– Jeg vil være en del av Turistforeningen hele livet mitt

Mucahit Yigit er nå en av dem som ønsker deg velkommen inn i Tursenteret.
Mucahit Yigit er nå en av dem som ønsker deg velkommen inn i Tursenteret. Foto: John Petter Nordbø

Da Mucahit Yigit kom til Norge som flyktning fra Tyrkia kunne han ikke et ord norsk og turfenomenet var helt ukjent for han. Nå jobber han for å få enda flere til å søke gleden i den norske turkulturen.

– Da jeg bodde i Istanbul, var det ikke store gleden jeg fikk av å gå tur med 20 millioner mennesker samlet tett i tett i en og samme by. Hvis man gikk ut for å være i aktivitet, så var det utelukkende for å gå ned i vekt. Nå som jeg har funnet gleden og roen ute i den norske naturen kjenner jeg fort på at jeg bare må ut på tur, spesielt når solen titter frem. Broren min, som fortsatt bor i Tyrkia, ringte meg en dag da jeg var på tur og lurte på om jeg slanket meg siden jeg var ute og gikk, forteller Mucahit og ler hjertelig. 

Mucahit vokste opp i en liten by på vestsiden av Tyrkia, nærmere bestemt Nazilli. Her gikk han på skole og studerte senere juss på Universitet i Izmir. Deretter jobbet han som advokat i Istanbul i 1,5 år, før han kom til Norge som flyktning i 2018– først til Oslo, så til Bodø og deretter til Stavanger i juni 2019. Her tok han norskkurs på Johannes Læringssenter og fikk samtidig tilbud om arbeidspraksis i Stavanger Turistforening sitt inkluderingsprosjekt, gjennom introduksjonsprogrammet ved Flyktningseksjonen. Her jobbet han som administrasjonsmedarbeider i prosjektet. Dette ble starten på et samarbeid som bærer frukter for alle parter. 

– Da jeg hadde bestått norskkurs trengte jeg en praksisplass for å fylle hele uken. Mine kollegaer i Stf oppfordret meg til å søke praksis i Tursenteret fordi jeg gjennom Inkluderingsprosjektet hadde blitt så godt kjent med Stavanger Turistforening og foreningens verdier.

Han forteller at han deretter fikk tilbud om flere praksisplasser, men at han ikke var i tvil om hva han skulle velge.

– I Tursenteret opplever jeg at ingen dag er lik. Jobben er selvfølgelig krevende, spesielt med tanke på språket og at det er så uendelig mange nye ord å lære seg knyttet til både produktene og turveiledning. I dag kom det inn en som skulle ha hjelp til å finne bæremeis, et ord jeg aldri har hørt før. Men heldigivs får jeg svært god opplæring av hjelpsomme kollegaer og lærer mye på veldig kort tid.

En del av jobben på Tursenteret er å besvare mail fra dem som trenger hjelp til turplanlegging og booking av hytter. Her hjelper Torkel Berland Reinertsen Mucahit med å svare en av dem.
En del av jobben på Tursenteret er å besvare mail fra dem som trenger hjelp til turplanlegging og booking av hytter. Her hjelper Torkel Berland Reinertsen Mucahit med å svare en av dem. Foto: John Petter Nordbø

– Min bakgrunn gir et annet perspektiv på inkluderingsarbeidet

Stavanger Turistforening henter store fordeler med å ha en ressurs som Mucahit i foreningen.

 I alle ansattforhold går læring begge veier og det er ikke tvil om at vi kan lære mye av Mucahit. Spesielt med tanke på kommunikasjon og hvordan vi forklarer oss. Vi møter oss selv i døren av og til. Det som for oss kan oppleves selvsagt, kan for andre oppfattes på helt andre måter. Med Mucahit i Tursenteret har vi en unik mulighet til å komme i kontakt med en målgruppe vi ellers må gå omveier for å nå. Hans erfaring både som minoritet i Norge og den reisen han har hatt gjør meg svært ydmyk og takknemlig for å ha han som kollega, sier Kaja Raa Storaker daglig leder i Tursenteret. 

Mucahit tror også at hans bakgrunn er til stor hjelp inn i inkluderingsarbeidet til Stavanger Turistforening.

– Stavanger Turistforening arbeider for å inkludere flere personer med minoritetsbakgrunn inn i foreningen, og siden jeg er i denne målgruppen kan jeg med min bakgrunn være med å gi et annet perspektiv på dette viktige arbeidet. Jeg kan nok lettere se hvordan vi kan jobbe for å få enda flere med ut på tur, og kan være en ambassadør ut mot nettverket mitt.

Etter at Mucahit begynte i arbeidspraksis i Stf begynte nemlig venner av han å vise interesse for hvordan de kan ta del i tilbudet til foreningen. 

– De lurer på hvilke turer de kan dra på og hvilke hytter som er tilgjengelige for dem.

Omgangskretsen til Mucahit har vist stor nysgjerrighet for tilbudet til Stf etter at han begynte i arbeidspraksis i foreningen. Han håper enda flere har lyst å ta del i og kjenne gleden av et aktivt friluftsliv.
Omgangskretsen til Mucahit har vist stor nysgjerrighet for tilbudet til Stf etter at han begynte i arbeidspraksis i foreningen. Han håper enda flere har lyst å ta del i og kjenne gleden av et aktivt friluftsliv. Foto: John Petter Nordbø

Naturen– en optimal møteplass for alle

Gjennom sin arbeidspraksis gjennomførte Mucahit en spørreundersøkelse blant ansatte i Stavanger Turistforening der målet var å finne ut av hvordan medarbeiderne i de ulike avdelingene tenker og forankrer mangfoldsarbeidet i sitt daglige virke. Inkluderingsarbeidet i Stavanger Turistforening syns Mucahit er utrolig viktig av flere årsaker.

– Friluftslivet er en kjempeviktig del av den norske kulturen, og siden Turistforeningen jobber aktivt med å tilrettelegge for at alle skal kunne bruke naturen, så er det også deres samfunnsrolle at enda flere mennesker med ulik bakgrunn skal bli inkludert i tilbudet.

Han mener at hvis en flykting skal bli godt integrert i samfunnet, så bør de bli introdusert og kjent med den norske turkulturen på lik linje som de blir kjent med andre kulturer i samfunnet. 

– Naturen er flott møteplass hvor det er enklere for innvandrere å bli kjent med nordmenn, og omvendt. Jeg opplever selv at nordmenn er mer vennlige og varme ute på tur, der hilser man på hverandre og smiler. 

Mucahit jobber aktivt med å invitere enda flere til friluftslivet og har opprettet en møteplass, annenhver uke, hvor frivillige fra Stf og deltakere fra Inkluderingsprosjektet møtes ute for en bålprat. Her varmer de seg rundt bålet og har gode samtaler som gir masse språktrening.

– De frivillige som stiller opp på disse bålpratene er så hjelpsomme og inkluderende og det betyr mye for deltakerne at de frivillige tar seg tid og viser den omsorgen og åpenheten som de gjør ved å være med på dette.

Det å møte andre og ha gode samtaler sammen ute i naturen, uavhengig av etnisitet, kjønn og bakgrunn, mener Mucahit er en optimal møteplass.
Det å møte andre og ha gode samtaler sammen ute i naturen, uavhengig av etnisitet, kjønn og bakgrunn, mener Mucahit er en optimal møteplass. Foto: John Petter Nordbø

Som å komme til himmelen

Reisen som Mucahit har vært med på, etter at han kom til Norge, har vært en berg og dalbane. Migrasjonsstress er noe han har kjent på kroppen.

– Da jeg kom til Norge var det som om jeg hadde kommet til himmelen. Alt var så vakkert her! Men da hverdagen kom kjente jeg virkelig på redselen for hvordan livet kom til å bli i Norge. Jeg savnet venner og familie i hjemlandet, jeg visste ikke om jeg klarte å lære meg språket godt nok, om jeg kom til å få en jobb og hvor jeg skulle bo.

Mucahit opplevde at han ble mer og mer nedfor, men føler nå at livet smiler igjen. Han har både lært seg norsk, noe som han sier er nøkkelen til å få seg både venner og jobb i et nytt land. I tillegg har han fått praksisplass og opplever også lykkelige omstendigheter på hjemmebane. 

–  Jeg har nylig giftet meg med min kone og er veldig glad for det! Vi møttes først på mottaket i Oslo og tok etterhvert opp kontakten igjen. Nå er vi gift og flytter snart sammen her i Stavanger.

I bryllupsgave fikk Mucahit og kona en tursekk av kollegaer i Stavanger Turistforening og Mucahit håper den vil bli flittig brukt på mange opplevelsesrike turer i norsk natur fremover.

– Jeg var ingen turmann før, og kan vel heller ikke si at jeg er helt der enda, men jeg er på god vei! Jeg er veldig takknemlig for å ha kommet der jeg er nå i livet og henter mye glede gjennom turer i nærområdet. Jeg håper at denne praksisplassen kan føre til en deltidsjobb i Tursenteret på sikt. Jeg har veldig  lyst å bidra som frivillig i foreningen fremover, Turistforeningen kommer alltid til å være en del av livet mitt, avslutter han og smiler. 

Muchait giftet seg nylig med sin kone, Busra, som han først møtte på mottaket i Oslo. Her er de sammen med gode kollegaer fra Stavanger Turistforening etter vielsen.
Muchait giftet seg nylig med sin kone, Busra, som han først møtte på mottaket i Oslo. Her er de sammen med gode kollegaer fra Stavanger Turistforening etter vielsen. Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 7. april 2021