Gro besøkte 100 topper i Sandnes på ett år!

HELT I 100: Gro Ravndal Bruarøy feiret 100 topper på Dalsnuten 12. desember i fjor.
HELT I 100: Gro Ravndal Bruarøy feiret 100 topper på Dalsnuten 12. desember i fjor. Foto: Privat

2020 var året for nærturer. Gro Ravndal Bruarøy laget sin egen utfordring, og ble sannsynligvis den første i historien som har gått til 100 ulike topper i Sandnes på ett og samme år. 

Med sprudlende drikke i glasset og familie og venner til stede kunne Sandnes-kvinnen bestige kommunens mest besøkte fjell og slå fast at hun hadde greid målet. Turen til Dalsnuten ble den siste i en imponerende rekke på 100 Sandnes-topper på samme år. 

– Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle klare det. Jeg hadde en operasjon i foten i september. Derfor var det noen uker jeg ikke gikk. Det gjorde at det ble litt heftig på slutten, men jeg var innstilt på å klare det, om jeg så måtte gå fem topper om dagen, sier Gro Ravndal Bruarøy. 

Ideen kom året før. Hun hadde lyst til å sette seg et ambisiøst mål for 2020. 

– Jeg liker å gå tur, men det har blitt mye til de samme plassene. Jeg er i utgangspunktet litt lat, så det er greit å ha et mål som «pusher» meg ut. I snitt har det blitt to topper i uka, forklarer hun. 

Nå skulle hun finne 100 topper i samme kommune. Riktig nok var Sandnes slått sammen med nabo Forsand før 2020, men likevel krevde det en stor innsats å finne frem til 100 topper som var mulig å nå. I løpet av året har hun spredd turene ut over hele kommunen, med den 1304 meter høye Lysekammen i august som det høyeste punktet. 

FEIRING: Venner og kjente ble med til Dalsnuten for å feire. Bragden ble feiret med sprudlende drikke i ganske surt desembervær.
FEIRING: Venner og kjente ble med til Dalsnuten for å feire. Bragden ble feiret med sprudlende drikke i ganske surt desembervær. Foto: Privat

Mannen Tom Myran Bruarøy har «bare» vært med på 45 topper. Underveis har også barnebarnet Johannes på tre år vært med, og andre venner og kjente har hengt seg på når de har hatt sjansen. Toppturene har vært en fin måte å være sosial på i et år preget av korona-restriksjoner. 

Alle toppene er beskrevet på Gros blogg, der hun har lagt ut en liten rapport og noen bilder fra hver tur. 

Til tross for at hun alltid har bodd i Sandnes, har Gro stadig oppdaget nye steder i kommunen gjennom prosjektet.  

– Jeg har kommet meg til turområder jeg aldri har vært før, som Søredalen og Veraland. Det er en fin kommune å bo i. 10-15 minutter fra sentrum kan du finne områder der du føler deg langt ut i «hutaheiti». Du føler deg langt fra folk. 

– Hva er favoritturen? 

– Jeg vet ikke om jeg klarer å velge én topp, men jeg ble veldig glad i området rundt Veraland, inn til Svedalen. Den dalen er flott, med masse fine topper rundt. Jeg synes også et av de fineste områdene er vestsiden av Søredalen, rundt Dyranuten og Voren, forklarer Bruarøy, som nylig også har blitt turleder i Stavanger Turistforening. 

MED BARNEBARN: Bærheimsnuten er en fin og barnevennlig tur. Da passet det fint å ha med Johannes (3) på topptur.
MED BARNEBARN: Bærheimsnuten er en fin og barnevennlig tur. Da passet det fint å ha med Johannes (3) på topptur. Foto: Gro Bruarøy

– Har du blitt forandret av prosjektet? 

– Jeg har alltid gått på tur, men har fått enda mer smaken på det nå. Jeg går kanskje på en annen måte. Før har det vært trimtur og bånn gass, nå går jeg mer for å nyte det. Jeg har også blitt bedre i geografi. Nå kan jeg stå på én topp og peke ut andre topper. 

– Hva har det betydd å ha et sånt prosjekt i korona-året 2020?

– Jeg driver velværeklinikk, og hadde seks uker «lockdown» på jobben. Da var det deilig å komme seg ut. Det er godt for den mentale helsen å turene. Jeg måtte jo ut siden jeg skulle ha 100 turer, ellers kunne det nok blitt lett å sitte inne å glo på TV-en. Jeg har det gjerne travelt på jobben, og mye å tenke på. Turene hjelper å klarne hodet. Jeg går aldri med noe på ørene, og vil bare ha lydene ute. Det er godt både for kropp og sjel, sier Bruarøy, og anbefaler gjerne andre å sette i gang med et liknende prosjekt. 

– Hva er den neste planen nå da? 

– Jeg har ikke startet ennå, men jeg har tenkt å gå fra Tungenes til Egersund i flere etapper, avslutter Bruarøy.

Lysekammen i maksvær!
Lysekammen i maksvær! Foto: Gro Bruarøy

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 20. mai 2021