Tilde og Birk har samlet alle STF-hyttene!

HYTTESAMLERE: Tilde og Birk har nådd målet sitt om å besøke alle STF-hyttene. Her er de på vei fra Blåfjellenden til Månafossen i idylliske omgivelser.
HYTTESAMLERE: Tilde og Birk har nådd målet sitt om å besøke alle STF-hyttene. Her er de på vei fra Blåfjellenden til Månafossen i idylliske omgivelser. Foto: Guro Rhode Endresen

Tilde Hoel Torkildsen og Birk Gjerdrum Vatland satte seg som mål å besøke alle de 44 turisthyttene til Stavanger Turistforening. Nå kan de endelig feire at målet er nådd!

44 hyttebesøk og uendelig mange fine opplevelser rikere! Hyttesamlerne Tilde (19) og Birk (17) er både stolte og takknemlige over å ha nådd sitt felles mål om å besøke alle turisthyttene til Stavanger Turistforening. Begge har lenge vært svært aktive i DNT Ung, men målet om å bli hyttesamlere satte de seg først flere år etter at de ble aktive i foreningen.

– Etter hvert som vi hadde deltatt på en rekke fellesturer innså vi at vi at målet om å besøke alle turisthyttene kunne være et oppnåelig mål å sette seg. Alt er jo dessuten mye kjekkere å gjøre sammen. Dermed ble dette et felles prosjekt som vi begge har hatt uendelig mye glede av og gitt oss mange spennende og innholdsrike opplevelser på veien. Vi liker å si at vi samler på opplevelser, forteller Tilde og Birk og smiler godt.

SAMLER PÅ OPPLEVELSER: Helgeturene til Birk og Tilde ble etterhvert valgt utifra hvilke hytter de manglet på lista si og har gitt dem uendelig med vakre opplevelser sammen ute i naturen.
SAMLER PÅ OPPLEVELSER: Helgeturene til Birk og Tilde ble etterhvert valgt utifra hvilke hytter de manglet på lista si og har gitt dem uendelig med vakre opplevelser sammen ute i naturen.

Konkurranseinstinktet om å krysse av flest mulig hytter på lista ble etter hvert stor for den spreke ungdomsduoen. De ønsket å være først i venngjengen om å nå målet. Derfor ble ambisøse mål satt opp og helgeturene ble etterhvert valgt utifra hvilke hytter de ikke hadde vært på. På denne måten ble de kjent med mange nye området i Rogaland og oppdaget stadig nye veier til hyttene, da de planla ruter som kunne føre til at de fikk besøkt flere hytter på en og samme tur.

– Jeg er veldig glad for at jeg fått sett så mye av Rogaland etter at jeg begynte å samle på hytter. Vi har fantastiske turområder rundt oss, området jeg kanskje ikke ville få oppleve uten å ha gått aktivt inn for å besøke alle hyttene, forteller Birk.

Ingen skam å snu, men heller ingen grunn til å ikke prøve på ny

Noen av hyttene måtte det jobbes litt ekstra for å kunne nå. Blant annet ble Eidavatn turisthytte en utfordring.

– Vi gjorde to forsøk for å få Birk til Eidavatn. Første gang vi prøvde gikk vi fra Viglesdalen, via Stakken og Nilsebu. Men dessverre forsov vi oss på hytta i Viglesdalen og kom oss alt for seint av gårde. Deretter ble været veldig dårlig, og vi endte opp med å bli værfaste på Stakken i et døgn. Da var det bare å gi opp og returnere samme vei, sukker Tilde.

Birk og Tilde er derfor enige om at det er ingen skam og snu, men Birk og Tilde gav ikke opp Eidavatn så lett. Istedenfor å vente på barmarksføre, da vinteren kom, valgte de en alternativ løype til Eidavatn. 

– Vi gikk faktisk på ski fra Melands Grønahei, forbi Grasdalen og videre til Eidavatn. Dette forsøket gikk veldig bra, og målet om å krysse av Eidavatn på lista kunne endelig feires, forteller de to med stor iver.

TURLEDERE MED FJELLVETT: Tilde og Birk har begge utdannet seg som turledere i STF og gleder seg alltid til å vise frem hyttene til dem som de har med seg på tur.
TURLEDERE MED FJELLVETT: Tilde og Birk har begge utdannet seg som turledere i STF og gleder seg alltid til å vise frem hyttene til dem som de har med seg på tur. Foto: Anne Katrine Lycke

Birk sine topp 3 hytter

Etter å ha besøkt alle turisthyttene i STF sitt rutenett, så er det noen av hyttene som står igjen på pallen og som utpeker seg som de hyttene som Birk og Tilde liker aller best. For Birk er Bleskestadmoen en soleklar favoritt.

– Både hytta og området rundt Bleskestadmoen er helt fantastisk! Jeg har også en spesiell tilknytning til Stranddalen, hvor jeg alltid har vært med familien min opp gjennom barndommen, mimrer Birk.

Allerede som 3,5 åring ble Birk tatt med til Stranddalen og har siden vært der over tyve ganger. Dermed seiler perlen i Ryfylkeheiene opp som en god nummer to på listen hans. Tredjeplassen går til Storsteinen.

– Jeg liker veldig godt denne hytta, den skiller seg ut på fargen ved at den er gul og det er det ikke så mange andre hytter som er. Det er noe ekstra sjarmerende med dette stedet.

Tildes topp 3 hytter

– Jeg er veldig glad i Kvanndalen! Da jeg besøkte denne hytta første gang fikk jeg en følelse av å komme inn i en Disney-film. Kvanndalen er nemlig helt eventyrlig, forteller Tilde.

På andreplass kommer idylliske Blåfjellenden i Frafjordheiene.

– Dette var den første hytta jeg besøkte og da var det sånn, wow her var det fint! Det er noe spesielt med at det var den første hytta jeg besøkte, sånt setter spor.

Tredjeplassen går til den historiske turisthytta Heibergtunet Storevatn. 

– Hytta er veldig kul fordi den er av metall, det er alltid litt vær der og så er det utrolig koselig inne på disse hyttene. 

– Hyttene er et trygt og godt alternativ til de som ikke vil sove i telt

Birk er aktiv på Instagram der han legger ut flere bilder fra turene deres. Her opplever han at venner av dem, som i utgangspunktet ikke er interessert i friluftsliv, blir nysgjerrige og har lyst å være med ut på tur.

– Det er flere av våre venner som er veldig glad i å være ute i naturen med venner, men som ikke liker å sove i telt. Da er hyttene og de T-merka rutene dit en veldig trygg og god løsning for dem å komme seg ut på tur, forteller Birk. 

Det er heller ikke nødvendig å dra langt av gårde for å starte hyttesamlingen. Nærhytta som Birk og Tilde anbefaler å starte med ligger bare en kort båttur inn i Lysefjorden.

– Bakken gard er både lett tilgjengelig og helt nyoppusset. Det er bare å ta båten inn langs den flotte fjorden og videre en kort gåtur opp til hytta så er du på en virkelig kommet til fantastisk plass, sier Tilde engasjert.

ANBEFALER BAKKEN GARD: Her er Birk og Tilde på tur med DNT Ung på Bakken gard. Denne hytta anbefaler de som første hytte ut for dem som vil starte å samle på hyttene til Stavanger Turistforening.
ANBEFALER BAKKEN GARD: Her er Birk og Tilde på tur med DNT Ung på Bakken gard. Denne hytta anbefaler de som første hytte ut for dem som vil starte å samle på hyttene til Stavanger Turistforening. Foto: Birk Gjerdrum Vatland

Et oppnåelig mål for alle?

Tilde og Birk mener at det å samle på turisthytter er et oppnåelig mål for alle som er glad i friluftsliv og tror mange vil få store naturopplevelser av å gjennomføre alle turene.

– Dra ut på eventyr, samle på opplevelser, nyt hyttene og feire seieren hver gang du har krysset av en ny hytte på lista. Planlegg gjerne besøkene over tid slik at prosjektet ikke blir for ambisiøst. Det er virkelig mange steder man kan utforske i vårt eget nærområde med hytteskatter som ligger og venter på deg!

Denne sommeren er kanskje den ideelle muligheten til å starte på et lignende prosjekt for mange nordmenn. Birk og Tildes hyttesamling i Stavanger Turistforening har helt tydelig gitt mersmak for dem og de er allerede i gang med neste prosjekt.

– Nå krysser vi av hytter vi besøker i Bergen og Hordaland Turlag og DNT Sør. Det er alltid gøy å sette seg nye mål, avslutter de spreke ungdommene. 

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 20. mai 2021