For Mohammad er Rolf både problemløser og turkompis

LATTERMILDT: Det er sjelden langt mellom smilene for Rolf Espeland (til venstre) og Mohammad Said Ahmed.
LATTERMILDT: Det er sjelden langt mellom smilene for Rolf Espeland (til venstre) og Mohammad Said Ahmed.

Dette er fortellingen om Rolf og Mohammad, og hvordan det å si ja i stedet for å si nei kan gjøre all verdens forskjell.

Det er historien om hvordan én person kan hjelpe en hel familie, men også om hvordan kulturforskjeller kan skape episoder som får latteren til å runge.

Rolf Espeland fra Stavanger er tidligere turleder i Stavanger Turistforening. I mange år tok han med folk ut på tur, men i en periode forsvant han ut av foreningen. Da STF søkte etter frivillige til et inkluderingsprosjekt i 2019 fant han raskt veien inn igjen. Rolf er en altmuligmann, som ikke er redd for å ta i et tak. Og han er glad i folk. Frivilligoppdraget var midt i blinken for ham. Gjennom prosjektet ble han kjent med Mohammad Said Ahmed, som hadde arbeidspraksis i STF. Vennskapet består, selv om arbeidstreningen er over for Mohammad.

Kjørte familien på ferie

Det var dette vennskapet som berget ferien for en hel familie i sommer. Mohammad hadde bestilt ferie i Lyngdal til familien på fem. Problemet er at verken han eller kona har bil eller sertifikat. Det er ikke bare enkelt å komme seg til Lyngdal uten bil, noe han skjønte altfor seint. Rolf visste råd.

–Rolf kjørte oss begge veier, det var veldig snilt gjort, sier Mohammad takknemlig.

–Han hadde kjørt seg opp i et hjørne, og da prøvde jeg å fikse opp i det, forklarer Rolf.

Det er nettopp denne typen han er. Rolf er en ja-person. I stedet for å ergre seg over ting som ikke funker, forsøker han å løse problemet i stedet. Dette mener han også er hele nøkkelen til god inkludering. Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket, som han sier.

–Jeg har bakgrunn som frivillig i Røde Kors. Der er det ingen som stiller spørsmål om hvorfor du hjelper. Hvis noen trenger hjelp, gir du de hjelp. Det er lett å sitte på Facebook og irritere seg over ting. Være en passiv tilskuer. Da er det bedre å gjøre noe i stedet, mener Rolf.

2.	PÅ JOBB: De to møttes gjennom arbeidstrening i STF.
2. PÅ JOBB: De to møttes gjennom arbeidstrening i STF. Foto: Johanne Fjelde

Problemløser for mange

Språkbarrieren og kulturforskjellene kan gjøre møtet med det norske samfunnet vanskelig for flyktninger som Mohammad. Da er det godt å ha en Rolf å ringe til.

–Han har hjulpet meg mange ganger. Rolf er viktig for meg, og er også en god venn, sier Mohammad.

Hjelpen går også andre veien. Da Rolf skadet hånda hjalp Mohammad han med å vaske bilene til Rolf.

Lovordene sitter også løst hos prosjektleder for mangfold og inkludering Johanne Fjelde.

–Rolf er ekstremt raus og gir veldig mye av seg selv. Han går langt ut over prosjektets rammer og blir en naturlig del av deltakernes liv også på fritiden. Det er jo da vi kan snakke om vellykket inkludering! sier Fjelde. 

Eksemplene er mange. Rolf har ordnet køyeseng til barna i familien. Han ordnet også en midlertidig ny plass å bo for familien mens badet ble pusset opp. Når det dukker opp en regning eller et brev i posten som Mohammad klør seg i hodet av, kommer Rolf på kaffe og hjelper å oversette tung, byråkratisk norsk.

Det er ikke bare Mohammad som har fått hjelp av altmuligmannen. Han er stadig på farten for å løse en floke, liten eller stor. Én av de andre familiene i STF-prosjektet trengte sykler for å komme seg rundt i byen. Rolf skaffet en billig sykkel på nett, og satte denne i stand. I tillegg reparerte han de to barnesyklene familien hadde fra før.

–Det kostet meg ikke mer enn det ville kostet meg og kona for en middag ute. En sånn middag gir glede én kveld. Nå fikk jeg se en voldsom takknemlighet fra familien som er mye gildere enn en middag. Det er kjekt å se folk som har det bra, sier Rolf.

Det er heldigvis ikke bare uforståelige brev, ødelagte sykler og alvor. Latteren og smilene er sjeldent langt unna. Rolf smiler godt under barten når han forteller om den gangen Mohammad skulle handle vaskemiddel på tilbud. Mohammad er en «racer» på å finne gode tilbud, og da Omo var på tilbud på Sparkjøp ringte han til Rolf, og fikk skyss på butikken.

–Da han kom ut av butikken var det med en stor haug på handlevogna. Jeg trodde han skulle kjøpe tre-fire pakker, men han handlet så mye at vi nesten ikke fikk det inn i bilen, flirer Rolf.

–Jeg trenger mye Omo. Jeg har tre barn som går på skolen hver dag. Det er snart tomt nå. Vi må på butikken igjen snart, ler Mohammad hjertelig og ser bort på vennen.

Tekst og foto: John Petter Nordbø

PÅ FJELLTUR: Mohammad på toppen av Bjørndalsfjellet i Sandnes.
PÅ FJELLTUR: Mohammad på toppen av Bjørndalsfjellet i Sandnes. Foto: Rolf Espeland

Fakta

Stavanger Turistforening er for alle. I 2019 startet vi derfor et treårig prosjekt for mangfold og inkludering. Målet er å tilrettelegge for flere lokale møteplasser og turopplevelser, som kan bidra til at enda flere kommer seg ut på tur.

Vil du bli frivillig?

Ta kontakt med frivilligkoordinator Brita Gundersen på e-post brita@stf.no.

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 6. april 2021