurransen om å lage det beste spiselige sankeproduktet. Hva med å eksperimentere med løvetann?

Spise løvetann? Jo, faktisk – du kan lage mye godt av løvetann. Hvis du er fornøyd med produktet ditt kan du ta det med til konkurransen på årets Sankefestival i Hjelmeland 26. - 27. juni. Der skal vi blant annet kåre det beste hjemmelagde produktet med løvetann. Vinneren får gavekort, heder og ære. 

Gå ut i naturen og sanke råvarer til ditt neste sankeprodukt og vinn premier på Sankefestivalen.
Gå ut i naturen og sanke råvarer til ditt neste sankeprodukt og vinn premier på Sankefestivalen. Foto: John Petter Nordbø

Hvordan eksperiementere med løvetann?

Den beste tiden å sanke løvetann er nå. Antagelig er det ikke så mange som har erfaring med å servere løvetann på lunsjbordet, men vi anbefaler å prøve. Det er bare å begynne å eksperimentere. Råvarer er det rikelig av. 

Vi er så heldige å ha fått med Kristine Enger på årets Sankefestival. Hun er en meget entusiastisk sanker. På Sankefestivalen vil hun delta med å holde foredrag og i tillegg er hun med i dommerpanelet for konkurransen om beste sankeprodukter sammen med kokk Heidi Netland Berge. Hun har en egen nettside som heter www.Sankeliv.no. Der kan du melde deg på sanketips og få tilsendt informasjon om hvordan vi kan bruke både knopper, blader, blomster og røttene på løvetann til ulike retter. 

Kristine Enger, entusiastisk sanker, kommer på Sankefestivalen og bidrar både med inspirerende foredrag og er med i dommerpanelet i sanke-konkurransen.
Kristine Enger, entusiastisk sanker, kommer på Sankefestivalen og bidrar både med inspirerende foredrag og er med i dommerpanelet i sanke-konkurransen.

Om løvetann sier Kristine at «Min største overraskelse med løvetann, var løvenøttene. Det er de små, harde blomsterknoppene blir veldig gode bare ved at de stekes med litt smør i panna».  Det høres jo enkelt og overkommelig ut for de fleste og vel verd å prøve. Noe mer arbeid er det med løvetannsirup. Da må du samle minst 50 knallgule, helt utsprungne blomster og plukke av de gule kronbladene. Unngå å få med noe grønt for det gir en bitter smak.

Her er oppskriften til Hanne Frosta: 

LØVETANNSIRUP

  • 4 dl vann
  • 50 løvetannblomster
  • 2 dl sukker
  • 100 g rabarbra

Slik gjør du:

Ta bort stilker og det grønne fra blomsten. Det grønne gir bitter smak på sirupen. 
Trekk løvetannblomster og rabarbra i biter, i vann i cirka 15 minutter.
Sil av blomstene og rabarbra. Tilsett sukker og kok ned til sirup. Ikke kok sirupen for mye inn, den blir fastere når den blir avkjølt.

Meld deg på Sankefestivalen nå

Med ren, skjær optimisme satser vi på å kunne gjennomføre Sankefestivalen omtrent som i fjor, med et høyt fokus på smittevern. Vi har delt dagen i en morgenøkt og en ettermiddagsøkt med maks 200 deltakere i hver gruppe. Det er påmelding på nett og utdeling av festivalpass ved ankomst.

Markens grøde fra grøft til middagsbord.
Markens grøde fra grøft til middagsbord. Foto: Trude Blåsmo

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 28. april 2021